Reuters'tan 'yenilgiyi kabul etmez' analizi: Erdoğan'ın sessizce görevi bırakacağına inanmak zor
'PEK ÇOK İNSAN DEĞİŞİM İÇİN CAN ATIYOR'
Reuters'tan 'yenilgiyi kabul etmez' analizi: Erdoğan'ın sessizce görevi bırakacağına inanmak zor
KAYNAK: REUTERS
Reuters'tan Türkiye'de gerçekleşecek olan 14 Mayıs seçimlerine yönelik analizler devam ederken, İngiliz yayını Erdoğan'ın seçimi kaybetmesi durumunda görevi sessizce bırakmayacağını düşünüyor. Yayımlanan analizde, Erdoğan'ın seçimi kaybetmesi durumunda, "Türkiye’yi zorbalıkla yöneten hırçın siyasetçinin yenilgiyi zarafetle kabulleneceğine ve sessizce görevi bırakacağına inanmak zor" ifadeleri kullanıldı.
14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimlerine artık sayılı saatler kaldı. İngiliz Haber Ajansı Reuters ise Türkiye'deki seçimlere yönelik analizlerine devam ediyor. Reuters, pazar günkü seçimleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılaşmış olduğu 'en zorlu yarış' olarak değerlendirdi. Bununla birlikte Reuters, Erdoğan'ın seçimlerden mağlup ayrılma ihtimalinin de olduğunu düşünerek bu durumu değerlendirdi:
“Pazar günü, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında yapılacak oylamada Türkiye’yi zorbalıkla yöneten hırçın siyasetçinin yenilgiyi zarafetle kabulleneceğine ve sessizce görevi bırakacağına inanmak zor.”
'PEK ÇOK İNSAN DEĞİŞİM İÇİN CAN ATIYOR'
Türkiye’de pek çok insanın değişim için ‘can attığı’ değerlendirmesine yer verilen analizde, seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve endişenin sokaklarda hissedildiği belirtildi.
Samia Nakhoul imzalı analizde, şöyle devam edildi: “Erdoğan'ın son otuz yıldaki yükselişini takip edenler, iktidarı elinde tutmak için her yolu deneyeceğini ve zayıf bir zafer elde etmek ya da az farkla yenilgiye uğramak için devlet kaynaklarını kendi yararına kullanabileceğini savunuyorlar.”
Öte yandan Reuters’a konuşan Kadri Gürsel ise, “Muhalefet ezici bir zafer kazanırsa fazla bir şey yapamaz. Siyasi kariyerinin en zayıf noktasında" dedi.
'KRİTİK ORGANLARIN İÇİNİ BOŞALTTI'
İktidarı boyunca Erdoğan’ın muhalefeti susturduğunu yazan Nakhoul, şöyle devam etti: “Art arda gelen seçim zaferlerinin ardından, Erdoğan'ın iktidarına karşı herhangi bir başkaldırıya karşı hoşgörüsü azaldı ve otokratik yönetime doğru kayma daha belirgin hale geldi. Devletin kritik organlarının içini boşalttı.”
'DEMOKRAT GEÇMİŞE GERİ GÖTÜREBİLİR'
14 Mayıs seçimlerinin ‘bir dönüm noktası’ olarak nitelendiği analizde şu ifadeler kullanıldı: “Erdoğan'ın yenilgisi Türkiye'yi, Kılıçdaroğlu'nun kurumları devletin elinden kurtararak canlandırmayı vaat ettiği daha laik, demokratik geçmişine geri götürebilir.”
KARAR / REUTERS