Putin'in Mişustin hamlesinin arkasında ne var

Mişustin'in yeni Rusya başbakanı olarak atanmasını öngören kararnameyi imzaladı...

Putin'in Mişustin hamlesinin arkasında ne var


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamentonun alt kanadı Duma tarafından başbakan adaylığı kabul edilen Mihail Mişustin'in yeni Rusya başbakanı olarak atanmasını öngören kararnameyi imzaladı...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamentonun alt kanadı Duma tarafından başbakan adaylığı kabul edilen Mihail Mişustin'in yeni Rusya başbakanı olarak atanmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, dün eski Başbakan Dmitriy Medvedev'in istifasıyla boşalan başbakanlık koltuğunun yeni sahibi belli oldu.

Vladimir Putin, Duma'da yapılan oylamayla başbakan adaylığı onaylanan eski Federal Vergi Dairesi Başkanı Mihail Mişustin'i yeni Rusya başbakanı olarak görevlendirdi.

Eski Başbakan Dmitriy Medvedev’in istifasının ardından Putin, Mişustin'i başbakan olarak önermiş ve olumlu yanıt almıştı.

Duma’da bugün yapılan oylamada Mişustin'in adaylığı oybirliğiyle kabul edilmişti. Milletvekillerinin 383’ü olumlu yönde oy verirken, 41’i çekimser kalmış, adaylığı desteklemeyen milletvekili ise çıkmamıştı. Böylece Rusya tarihinde ilk kez bir başbakan tek bir milletvekilinin bile ret oyu olmadan seçildi. 

YENİ BAŞBAKANA TAKİP: KOLUNDAKİ SAATTEN KARISININ MAL BEYANINA…

Putin tarafından Rusya’nın yeni başbakan adayı olarak seçilen Mihail Mişustin, bugüne kadar kamuoyunun hakkında ‘birkaç satırdan fazlasını bilmediği’ bir bürokrattı. İnternetten arandığında eşi ve ailesi ile fotoğrafı bile bulunmayan bir isimdi. Ancak ismi açıklandıktan sonra hemen Rusya basınında mercek altına alındı ve kolundaki saatten eşinin ve kendisinin may beyanına kadar herşeyi didiklenmeye başladı bile.

BBC Rusça servisi, Mişustin’in arşiv fotoğraflarını taramaya “kolundaki saati incelemekle” başladı. Buna göre 2013 tarihli bir fotoğrafta, o tarihte 180 bin ruble değer biçilen  Zenith Elite Ultra Thin saat taşıyordu. İki yıl sonra ise bu kez  193 bin rubleye satılan Tag Heuer Carrera Calibre 6 Heritage saatle görüntülendi. Yani yeni başbakanın kolunda, değeri 3 bin dolar civarında olan “mütevazı” saatler var. BBC, Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov’un 37 milyon rubleyi bulan saati olduğunu hatırlatıyor.

Diğer yandan yeni başbakanın kendisinin 2018’de 18 milyon ruble (yaklaşık 300 bin dolar) yıllık gelir beyan ettiği vurgulanıyor. Eşinin ise aynı dönemde 48 milyon rublelik geliri olduğu belirtiliyor. Mişustin’in eşi 2014’te Forbes tarafından “en zengin bürokrat eşleri” listesine 160 milyon rubleyle 10’uncu sıradan girmişti.

Son deklarasyona göre Mişustin’in eşinin adına kayıtlı olmak üzere Moskova’da 140 metrekarelik bir dairesi ve Ford Cougar otomobili var.

Bu arada iyi bir buz hokeyi oyuncusu olan Mişustin'in, Putin'in yakın dostlarından olan Gennadi Timçenko ile Gece Ligi'nde  aynı takımda hokey oynadığı ve Putin ile yakınlaşmasında bu ilişkilerin de rolü olduğu yazılıyor.

Ayrıca "German Gref'e yakın liberal bir isim" olarak anılan Mişustin'in hobileri arasında "şarkı sözü yazarlığı "olduğu da medyaya yansıyan notlar arasında.

VERGİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN BAŞBAKANLIĞA

Türk Rus’un aktardığına göre Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni siyasi sistem ve anayasa değişikliği teklfinin ardından Dmitri Medvedev istifa ederken,  Federal Vergi Dairesi Başkanı Mihail Mişustin'i yeni başbakan adayı olarak Duma'ya sundu. Parlamentonun alt kanadı olan Duma'da bugün Mişustin'in adaylığının onaylanması bekleniyor.

 

2008-2012 döneminde devlet başkanlığı, 2012'den beri de başbakanlık yapani Medvedev, dün Rus lideri ziyaretinde Putin'in talep ettiği reformların önünü açabilmek için tüm bakanlar birlikte istifa kararı aldığını söylemişti. Devlet Başkanı Putin, istifa eden Medvedev'in yeni hükümet yapısında Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olarak görevlendirileceğini açıkladı.

Mihail Mişutin ise, medyaya yansıyan haberlere göre, dün Kremlin'den aranıp davet edilene kadar başbakanlığa atanacağını kendisi bile bilmiyordu.

Moskova doğumlu, Moskova Devlet Teknoloji Üniversitesi STANKİN mezunu, mühendis olan 53 yaşındaki Mihail Mişustin, 1998'de vergi memuru olarak başladığı devlette, 2010 yılından bu yana Federal Vergi Dairesi Başkanı olarak görev yapıyor. 2004'te Tapu Kadastro Genel Müdürü olarak başarılı işlere ve reformlara imza atan Mişustin "görev adamı" olarak biliniyor. 

Daha önce devlet görevini bırakıp özel sektörde 2 yıl yatırım bankacılığı yapmış, ardından devlet görevine geri dönerek vergi idaresinin başında "rekor tahsilat" hedeflerine ulaşarak Putin'in gözüne girmişti.

2018'de, üç çocuk babası Mişlustin kendisi için 18 milyon ruble, eşi içinse 48 milyon ruble yıllık gelir deklare etmişti.

"Vergi idaresinin başının başbakan olması Rusya'da iş ortamını kötüleştirebilir" yorumlar da gündeme gelirken, basında çıkan bazı yorumlarda ise "Bu öngörü yanlış. Mişustin, Sberbank Başkanı German Gref'e yakınlığı ile bilinen liberal bir isim" değerlendirmeleri göze çarpıyor.

Putin'in adları başbakanlık için geçen Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ve eski Maliye Bakanı, şimdi Sayıştay Başkanı Aleksy Kudrin'i seçmemesi, "ismi vitrine çıkmadan geri planda iddiasız ama çalışkan bürokrat başbakan"la çalışma arzusunun devamı olarak yorumlandı.

Putin Medvedev'den önce de ismi bilinmeyen Mihail Fradkov'u yine "teknokrat başbakan" olarak bu göreve getirmişti. Fradkov koltuğu Medvedev'e bıraktıktan sonra Rusya Dış İstihbarat Servisi başkanı olarak "A Takımı"ndan kalmaya devam ediyor.

PUTİN’İN BU HAMLESİNİN ARKASINDA NE VAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gündemi sarsan dünkü ‘siyasi perestroyka’ kararlarının arkasında hangi gerekçeler var? Putin bu adımları neden atıyor? Rusya başkanlık rejiminden farklı bir sisteme mi evriliyor? Hangi sonuçları beklemek mümkün?

Dünden beri, bu ve benzer sorular hararetle tartışılıyor.

TürkRus.Com, bu sorulara yanıt arıyor:

Putin yıllardır artık “alışılan” adımlarından birini attı: Büyük sürpriz yaptı! Hiç kimsenin ummadığı bir anda, umulmadık kararlar aldı, umulmadık isimleri vitrine çıkardı. Bazı gazetelere göre başbakanlık makamı için ne Medvedev gideceğinden, ne de Mişustin geleceğinden dün kararlar açıklanana kadar haberdardı. Rus lider 20 yıllık iktidarında ülkenin ve kendisinin kaderini değiştirecek pek çok kararı, klasik bir “eski ajan ketumluğu” içinde son saniyede açıkladı.

