Rektör Budak, “İzmir, Timur tarafından fethedildikten bu yana bir Türk yurdudur”

“Uluslararası Emir Timur ve İzmir Sempozyumu” EÜ’de başladı

 Rektör Budak, “İzmir, Timur tarafından fethedildikten bu yana bir Türk yurdudur”


“Uluslararası Emir Timur ve İzmir Sempozyumu” EÜ’de başladı

 Rektör Budak, “İzmir, Timur tarafından fethedildikten bu yana bir Türk yurdudur”

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ)  Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) ve Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü işbirliği ile düzenlenen "Uluslararası Emir Timur ve İzmir" sempozyumu Ege Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyuma, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Karatay, Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Şirzat Mahmudov,   yurt içinden ve dışından akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi, akademik çalışmaları ve yetiştirdiği nesiller ile ülkesini ulusal ve uluslararası platformlarda başarıyla temsil eden köklü bir bilim yuvasıdır. Bizler, hem geleceğe yön verecek çalışmalar yapma hem de bizi biz yapan tarihi değerlerimizi yaşatma noktasında önemli sorumluluklar üstleniyoruz. Bu nedenle, yarınlarımızın inşasına katkı sağlarken dünümüze sahip çıkma konusunda da büyük bir hassasiyet güdüyoruz. Bugün de, Türk tarihinin en büyük isimlerinden Emir Timur’u yâd etme ve İzmir olarak kendisini unutmadığımızı bildirme maksadıyla bir arada bulunuyoruz. Bir kültür üssü olan İzmir, Emir Timur tarafından 1402 yılında ele geçirilip Aydınoğulları’na teslim edilmiştir. Dolayısıyla Timur’a olan vefa borcumuz çok büyüktür. Bu borcu ödemenin en anlamlı yolu ise Timur’u anmak ve yaşatmaktan geçiyor. Bizler de bu değerli sempozyum vasıtasıyla bunu gerçekleştirecek olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Türk Dünyası Araştırmaları Enstitümüze ve Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü’ne sempozyumun düzenlenmesinde sundukları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Sempozyumun tüm katılımcılar için verimli olmasını diliyorum” dedi.

“Timur, Türk Dünyasının yetiştirdiği siyasi dâhilerdendir”

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit, “Bugün çok önemli bir gün. Şu açıdan çok önemli Türkiye – Özbekistan, Türk Dünyasının tarihsel olarak gelişmesinde önemli iki aktörüdür. İki ülkenin ilişkileri üst düzeyden yeniden başlamıştır. Bu ilişkiler başlı başına dönüm noktasıdır. Bu ilişiklere katkı sağlamak için Enstitümüz, Türk Tarihi Anabilim Dalı böyle bir sempozyumu hazırladı. Emir Timur hakkında konuşacak olursam Timur, Türk Dünyasının yetiştirdiği en büyük siyasi dâhilerinden birisidir. Siyasi dâhidir ve aynı zamanda İslami bilgisi olan bir entelektüeldir. Siyasi stratejik alanda tarihte bir rol oynamış şahsiyettir. İzmir o tarihte Türklerin hakimiyeti altında değildir. Timur İzmir’i fethederek onları denize dökmesiyle Atatürk’e benzemektedir. Türk Dünyasına mal olmuş büyük bir tarihi değerin tanıtılması, tartışılması bizler için, Türkiye için, çok önemlidir” diye konuştu.

“Timur bir medeniyet insanıdır”

Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsün Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karatay, “Timur kimdir? Timur o denize dökme vakasında Atatürk’ün yaptığını yapan kimsedir ve başka söze hacet yoktur. Timur’u bir savaşçı, medeniyet insanı, dünyaya hükmetmeye hevesli insan olarak tanıyoruz. Aynı zamanda dünyada hocasının ayaklarının dibine gömülmeyi vasiyet eden tek hükümdardır. Dünyada bir ilk olmak üzere sempozyuma bir senfoni eser bestelendi. Fakat birtakım engeller çıktı ve ne yazık ki senfoni eseri sizlerle paylaşamıyoruz fakat en kısa zamanda başka bir etkinlikte yayınlanacak ve klasikler arasına girecek” dedi.

    “Türk milleti öyle değerli bir millettir ki büyüklerini hiç unutmuyor”

Özbekistan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Şirzat Mahmudov ise  “İlk öncelikle bu güzel sempozyumu organize eden tüm yetkililere özellikle sayın Prof. Dr. Osman Karatay ve Zafer Ersöz hocamıza teşekkürlerimi iletmek isterim. Türk milleti öyle bir değerli millet ki geçmiş büyüklerini hiç unutmuyor. Onları hep vefayla anıyor. Gençlere de  o şekilde aktarıyor. Elbette ki bizlerde bu faziletli davranıştan örnek almalıyız. Emir Timur’a olan bu kadar sevgi ve saygı için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Emir Timur’un doğumunun 685. yıl dönümünde yapılan bu sempozyum Türk’ün bir büyüğüne gösterdiği yüksek saygıdır. Timur, Türk Dünyası için çok önemli bir devlet adamıdır. Ferasetli bir siyasetçidir ve Türk halklarını birleştirmeyi gayret eden bir kumandandır. Bizler de Timur gibi Türk halklarının daha yakın olmasını sağlamalı ve birbirimizden kopmamalıyız” diye konuştu.