RÜSTEM UMEROV: UKRAYNA YARGI SİSTEMİ, İNSAN HAKLARI KORUNMA MEKANİZMASINA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

“AİHM’DE UKRAYNA’YA KARŞI BİR ÇOK DAVA AÇILIYOR”

RÜSTEM UMEROV: UKRAYNA YARGI SİSTEMİ, İNSAN HAKLARI KORUNMA MEKANİZMASINA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ




RÜSTEM UMEROV: UKRAYNA YARGI SİSTEMİ, İNSAN HAKLARI KORUNMA MEKANİZMASINA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, Ukrayna yargı sisteminin etkili insan hakları korunma mekanizmasına dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti. Umerov, AİHM Sözleşmesine vurgu yaparak, “Ukrayna’nın yargı sistemini etkili insan haklarının korunma mekanizmasına dönüştürmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” dedi.

Ukrayna Parlamentosunun Kırım Tatar Milletvekili Rüstem Umerov, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin tam 70 yıl önce kabul edildiğine dikkat çekerek, “Bu Sözleşme özgürlük hakkı, kişisel dokunulmazlık, serbest dolaşım, düşünce, vicdan, din özgürlüğü gibi bir dizi önemli hakkı tanımlıyor.” diye kaydetti.

İnsan haklarının ve temel özgürlüklerinin korunmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesi, tam 70 yıl önce 4 Kasım 1950 tarihinde Avrupa Konseyi üye ülkeleri tarafından kabul edildi. Ukrayna’nın ilgili sözleşmeyi 11 Eylül 1997 tarihinde onayladı. Konu ile ilgili açıklama yapan Rüstem Umerov, Ukrayna’nın yargı sisteminin etkili insan haklarının korunma mekanizmasına dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

“AİHM’DE UKRAYNA’YA KARŞI BİR ÇOK DAVA AÇILIYOR”

Ukrayna’nın ilgili Sözleşmeyi 11 Eylül 1997 tarihinde onayladığını belirten Ukrayna milletvekili ve Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Umerov, “23 senedir ilgili Sözleşmenin hükümleri vatandaşlarımıza kendi siyasi, medeni, ekonomik hakları savunmaya yardım ediyor. Tüm bunlar, Sözleşme tarafından öngörülen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvurma mekanizmasının uygulanması sayesinde mümkün oldu.” değerlendirmesini yaptı.

AİHM’de şu an, Ukrayna’nın, Kırım’daki insan hakları ihlalleri ve Rus saldırganlığı çerçevesinde Rusya’ya karşı açtığı beş davanın incelendiğini hatırlatan Umerov, “Maalesef, yasalardaki kusurlar ve Ukrayna yargı sistemindeki yolsuzluğundan dolayı AİHM’de Ukrayna’ya karşı birçok dava açılıyor. Bu devletiminiz imajını olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla Ukrayna’nın yargı sistemini etkili insan haklarının korunma mekanizmasına dönüştürmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” ifadeleri kullandı.

qha.com.tr