Rusya, birliklerini Ukrayna'daki stratejik Herson kentinden geri çekti

Rus askerlerin Herson'dan çekilmesi neden önemli?

Rusya, birliklerini Ukrayna'daki stratejik Herson kentinden geri çekti


Rusya, birliklerini Ukrayna'daki stratejik Herson kentinden geri çekti 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentinden çıkması talimatını verdi. Eylül ayında ilhak edilen Herson bölgesinde bulunan Rus askerleri Dinyeper Nehri'nin doğusuna çekilecek.

Söz konusu talimat, Ukrayna'daki Rus güçlerin komutanı Sergey Surovikin Herson kentine ve nehrin batı kıyılarındaki diğer alanlara sevkiyatın yapılmasının imkansız olduğunu belirtmesi üzerine geldi. Rus birliklerin bölgeden çekilmesini öneren Surovikin "Askerlerimizin hayatını ve birliklerimizin savaşma kapasitesini kurtaracağız. Onları sağdaki (nehrin batısı) kıyıda tutmak anlamsız. Bazıları başka cephelerde kullanılabilir" dedi.

Savunma Bakanı Şoygu da birliklerin geri çekilmesi teklifini kabul ettiğini belirtti ve birliklerin nehrin karşı kıyısına geçirilmesi için gerekli bütün önlemlerin alınması ve doğu kıyısında savunma kurulması talimatını verdi.

Rus askerlerin Herson'dan çekilmesi neden önemli?

Rusya'nın Ukrayna'da sekiz aydır sürdürdüğü savaşta ele geçirdiği tek bölge başkentinden geri çekilme kararı Rusya için büyük başarısızlık olarak nitelendiriliyor. Herson bölgesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yasadışı şekilde düzenlediği referandumlar sonucunda ilhak ettiği ve Rus askeri kanunlarına tabi hale getirdiği dört bölgeden biri. 

Yetkililer ve askeri uzmanlar Herson için yapılacak bir savaşın, Ukrayna'nın güneydeki hakimiyeti yeniden ele geçirmesi açısından kaderini belirleyecek önemde olduğu görüşünü dile getiriyordu.

Rus ordusunun, Herson'dan kaydıracağı birliklerle Luhansk, Donetsk ve Zaparijya'da kontrol altında olan toprakların güvence altına almaya yoğunlaşması bekleniyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy hafta başında yaptığı açıklamada işgal altındaki bütün toprakların geri verilmesinin Rusya ile barış görüşmelerinin koşulu olduğunu tekrarladı. Kremlin ise eylül ayında yapılan ve uluslararası camiada tanınmayan referandumlar sonucunda ilhak ettiği bölgeler ile 2014 yılında ele geçirerek ilhak ettiği Kırım'ı geri vermeyi reddediyor.

EURO NEWS