Rusya bir tehdit mi yoksa işin içinde başka bir iş mi var

Rusya’nın tehdit olarak algılanması gerekmektedir.

Rusya bir tehdit mi yoksa işin içinde başka bir iş mi var




3-4 Aralık tarihlerinde Londra’da liderler zirvesinde hem NATO’nun yetmişinci kuruluş yıl dönümü kutlanacak hem de ittifakın stratejik meseleleri liderler tarafından tartışılarak karara bağlanacaktır.

NATO ittifakının sorumluluk sahası Atlantik coğrafyası olarak kayda geçmiştir. ABD ve NATO strateji belgelerinde Rusya, Atlantik coğrafyasına tevcih edilmiş en önemli tehdit olarak vurgulanmaktadır ve Londra zirvesinde Rus tehdidine karşı koymak için Baltık ülkelerine ve Polonya’ya yerleştirilecek NATO birlikleri ile ilgili planlama onaylanacaktır.

NATO’nun varlığını sürdürmesi ABD’nin çıkarlarına uygundur ve bu nedenle de Rusya’nın tehdit olarak algılanması gerekmektedir.

Bir başka ifade ile NATO’nun varlığını sürdürmesi büyük ölçüde Rus tehdidine bağlıdır.

Burada sorulması gereken soru şudur? Rusya’nın gerçekten böyle bir kapasitesi var mıdır?

RUSYA EKONOMİSİ ABD EKONOMİSİNDEN ON İKİ DEFA DAHA KÜÇÜK

80 Trilyonluk dünya ekonomisi içinde NATO’nun lider ülkesi ABD’nin gayri safi hasılası 19.39 trilyon dolardır ve ABD küresel üretimin yüzde 24.4 ünü gerçekleştirmektedir.

Ekonomisi gelişmiş başlıca NATO üyesi ülkelerinin gayri safi hasılaları ve küresel ekonomi içindeki yerleri ise şöyledir:

-Almanya 3.68 trilyon dolar, yüzde 4.63

-Birleşik Krallık 2.62 trilyon dolar, yüzde3.3

-Fransa 2.58 trilyon dolar, yüzde 3.25

-İtalya 1.93 trilyon dolar, yüzde 2.44

-Kanada 1.65 trilyon dolar, yüzde 2.08

-İspanya 1.31 trilyon dolar, yüzde 1.65

NATO üyesi 29 ülkenin tamamının gayri safi hasılalarının toplamı dikkate alındığında, üye ülkelerin toplam ekonomik kapasitesinin küresel ekonominin yarısından daha fazlasını temsil ettiği söylenebilir.

Atlantik coğrafyasını tehdit ettiği ABD ve NATO resmi strateji belgelerinde ifade edilen Rusya’nın gayri safi hasılasının 1.58 trilyon dolar ve küresel üretim içindeki yerinin ise sadece yüzde 1.99, yani sadece İtalyan ekonomisinden bile küçük, ABD ekonomisinden 12.2 defa daha küçük olduğu dikkate alındığında, Rusya’nın tek başına ABD’nin liderliğini yaptığı 29 üyeli NATO coğrafyasına tehdit oluşturduğunu ifade etmek inandırıcı değildir.

ABD’NİN SAVUNMA HARCAMASI RUSYA’NIN HARCAMASININ ON KATINDAN DAHA BÜYÜKTÜR

Savunma harcamaları dikkate alındığında 2018 yılı rakamlarına göre, NATO’nun lideri ABD, 649 milyar dolar ile açık ara başı çekmektedir. Gelişmiş NATO üyesi ülkelerden Fransa 63.8, İngiltere 50.0, Almanya 49.5, İtalya 27.8, Kanada 21.6, Türkiye 19.0, İspanya 18.2, Hollanda 11.2, Polonya 11.6 milyar dolar harcama ile sıralanmaktadır. Unutmayalım ki NATO 29 üyesi olan bir ittifaktır.

Rusya’nın yıllık savunma harcaması ise 61.4 milyar dolardır. Rusya, NATO lideri ABD’nin savunma harcamalarının onda birinden bile az harcama yapmaktadır. Sadece Fransa’nın bile savunma harcaması Rusya’dan fazladır. Bu şartlarda Rusya’nın NATO coğrafyasına nasıl tehdit oluşturduğunu anlamak mümkün değildir.

Ayrıca, Rusya dünyanın en büyük coğrafyasına sahip ülkesidir ve bu coğrafyanın bütünün güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Soğuk Savaş döneminde toplam nüfusu ABD’nin nüfusundan fazla olan Rusya’nın günümüzdeki nüfusu ABD nüfusunun yarısından azdır.

NATO yetkililerin asıl dikkate almaları gereken husus ise Rusya’nın nükleer kapasitesi, geliştirdiği hipersonik silahları ve gerektiğinde silah gibi kullanabildiği enerji kartıdır.

SON SÖZ

Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi Türkiye güvenliğini milli kaynaklarına dayandırmalıdır.

Nejat Eslen

Odatv.com