Kararların genel sonucu: Putin 2024’te sona erecek görev süresi öncesi Rusya’da siyasi yapıyı yeniden dizayn ediyor. İşi şansa ya da tesadüflere bırakmak istemiyor. Buna olumlu tarafından bakanlar, “Kendisinden sonra ülkede bir belirsizlik olmasını istemiyor, bu kadar fazla yetkinin tek başına başkanda olmasının ileride kötü ellere geçecek iktidarın yıkıcı sonuçlarından ülkeyi koruma kaygısı taşıyor” diyor. Olumsuz bakanlar ise, “Putin 2024’te yeniden aday olamayacak, kendi iktidarını korumak için taşları bugünden döşüyor” diye düşünüyor. Ama ne olursa olsun, Putin 2024 sonrasını bugünden dizayn ediyor.

Putin başkanın yetkilerinin azaltılması, parlamentonunkinin arttırılması, bunun yanında Gossovyet (Devlet Sovyeti) gibi bir istişare organının anayasal sisteme alınarak ağırlığının arttırılması gibi değişiklikler öneriyor. Böylece kendisinin yeniden başkan seçilemeyeceği 2024 sonrasında “yeni başkana karşı güç dengesi sağlayacak” bir formulasyon arıyor. Hatta Gossovyet ile, SSCB yıllarını hatırlatan bir "modern Politbüro" yapısı olabileceği de konuşuluyor.

Putin tüm bunları yaparken, yıllardır hiç taviz vermediği bir prensibine sıkı sıkıya bağlı kalıyor: Başbakan seçerken, halef görüntüsü verecek, kendi yerine ülkeyi yönetebilecek kapasite ve ışıltıda olduğunu kamuoyunun düşünebileceği bir “güçlü ikinci isim” yaratmama ilkesi. Daha önce Mihail Fradkov ve Dmitri Medvedev örneğinde olduğu gibi, şimdi seçtiği Başbakan adayı Mişustin de “teknokrat adaylar” olarak dikkati çekiyor. Oysa isimleri sıkça konuşulan Aleksey Miller, Sergey Sobyanin ya da German Gref başbakan atansa, kamuoyunda kısa sürede “Neden Putin’in yerini bu isim doldurmasın? Karizması buna yeter” imajı oluşması kuvvetle muhtemel. Putin kendi ismini gölgede bırakma ihtimali olan bir ismi başbakan yapmıyor.

Putin tün bu anayasal değişiklikleri gündeme getirirken, “referandum” önerisi ise “son kararı halka bıraktığı” mesajı yolluyor. Yani “Ben karar verdim ve oldu” anlayışına sapmadan, en azından teorik olarak meşruiyet ve demokratik katılım arayışında. Böylece “hukuka bağlılık” prensibini de gölgelememeye çalışıyor.

Rus lider bu tür radikal siyasi değişim kararlarını genelde erken ve “kendi şahsi planları ile alakası olmadığı” görüntüsüyle yapmaya özen gösteriyor.  2024 seçimleri gelmeden operasyonu önceden tamamamlamak istiyor. Buna benzer en parlak örnek, 2008’de Medvedev devlet başkanlığına seçildikten hemen sonra atılmıştı. Putin’in isteğiyle, devlet başkanının görev süresini 4 yıldan 6 yıla çıkaran anayasa değişikliği yapılmış, böylece Putin bir dahaki sefer Kremlin’e geldiğinde 4 değil 6 yıllık iki döneden 12 yılı güvence altına almıştı. Oysa bu değişiklik yapıldığında kendisi henüz başbakan idi.

Putin tüm bu siyasi operasyonları kuyumcu titizliği ile yaparken “vefalı” davranmaya özel önem veriyor. Birlikte yürüdüğü siyasi yol arkadaşlarını kırmadan ve uzaklaştırmadan her zaman yanında ve “A takımı” içinde tutmaya dikkat ediyor. Kamuoyunda desteği “sıfıra” inen ve hiçbir görev verilmese bile şaşırılmayacak olan Medvedev'i de başkanı olduğu Ulusal Güvenlik Konseyi’nden ikinci adam yaparak, fiilen “Benim yardımcım olmaya devam edecek” mesajı yolluyor. Ayrıca Medvedev iktidar partisi Birleşik Rusya'nın başında olmaya devam edecek. Yani bazı çevrelerin savunduğunun aksine, "Putin tarafından bir kenara atılmış" değil.

Odatv.com