Reuters: Biden Türkiye için fırsata dönüşebilir

'ERDOĞAN WASHİNGTON'DAKİ EN KIYMETLİ MÜTTEFİKİNİ KAYBEDECEK'

Reuters: Biden Türkiye için fırsata dönüşebilir


Reuters: Biden Türkiye için fırsata dönüşebilir

Reuters ajansı, ABD'de Biden'ın başkan seçilme ihtimalinin Türkiye için ne anlama geldiğine dair bir analiz yayımladı. Uzmanlar, Trump'ın seçimi kaybetmesi halinde 'Erdoğan'ın Washington'daki en kıymetli müttefikini kaybedeceği' yorumunu yaptı ancak Biden'ın 'refleksif bir cezalandırıcı yaklaşım' benimsemeyeceğini vurguladı.

DUVAR - Reuters ajansı, ABD'de başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazanması halinde Ankara-Washington ilişkilerinin nasıl bir yöne gideceğini mercek altına aldı. Uzman görüşlerine yer verilen analizde, "Biden'ın başkanlığı Türkiye için saha sert bir Amerika tavrı ama ilişkileri onarma şansı anlamına geliyor" başlığı kullanıldı.

'ERDOĞAN WASHİNGTON'DAKİ EN KIYMETLİ MÜTTEFİKİNİ KAYBEDECEK'

Reuters ajansı, Başkan Donald Trump'ın bugüne dek Rus yapımı S-400'ler konusunda en yakın danışmanlarına ve Kongre baskısına direnerek Türkiye'ye Amerikan yasalarında öngörülenin aksine yaptırım uygulamadığına dikkat çekti. Haberde, "Salı günkü seçimleri anketlerin gösterdiği gibi Cumhuriyetçi Trump'ın Demokrat rakibi Joe Biden kazanırsa, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Washington'daki en kıymetli müttefikini kaybedecek. Bu da, Ankara'yı kendisine derin düşmanlık besleyen Kongre'nin ve Türkiye'ye şüpheyle yaklaşan bazı Amerikan kurumlarının gazabı karşısında savunmasız bırakacak" denildi.

'İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ ÖNCELİK OLACAK'

Reuters, "Erdoğan'a geçtiğimiz aralık ayında 'otokrat' diyen Biden'ın, özellikle insan haklarını ve demokratik kuralları zayıflatması nedeniyle Türkiye'ye daha sert yaklaşması bekleniyor; Erdoğan'ın geçen hafta test edildiğini doğruladığı Rus yapımı S-400'lerin alınması nedeniyle Ankara'ya yaptırım uygulayabilir" ifadelerini kullandı.

'ÇOK KATMANLI İTTİFAKLARA YENİDEN YATIRIM YAPABİLİR'

Bununla birlikte ajansa görüş veren uzmanlar, Biden'ın Rusya ve İran'a karşı koymayı öncelik olarak gördüğünü belirterek, 'çok katmanlı ittifaklara yeniden yatırım yapmasının Ankara'nın işine gelebileceğini' söyledi.

HOFFMAN: REFLEKSİF OLARAK CEZALANDIRMAYACAK

Center for American Progress isimli düşünce kuruluşunun direktör yardımcısı Max Hoffman, "Birçoklarının beklentisinin aksine, Biden refleksif bir şekilde cezalandırıcı bir yaklaşıma gömülmeyecektir. Muhtemelen, Trump'ın yönetiminde Amerikan hükümet bürokrasisinin profesyonel kademeleri ile Beyaz Saray arasında ortaya çıkan ayrımı kapatacaktır. Bu da Erdoğan'ın, Beyaz Saray'a bir telefon açarak Amerikan politikasını altüst edemeyeceği anlamına geliyor" dedi.

TAUSSIG: DEMOKRATİK GERİLEME ÖNCELİKLE ENDİŞE

Harvard Üniversitesi'nden araştırma direktörü Torrey Taussig ise 'Türkiye'deki demokratik gerilemenin Biden yönetimi için öncekli endişe haline geleceğini' belirterek, "Amerikan çıkarlarına karşı hareket ettiği alanlarda Türkiye hükümetine karşı daha sert bir direnç görebileceğimizi söylemek makul" diye konuştu. 

ÇAĞAPTAY: EL UZATMASINI BEKLİYORUM

Biden'ın ilk dış politika hamlelerinden birinin NATO ile Trump yönetiminde bozulan ilişkileri onarmak olması beklenirken, Demokrat başkan adayının seçilmesi halinde bu konuda Türkiye ile çalışmak zorunda kalacağı yorumu da yapılıyor. Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Soner Çağaptay , "Biden'ın Erdoğan'a el uzatmasını bekliyorum çünkü önceliği NATO'yu yeniden canlandırmak olacak ve bunu Türkiye olmadan yapamazsınız" ifadelerini kullandı.

SENATÖR VAN HOLLEN: KONGRE'NİN SABRI TÜKENDİ

Ancak bu yönde bir girişimin, CAATSA yasası kapsamında Türkiye'ye S-400 yaptırımları dayatılması için baskı yapan Kongre'yle ters düşeceği de belirtiliyor. Demokrat Senatör Chris Van Hollen Reuters'a açıklamasında, "Kongre'nin sabrı çoktan tükendi. Beyaz Saray'da hangi yönetim olursa olsun, Kongre'de CAATSA yaptırımlarının uygulanmasına partilerüstü destek göreceğinizi düşünüyorum" dedi.

PEKER: ALTI-DOKUZ AY VAKİT VAR

Eurasia Group direktörü Emre Peker ise iki ülkenin ilişkilleri düzeltmek için altı ila dokuz ay gibi bir süresi olacağı, 'kaza riskinin' de zamanla yükseleceği yorumu yaptı. Peker, Ankara'nın S-400'lerden geri adım atmaması halinde Biden'ın 2021 sonlarına doğru CAATSA yasası kapsamındaki daha hafif önlemlerle başlayacağı, Türkiye'nin politika değişiklikliği yapmaması durumunda daha ağır yaptırımlarla tehdit edeceği tahmininde bulunarak, "CAATSA Türkiye için felaket olur" dedi. (DUVAR DIŞ HABERLER)