Rusya 'ateşkes masasında' Türkiye’yi istemiyor

‘ÇÖZÜM ARAYIŞI AGİT HİMAYESİNDE SÜRMELİ’

Rusya 'ateşkes masasında' Türkiye’yi istemiyor


Rusya 'ateşkes masasında' Türkiye’yi istemiyor

Dağlık Karabağ’daki çatışmada Türkiye’yi devre dışı bırakarak “ateşkes masası“ kuran Putin’den ikinci hamle geldi. Rusya, bu kez de Azerbaycan‘ın “Barış görüşmelerine Minsk üçlüsü ile birlikte Türkiye de katılsın” teklifini reddetti.

 

Dağlık Karabağ’daki kanlı işgale 30 yıldır çözüm bulamayan ABD, Fransa ve Rusya’nın eş başkanlığını yaptığı Minsk üçlüsü Azerbaycan ordusu topraklarını geri almaya başlayınca devreye girdi. Ancak ateşkes çağrılarında Erivan’ın işgal ettiği alanlardan çekilmesine ilişkin bir ifade yer almadı. Rusya ise Bakü’yle birlikte işgali dünyanın gündemine taşıyan Türkiye’yi çözüm sürecinin dışında tutmak için hamlelerini artırdı. 

‘ÇÖZÜM ARAYIŞI AGİT HİMAYESİNDE SÜRMELİ’

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarını Moskova’da masaya oturtan Putin, bundan sonraki süreçte de Ankara’yı devre dışı bırakmak istiyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev “Türkiye mutlaka bu sorunun çözümünde olmalı. Üst düzey yetkililerle iletişimimiz var” ifadelerini kullandı. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı, Bakü’nün bu önerisini reddetti. Sergey Lavrov, çözüm arayışının Rusya, ABD ve Fransa’nın himayesi altında devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Azerbaycan’ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu yaralanan sivillerden birinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 10’a çıktı. Vahşi saldırıda hayatını kaybedenlerin cenazesinde ise gözyaşları vardı. 

karar-manset-12-ekim-haber-ici.jpg

RUSYA MASADA TÜRKİYE'Yİ GÖRMEK İSTEMİYOR 

Azerbaycan, ateşkes sırasında düzenlenen saldırıda kaybettiği vatandaşlarına ağlarken Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Ermeni mevkidaşını ağırladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in görüşmelere Türkiye’nin de katılması önerisini reddeden Lavrov, Fransa ve ABD ile oluşturdukları Minsk grubunu çözüm için tek adres gösterdi. Savunma Bakanı Akar da Rus mevkidaşını arayarak Ermenilerin sivillere  saldırıları konusunda uyardı.

Aliyev, “Ermenistan’la görüşmeler ne zaman başlayacak bilmiyorum ama Türkiye’nin de katılmasını istiyorum” dedi. Ancak önceki günkü ateşkes ihlallerinin ardından dün Ermeni mevkidaşı Zohrab Mnatsakanyan’ı ağırlayan Lavrov, Dağlık Karabağ’ın geleceğiyle ilgili yürütülen görüşmelere Türkiye’nin de katılması önerisini reddetti.

Mnatsakanyan da, “Azerbaycan’a aktif destek veren Türkiye’nin arabuluculuk yapamayacağını” söyledi. Öte yandan Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ermenistan’ın ateşkesi ihlal edip sivilleri vurmasıyla ilgili olarak, “Ermenistan, savaş, insanlık suçu işliyor. Ne uluslararası hukuka ne insani değerlere saygıları var. Bunların hesabını hem tarih önünde hem de uluslararası hukuk önünde bir gün verecekler” açıklamasını yaptı.

GENCE’DE CAN KAYBI 10’A ÇIKTI

Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden, Azerbaycan’ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu yaralanan sivillerden birinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı sayısı 10’a çıktı.

Azerbaycan Ulusal Mayın Temizleme Ajansı Direktörü Gazanfer Ahmedov, Gence’de sivillere ait yerleşim yerini hedef alan füzenin orta menzili balistik füze Elbrus olduğunun belirlendiğini söyledi. Ahmedov, “Saldırıda kullanılan Elbrus füzesinin uzunluğu 1114 metre, 700 kilogram patlayıcı barındırıp menzili 300 kilometredir.” bilgilerini verdi.

Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev de Elbrus’un NATO’daki karşılığının Scud füzesi olduğunu belirtti. Hacıysa, “Scud, orta menzilli balistik bir füzedir ve nükleer başlıklar da taşıyabilir. Dünyadaki birçok savaşa dönüp bakarsak, 500 bine yakın sakini olan bir şehre balistik ve büyük bir yıkıcı güce sahip Scud füzesinin fırlatılması az görülen bir durumdur” açıklamasını yaptı. 

KARAR