Rektör Budak “Hemşirelerimizin ortaya koyduğu çaba her türlü takdirin ötesindedir”
“Hemşireler, geleceğin sağlık bakımı için öncü bir sestir”
Rektör Budak “Hemşirelerimizin ortaya koyduğu çaba her türlü takdirin ötesindedir”
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Tıp Fakültesi Dekanlıkları ortaklığında Hemşirelik Haftası dolayısıyla program düzenlendi. Çevrimiçi olarak düzenlenen programa EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sezgin Ulukaya, Hastane Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Bilim Uzmanı Reyhan Demir ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Hemşirelik; ilk uygulamaları eski çağlara kadar uzanan, özündeki hoşgörü ve özveriyle insan sağlığının iyileştirilmesini esas alan kadim bir meslektir. Üniversitemizin köklü tıp geleneğinde ve bugün sağlık alanında sahip olduğu yetkinlikte, Hemşirelik Fakültemizin çok kıymetli katkıları bulunuyor. Hemşirelik Fakültemiz; toplum sağlığına sunduğu önemli katkılar ve akademik alanda elde ettiği başarılar ile her zaman gururumuz olmuştur. Türkiye ve Avrupa’da ilk kez hemşirelik lisans eğitimini başlatan fakültemizden mezun olan Prof. Dr. İnci Erefe, Türkiye’nin ilk üniversite mezunu hemşiresi unvanını almıştır. Mesleğin gelişimine önemli katkılar sunan kıymetli hocamızın Ege Üniversitesi mezunu olması bizler için her zaman onur kaynağı olmuştur. Kuruluştan bu yana İnci Hocamız gibi nice akademisyenlerimizin gayretleriyle bugün, hemşirelik eğitimi ve hizmetlerinde saygın bir konumda bulunuyoruz. Fakültemiz; Ar-Ge projeleri, yayın, faydalı model, atıf ve sosyal sorumluluk projeleri konularında başarılarını her geçen yıl daha da artırıyor. Geçtiğimiz günlerde de fakültemiz, ülkemizde ilk kez 5 yıllık akreditasyon alan tek hemşirelik fakültesi olarak bizleri bir kez daha gururlandırdı. Ayrıca YÖK Anadolu Projesi’nde eşleştiğimiz Iğdır Üniversitesi Hemşirelik Bölümünün eğitim ve Ar-Ge faaliyetlerinde de destekçi fakültemiz olarak üstün bir gayret gösteriyorlar. Akademik başarılarımızın yanı sıra hastane hemşirelerimizin katkıları sayesinde sağlık hizmetlerimizin kalite ve ulaşılabilirliğini de devamlı olarak artırıyoruz. Bizler biliyoruz ki, 7 gün 24 saat, hasta başı sürekli hizmet veren tek sağlık profesyoneli, hemşirelerimizdir. Hemşirelerimizin gece gündüz demeden titizlikle ortaya koyduğu bu çabaların her türlü takdirin ötesinde olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle hem üniversitemize hem de ülkemize sundukları değerli katkılar nedeniyle Fakültemizin tüm mensuplarını ve hastane hemşirelerimizi ayrı ayrı kutluyor, teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
“Hemşireler, geleceğin sağlık bakımı için öncü bir sestir”
EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Bu yılın teması ‘Hemşireler, geleceğin sağlık bakımı için öncü bir sestir’ oldu. Sağlık bakımının garantörleri hemşirelerdir. Üniversitemiz tarafından düzenlenen sağlık şurasında yapılan oylamada geleceğin sağlık mesleği olarak hemşirelik gösterilmiştir. Salgın, bizlere hayatın bir nefesten ibaret olduğunu, fiziksel ve ruhsal yanlış temasın ölümcül olduğunu ve sağlık sisteminin hemşiresiz olamayacağını gösterdi. Salgınla ön cephede savaşan hemşireler, tüm ihtiyaç alanlarında hizmetlerini sunmuşlardır. Salgın sürecinde ve öncesinde hayatını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını rahmetle anıyorum. Salgın döneminde fakülte olarak en çok kontenjan açan hemşirelik programı olduk. YÖK Anadolu Projesi kapsamında meslektaş yetiştiren tek hemşirelik fakültesiyiz. 5 yıllık akreditasyon aldık. 100/2000 YÖK Doktora Bursu ile bursiyer alan ilk ve tek hemşirelik fakültesiyiz. Üniversitemiz, Rektörümüzün öncülüğünde en çok hemşire istihdamı yapan üniversite hastaneleri arasında yer alıyor. Mesleğimize verdiği destekten ötürü Prof. Dr. Necdet Budak’a teşekkür ediyorum” dedi.
“Hemşireler sağlık sisteminin omurgasıdır”
Covid-19 pandemisinin her alanda tüm dünyayı değiştirdiğini söyleyen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Gürgün, “Pandemi ile birlikte hemşirelere olan bakış açısı da değişti. Hemşirelerin, sağlık sunumundaki yerlerinin vazgeçilmez oldukları ve sağlık sisteminin omurgası oldukları daha net olarak anlaşıldı. Hemşirelerimiz, pandemi sürecinde en ön safta savaşmaya devam ediyorlar. Salgın sürecinde hayatını kaybeden hemşirelerimizi saygı ve minnetle anıyorum. Hemşirelik, sağlık sektörünün en büyük mesleğidir. Güvenli ve kaliteli sağlık hizmeti için hemşireler desteklenmeli ve korunmalıdır” diye konuştu.
EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sezgin Ulukaya ise, “Üniversitemiz Hemşirelik Fakültesi ile iç içe hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Hemşirelerimiz hastanemizde sağlık hizmetleri dışında kalite ile ilgili çalışmalar, klinik düzeni sağlama gibi kurumsal görevler de üstleniyorlar. Biz, hemşirelerimize gerçekten çok güveniyoruz. Hemşirelik Haftasını kutluyorum” dedi.
Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Bilim Uzmanı Reyhan Demir, “Covid-19 salgını odağımızı ve önceliğimizi değiştirdi. Bu salgın hemşirelerin tedavi dışında eğitici, danışman, koordinatör, yönetici ve araştırıcı rollerini de ortaya çıkardı. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın katkıları ile 2020 yılında 362 hemşirenin hastanemizde göreve başlaması ile en önemli problemlerimizden olan hemşire eksikliğimiz giderilmiş oldu. Bizler Ege Üniversitesi hemşireleri olarak kapsamlı, nitelikli ve güvenilir hemşirelik hizmetine ulaşılması için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından “Covid-19 sürecinde güçlenen hemşireliğin SWOT analizi” paneli gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Aynur Uysal Toraman ve Prof. Dr. Ülkü Güneş’in yaptığı panelde; sağlık kurumlarında, mesleki örgütlenmede, akademide ve eğitim sürecinde güçlenen hemşirelik konuları uzmanlar tarafından tartışıldı.
Etkinlik kapsamında ayrıca “Çocukların Kaleminden Covid-19 Salgın Sürecinde Sağlık çalışanları: Benim Gerçek Kahramanım Annem&Babam” resim sergisi düzenlendi.