Putin ve Prigojin’den ilk açıklamalar belirsizliği gidermedi

Putin televizyonlardan yayınlanan 5 dakikalık bir konuşma yaptı.

Putin ve Prigojin’den ilk açıklamalar belirsizliği gidermedi




Putin ve Prigojin’den ilk açıklamalar belirsizliği gidermedi

Rusya’da Wagner Grubu savaşçılarının isyanı sonrası ilk defa açıklamalarda bulunan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Wagner üyelerinin isterlerse Belarus’a gidebileceğini, isterlerse orduyla sözleşme imzalayabileceğini, ailelerine dönebilecegini söyledi.

Putin’in konuşmasında ismini dile getirmediği grubun lideri Prigojin ise “hükümeti devirmek istemedik” dedi ve ilerlemenin amacının Wagner’in yok edilmesini engellemek olduğunu söyledi.

Putin televizyonlardan yayınlanan 5 dakikalık bir konuşma yaptı.

Rusya Cumhurbaşkanı’nın iki gündür konuyla ilgili açıklamalarda bulunmaması dikkat çekiyordu.

Konuşmasında kan dökülmesini önlemek için hareket eden Wagner Grubu savaşçılarına teşekkür eden Putin, bu kişilerin isterlerse orduyla sözleşme imzalayabileceğini, ailelerine dönebileceğini ya da Belarus’a gidebileceğini söyledi.

İsyan liderlerinin Rusya’yı kanlı bir mücadeleye çekmeye çalıştığını kaydeden Putin, kan dökülmesinin önlenmesi için önlemlerin alındığını ama bunun da zaman aldığını vurguladı.

‘Rusya’nın düşmanları"nı suçlayan Putin, “yanlış hesap yaptılar” ifadesini kullandı.

Konuşmanın kamuoyuna yansımasının ardından Kremlin sözcüsü Peskov, Putin’in aralarında Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da olduğu güvenlik yetkilileriyle görüşme yaptığını açıkladı.

Putin’in konuşması öncesinde ise Wagner Grubu’nun lideri Prigojin 11 dakikalık bir ses kaydı yayınladı.

“Niyet Moskova’daki hükümeti devirmek değildi” diyen Prigojin, amacın Ukrayna’daki savaşın etkisiz şekilde idare edilmesini protesto etmek olduğunu kaydetti.

Ses kaydında bir kez daha Wagner’in 1 Temmuz’a kadar Rusya Savunma Bakanlığı bünyesine girmesi gerektiği yönündeki askeri emirden memnuniyetsizliğini dile getiren Prigojin, Wagner Grubu’nun sadece yüzde 2’sinden azının buna imza attığını kaydetti.

Prigojin Moskova’ya ilerlemenin amacının Wagner’in yok edilmesini engellemek olduğunu da vurguladı.

Putin ve Prigojin’in açıklamalarına bakıldığında iki tarafında isteklerinden geri adım atmadığı dikkat çekiyor.

Putin, Wagner Grubu’nun ya orduya katılmasını ya da Belarus’a gitmesini istiyor.

Prigojin ise grubun Savunma Bakanlığı’na katılmasına hala karşı olduğu mesajını veriyor.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğunda varılan uzlaşma gereği Prigojin’in Belarus’a gideceği açıklanmıştı ancak Wagner Grubu’nun liderinin nerede olduğu belli değil.

Grubun savaşçılarının da Belarus’a geçtiği yönünde bir işaret yok.

Lavrov: “Rus istihbaratı isyanla ilgili Batılı istihbarat servislerinin bağlantısını araştırıyor”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, istihbarat birimlerinin Batılı istihbarat servislerinin isyanda bir rol oynayıp oynamadığını araştırdığını belirtti.

Lavrov, Amerika’nın Rusya Büyükelçisi Lynne Tracy’nin Pazar günü Rus temsilcilerle görüştüğünü ve Washington’ın isyanda herhangi bir rolü olmadığı mesajını verdiğini kaydetti.

Lavrov, Tracy’nin bunun Rusya’nın iç işi olduğunu da kaydettiğini aktardı.

Lavrov bu açıklamaları Rus RT televizyonuna yaptı.

Ukrayna ya da Batılı istihbarat servislerinin buna dahil olup olmadığıyla ilgili bir soruya Lavrov, bu konularla ilgilenen devlet yapıları olduğuna işaret etti.

Prigojin, güçlerinin Moskova’ya 200 km yaklaşmasının ardından Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabulucuğuyla sağlanan uzlaşma sonrası Rus topraklarından savaşçılarını çekmeyi kabul etmişti.

Prigojin'in Moskova'ya bu kadar yaklaşmışken güçlerini çekmesi şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Varılan uzlaşma çerçevesinde Prigojin’e yönelik suçlamalar kaldırılmıştı.

Prigojin son dönemde sürekli Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'u kendi grubuna yeterince destek sağlamamakla suçluyordu.

voa