"Rusya Belarus'ta Nükleer Silah Konuşlandırabilir"

Lukaşenko'dan Ukrayna'da ateşkes çağrısı

"Rusya Belarus'ta Nükleer Silah Konuşlandırabilir"


"Rusya Belarus'ta Nükleer Silah Konuşlandırabilir"

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, yıllık Ulusun Durumu konuşmasında Rusya'nın stratejik nükleer silahları da taktik nükleer cephaneliğiyle birlikte Belarus'ta konuşlandırabileceğini söyledi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, geçen hafta ülkesinin taktik, görece kısa menzilli ve az verimli nükleer silahlarını Belarus'ta konuşlandırmayı düşündüğünü bildirmişti.

Moskova'nın Belarus'ta konuşlandırması durumunda Lukaşenko'nun sözünü ettiği bu füze kaynaklı savaş başlıkları gibi stratejik nükleer silahların daha büyük tehdit oluşturabileceği sanılıyor.

Belarus, Rus askerlerinin 13 ay önce başlattıkları Ukrayna işgali sırasında bir hazırlık platformu konumundaydı. 1994'ten beri görevdeki Lukaşenko, yıllık konuşmasını Ukrayna'daki savaş nedeniyle tırmanan gerilim sırasında yaptı.

Lukaşenko, "Putin ve ben, gerekirse stratejik silahların hangileri olduğuna karar verip, onları burada tanıtacağız. Bizi içeriden ve dışarıdan yok etmeye çalışan alçaklar şunu anlamalı. Ülkelerimizi, devletlerimizi ve halklarımızı korumak için yapmayacağımız şey yok" diye konuştu.

Putin Cumartesi günü yaptığı açıklamada taktik füzelerin Moskova'nın kontrolunda olacağını söylemişti ancak Lukaşenko Belarus'un tehdit altında kalması durumunda Rusya'nın izniyle bunları kullanabileceğini öne sürdü.

"Egemenliğimizi ve bağımsızlığımızı ne pahasına olursa olsun koruyacağız. Buna nükleer cephanelik dahil" diyen Lukaşenko, "Bunlar bizim silahlarımız değil, sadece onlara göz kulak olacağız demeyin. Bunlar bizim silahlarımız ve egemenliğimizle bağımsızlığımızı korumamızı sağlayacaklar diye konuştu.

2020 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lukaşenko'ya meydan okumasının ardından Belarus'tan ayrılmak zorunda kalan muhalif lider Sviatlana Tsikhanouskaya, Lukaşenko'nun Rus nükleer silahlarına evsahipliği yapma isteğini ulusal çıkarlara ihanet olarak değerlendirdi.

Associated Press'e (AP) konuşan Tsikhanouskaya, "Belarus'ta nükleer silahların konuşlandırılması halkın hayatını ciddi tehlikeye atıyor ve ülkemizi iki diktatörün keyfine göre nükleer saldırılar dahil olası saldırıların hedefi haline getiriyor" ifadelerini kullandı.

Lukaşenko'dan Ukrayna'da ateşkes çağrısı

Lukaşenko, konuşmasının başında Ukrayna'da ateşkes çağrısı da yaparak, "Önkoşulsuz ateşkes ilan edilmeli, tüm askeri ve silahlı eylemler durdurulmalı" dedi.

Kremlin, Lukaşenko'nun ateşkes önerisinin iki lider arasında gelecek hafta konuşulacağını, ancak Ukrayna'daki durumda değişiklik olmadığını belirtti.

Ukrayna daha önce Minsk'in ateşkes arabuluculuğu önerisini reddetmişti.

Belarus ve Rusya Ukrayna savaşının başından bu yana askeri işbirliklerini yoğunlaştırdı.

Kiev, Rusya'nın Belarus hava sahasını Ukrayna'ya karşı insansız hava aracı ve füze saldırılarında kullandığını söylüyor.

Moskova askerlerini ve silahlarını Belarus'ta konuşlandırsa da Belaruslu askerler Ukrayna savaşına katılmadı.

Belarus, Ukrayna ve Kazakistan, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından imzalanan Budapeşte Memorandumu'yla ülkelerindeki Sovyet nükleer silahlarından vazgeçmiş,

Rusya, ABD ve İngiltere memorandum kapsamında bu ülkelerin toprak bütünlüğünü desteklemeyi kabul etmişti.

Ukrayna, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhakının ve 2022'deki işgalinin bu anlaşmanın ihlali olduğunu söylüyor.

Lukaşenko bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer silahlarını kaybetmeyi istemediğini ancak dönemin Rus lideri Boris Yeltsin tarafından buna zorlandığını belirtti.

Lukaşenko, bir hafta önce orduya Sovyetler dönemine ait kıtalararası balistik füze üssünün kullanıma hazır hale getirilmesi talimatı verdiğini söyledi ve üs için "Son derece teknolojik ve gelişmiş bir yapı" ifadelerini kullandı.

"Tüm alt yapı oluşturuldu ve hazır durumda" diyen Lukaşenko, "Eminim bu hamleler okyanusun diğer tarafındaki tüm şahinleri ve uydularını kendine getirir" sözlerini kullandı.

voa