Rektör Budak, “Kütüphanemiz, öğrenci ve akademisyenlerin buluşma noktası olacak”

Farklı disiplinlerde 300 bine yakın kaynağa sahip olan EÜ Kütüphanesi eğitimlerini sürdürüyor

Rektör Budak, “Kütüphanemiz, öğrenci ve akademisyenlerin buluşma noktası olacak”




Farklı disiplinlerde 300 bine yakın kaynağa sahip olan EÜ Kütüphanesi eğitimlerini sürdürüyor

Rektör Budak, “Kütüphanemiz, öğrenci ve akademisyenlerin buluşma noktası olacak”

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Merkez Kütüphanesi, üç dönem aradan sonra yüz yüze başlayacak olan yeni akademik yılda da eğitimlerini sürdürecek. Rektör Budak, “Kütüphanemiz yeni döneminde de başta öğrencilerimiz olmak üzere kurum içinden ve kurum dışından akademisyenlerin ve araştırmacıların buluşma noktası olacak” dedi.

Ege Bölgesinin en donanımlı kütüphanelerinden olan; içeriğinde 250 binin üzerinde basılı eser, 164 ulusal ve uluslararası veri tabanı, 10 binin üzerinde nadir eser ve 186 el yazısı kitap bulunan ve online erişime açık EÜ Merkez Kütüphanesi, yeni döneme yönelik eğitim faaliyetlerine başlıyor. Öğrencisinden akademisyenine, kurum içinden ve kurum dışından kullanıcılara yönelik hizmet veren Merkezi Kütüphane, yeni dönemde; “ProQuest Yazar Çalıştayı”, “Web of Science Online Eğitimleri”, “UpToDate Online Kullanıcı Eğitim Toplantısı”, “Rosetta Stone Online Dil Öğrenme Programı” ve "Elsevier Ekim Ayı Webinarları" gibi pek çok eğitim hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Kütüphaneler, bilginin kalbidir. Üniversitelerin zenginliğidir. Bilimin ortak hafızasıdır. Merkezi kütüphanemiz de farklı disiplinlerden ve alanlardan çok sayıda esere ev sahipliği yapıyor. Merkez Kütüphanemiz son yıllarda yaptığımız düzenlemeler ile başta öğrencilerimiz olmak üzere akademisyenlerimizin buluşma noktası haline gelmiştir. Salgın sürecinde dijital arşivimizi ve elektronik veri tabanlarımızı zenginleştirerek, kampüs dışı kullanıma da uygun hale getirdik. Ayrıca, kütüphanemizin fiziki koşullarını pandemiye uygun olacak şekilde iyileştirdik. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımızca veri tabanlarının kullanımı ve proje yazımı gibi önemli konulara yönelik düzenlenen eğitimler ile araştırmacılarımıza yol gösterici adımlar atılıyor. Yeni dönemde de kütüphanemiz, öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin yoğun kullanımında olacak” dedi.

"Tez Yazımını Destekleyen ProQuest Yazar Çalıştayı"

         Hedef kitlesi araştırmacılar ile akademisyenler olan ve katılımcılara tez yazımının tüm aşamaları hakkında gerekli bilgilerin aktarılacağı tez yazımını destekleyen ProQuest yazar çalıştayı gerçekleştirilecek. İlk oturumda "Tez yazımı için hazırlık aşaması", "Teklif: Bir konuyu seçme ve iyileştirme", "Araştırma: Etkili bir literatür incelemesi yapmak" başlıkları işlenirken; ikinci oturumda ise, "Yazma ile ilgili detaylar", "Tez yazımındaki bazı tuzakları belirleyip, bunlardan kaçınmak", "Tezlerinizi yayınlamak ve araştırmanızı güçlendirmek için seçenekleri değerlendirme" başlıkları ele alınacak.

"Web of Science Online Eğitimleri"

         Katılımcılarının lisans, lisansüstü öğrencileri ve akademisyenlerden oluşacağı "Web of Science Online Eğitimleri” gerçekleştirilecek.       Eğitim, öğrencilere ve akademisyenlere ayrı oturumlar şeklinde yapılacak. Diğer oturumlarda ise; "InCites Platformu- Araştırma Performansı ve Stratejisi-InCites B/A ve ESI" ve "Journal Citation Reports- JCR ile Dergi Etki Faktörünün ötesine" başlıkları ele alınacak.

"UpToDate Online Kullanıcı Eğitim Toplantısı"

         Dünyanın en çok tercih edilen klinik bilgi kaynaklarından olan UpToDate veri tabanı ile ilgili kullanım detaylarının aktarılacak olduğu online eğitim, 23 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek. Kanıta dayalı güncel bilgilerle donatılmış ve kullanımı kolay ara yüzü ile dikkat çeken veri tabanı, Ege Üniversitesi için hastane kalitesinin artırılması, hasta yatış sürelerinin, ölüm oranlarının ve hastane harcamaların azaltılmasına yönelik olumlu etkiler sağlamak üzere tasarlanarak, daha iyi teşhis ve tedavi kararları alınmasına yardımcı olacak.

"Rosetta Stone Online Dil Öğrenme Programı"

         Konuşma, yazma, okuma ve anlama yeteneklerini doğal bir şekilde öğretme ve çeviri zorunluluğunu ortadan kaldırmayı hedefleyen "Rosetta Stone Online Dil Öğrenme Programı" 6 Ekim tarihinde online olarak gerçekleştirilecek.    Öğrenci ile araştırmacılara yönelik olarak düzenlenen ve dünyada en çok tercih edilen online dil eğitim aracına hem bilgisayar, hem de mobil uygulama üzerinden erişim sağlanabilecek. Program, toplamda 30 farklı dil desteği sağlıyor.  

"Elsevier Ekim Ayı Webinarları"

         Öğrenci ve araştırmacıları hedef kitlesi edinen "Elsevier Ekim Ayı Webinarları", 21 Ekim tarihinde çevrimiçi olarak yapılacak. Toplamda 6 web konferanstan oluşan eğitim, "Bilimsel etkinizi arttırabilecek araştırma işbirliği ortakları keşfetme", "Tezin makaleye dönüşüm sürecinde faydalı olabilecek ipuçları", Uygun dergi seçimi", "Araştırmacılar için sosyal medya", "Uzaktan eğitim sürecini destekleyici bilimsel kaynaklar-yanıtlar", "Mendeley Grupları ile araştırma işbirliklerini etkinleştirme" başlıkları üzerine yoğunlaşacak.

Yapılacak tüm eğitimlerle ilgili başvuru şartları ve ayrıntılı bilgiler EÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı web sitesi ve sosyal medya hesaplarında yer alıyor.