Rusya, denizaltıdan ve fırkateynden fırlatılan 12 hipersonik füzeyi test etti
Hipersonik seyir füzeleri nasıl çalışıyor?
Rusya, denizaltıdan ve fırkateynden fırlatılan 12 hipersonik füzeyi test etti
Rusya, 'yeni nesil rakipsiz silah sistemi' olarak nitelendirilen hipersonik füze denemesi yaptı. Ülkenin kuzey filosundaki bir fırkateynden 10 ve bir denizaltından da 2 tane yeni Zirkon hipersonik seyir füzesi fırlatıldı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen haftaki füze denemesini "ülke tarihinde büyük bir olay" olarak nitelendirdi.
Zirkon'un Rusya'nın savunma yeteneklerini artırmada "önemli bir adım" olduğunu söyleyen Putin, bu silahlarla "dünyanın neredeyse her noktasını vurabileceklerini" dile getiriyor.
Rusya, geçtiğimiz ay sonu da Beyaz Deniz'deki Amiral Gorşkov savaş gemisinden ateşlenen füzenin 400 km mesafedeki bir hedefi vurduğunu duyurmuştu.
Sesten 5 kat daha hızlı ilerleyen Zirkon, saatte yaklaşık 6 bin 200 kilometre hızla hareket ederek 400 kilo ağırlığındaki savaş başlığını taşıyabiliyor.
Hipersonik füzelerin, hız, manevra kabiliyeti ve irtifa kombinasyonunun, onları izlenmeyi ve engellenmeyi zorlaştırdığı biliniyor.
Hipersonik seyir füzeleri nasıl çalışıyor?
Hipersonik seyir füzeleri, scramjet motor sistemi sayesinde şu an kullanımdaki seyir füzelerinden daha hızlı yol alabiliyor. Geleneksel ramjet yerine kullanılan Scramjet sayesinde hipersonik araçlar, uçuş halinde seyrederken dışarıdan aldığı oksijeni bünyesindeki hidrojen yakıtıyla birleşmesi sonucu oluşan yanma gücüyle birlikte hipersonik hız seviyesine çıkıyor.
Hipersonik füzeler ise roketten ayrıldıktan kısa bir süre sonra atmosfer dışına çıksa da tekrar atmosfere hızlı şekilde dönerek yayılma/süzülme hareketleriyle hedefe kilitleniyor. Bundan sonra hedefe ilerleyişini sesten beş kat hızlı şekilde ve düşük yükseklikte tutan füze, savunma sistemleri tarafından algılanamıyor.
EURO NEWS