Putin'in Ortadoğu turunun gündemi petrol, Gazze ve Ukrayna
4 yıl sonra ilk kez Bin Selman’la görüşecek
Putin'in Ortadoğu turunun gündemi petrol, Gazze ve Ukrayna
Nadiren yurtdışı seyahatine çıkan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyaretinin ana gündem maddelerini petrol üretimi, OPEC+ meseleleri ve hem Gazze Şeridi hem de Ukrayna'daki savaş oluşturuyor.
Putin'e Ilyushin-96 uçağıyla çıktığı Birleşik Arap Emirlikleri yolunda dört Rus Sukhoi-35S savaş uçağı eşlik etti.
Rusya Cumhurbaşkanı bugün ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan'la Abu Dabi'de biraraya geldi. El Nahyan, Putin'e “dostum” şeklinde hitap etti.
Putin, BAE devlet başkanlığı sarayındaki görüşmede Şeyh Muhammed Bin Zayed El Nahyan'a, “Sizin sayenizde ilişkilerimiz daha önce görülmemiş derecede yüksek seviyelere ulaştı. BAE, Rusya'nın Arap dünyasındaki ana ticaret ortağı” dedi.
Putin, Rusya ve BAE'nin OPEC+ grubunda işbirliği yaptığını, İsrail-Hamas çatışması ve Ukrayna'daki durumu da ele alacaklarını söyledi.
4 yıl sonra ilk kez Bin Selman’la görüşecek
Putin'in daha sonra Suudi Arabistan'a giderek 2019 yılı Ekim ayından bu yana ilk kez Muhammed Bin Selman'la yüz yüze görüşmesi bekleniyor.
Rus heyetinde petrol, ekonomi, dış ilişkiler, uzay ve nükleer enerji alanlarından sorumlu yetkililer de bulunuyor.
Putin Muhammed Bin Selman'la Petrol İhraç Eden Ülkeler ile Rusya liderliğindeki müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+ grubunun petrol üretimini azaltma taahhüdüne rağmen petrol fiyatlarının düşmesinin ardından görüşmüş olacak.
Kremlin'den yapılan açıklamada da, Putin ve Bin Selman'ın enerji işbirliği konusunu görüşecekleri kaydedildi. OPEC+ ülkeleri, dünyada petrolün yüzde 40'ını üretiyor.
Putin, son Ortadoğu ziyaretini 2022 yılı Temmuz ayında yapmış ve o ziyaret sırasında İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'le görüşmüştü.
Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Rusya'dan nadiren ayrılan Putin'in dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi'yle petrol piyasalarına ilişkin ne gibi konuları ele alacağı net olarak bilinmiyor. Görüşme, kilit bir OPEC+ toplantısının anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmesinden birkaç gün sonra yapılmış olacak.
Kremlin'den yapılan açıklamada Putin ve Muhammed Bin Selman'ın İsrail-Hamas çatışmasını, Suriye ve Yemen'deki durumu ve Körfez bölgesinde istikrar gibi daha geniş kapsamlı konuları da görüşeceği kaydedildi. Bir Kremlin sözcüsü Ukrayna'nın da konuşulacağını belirtti.
Putin yarın Reisi’yi ağırlayacak
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Putin'in yarın Moskova'da İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi ağırlayacağını söyledi.
Dünyada her gün üretilen petrol miktarının beşte birini kontrol eden Putin ve Muhammed Bin Selman, yakın ilişki içinde olan ve zaman zaman Batılı ülkeler tarafından dışlanan iki lider.
Putin ve Bin Selman, 2018 yılındaki G20 zirvesinde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sadece iki ay sonra gülümseyerek el sıkışmışlardı.
38 yaşındaki Muhammed Bin Selman, Suudi Arabistan'ın Amerika'ya daha az boyun eğen bölgesel bir güç haline gelmesi için çaba gösteriyor. Amerika, Suudi Arabistan'a en çok silah tedarik eden ülkelerin başında geliyor.
2022 yılı Şubat ayında Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın Batı'ya karşı varoluş savaşı verdiğini kaydeden Putin ise Batı'nın Moskova'yı tecrit girişimleri karşısında Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika ve Asya'daki müttefiklerle yakınlaşmaya çalışıyor.
Hem Putin hem de Muhammed Bin Selman, ekonomilerinin can damarı olan petrolün fiyatının yüksek olmasını istiyor ve buna ihtiyaç duyuyor. Ancak şimdi her iki lider için sorulan soru, petrol fiyatlarının yüksek tutulması için ne kadar sorumluluk alacakları ve bu sorumluluğu nasıl gerekçelendirecekleri.
OPEC+ geçen ay, üretimle ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle toplantıları birkaç günlüğüne ertelemişti. Suudi Arabistan Enerji Bakanı, OPEC+ grubunun, petrol ihracatını azaltacağı taahhüdünü yerine getirmesi konusunda Moskova'dan daha fazla güvence istediklerini söylemişti.
OPEC+ grubu içinde Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki ilişkilerde bazen çalkantılar da yaşandı. İki ülkenin COVID-19 pandemisi nedeniyle petrol piyasasında yaşanan sarsıntı sırasında üretimle ilgili yürüttüğü müzakereler, 2020 yılı Mart ayında bozulmuştu.
Ancak Rusya ve Suudi Arabistan, birkaç hafta içinde ikili ilişkileri düzeltmiş ve OPEC+ grubu, küresel petrol talebinin yaklaşık yüzde 10'una denk gelen miktarda kesintiye gitmek üzerinde anlaşmıştı.
VOA