‘Rusya, İran ve Türkiye Esed’i devirmek için anlaşabilir’

Beşar Esad'ı korumanın gittikçe ağırlaşan bir yük haline geldiği

‘Rusya, İran ve Türkiye Esed’i devirmek için anlaşabilir’




Erbil (Rûdaw) - Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC), tarafından Suriye’ye dair hazırlanan raporda, Moskova'nın Suriye'de değişiklik yapma konusunu daha ciddi şekilde düşündüğü, çünkü Devlet Başkanı Beşar Esad'ı korumanın gittikçe ağırlaşan bir yük haline geldiği yazıldı.

Eski Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov’un başkanlığını yaptığı Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC) Suriye’de mevcut duruma ilişkin bir rapor yayımladı.

Rusya'nın Esad’a karşı sabırsızlığını ifşa eden, Şam'ı davranışlarını değiştirmeye teşvik eden dolaylı mesajlarından biri olarak değerlendirilen raporda, Kremli’nin Beşar Esad'ı korumanın gittikçe ağırlaşan bir yük haline geldiği kanaatinde olduğu belirtildi.

Rapor’da Rusya'nın eski Suriye büyükelçisi Aleksandr Aksenenok’un “Şam özellikle müttefiklerinin desteğiyle askeri bir çözüm aramaya gibi ileri görüşlü ve esnek bir yaklaşım sergilemeye devam ediyor. Ortadoğu'daki Sovyet-ABD çatışmasının eski günlerinde olduğu gibi mali ve ekonomik yardım bekliyor” şeklindeki ifadelerine yer verildi.

Aksenyonok, Esad’ın yolsuzluk ve suçları azaltabilecek bir hükümet sistemi kurmakta beceriksiz olduğuna vurgu yaptı.

Suriye rejiminin savunmanın Rusya’ya yeni bir Afganistan senaryosu yaşatması ihtimalinin de bulunduğuna işaret edilen raporda, Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana Moskova'nın Esad'ın savunduğu ancak “Suriye halkının Esad'ın iktidarda kalıp kalmayacağına karar vereceği” vurgulandı.

Raporda, Rusya’nın Esad'ı devirmek için Türkiye ve İran ile bir mutabakata varabileceği ve muhalefet, rejim üyeleri ve Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) de içeren bir geçiş hükümeti kurabileceği olasılığı da ima edildi.

Rus TASS haber ajansı da, geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Esad'ın artık ülkeye liderlik etmekle kalmayıp aynı zamanda Moskova'yı çok rahatsız edici bir olasılık olan Afgan savaşına benzer bir senaryoya doğru sürüklemesinden kaygılandığını yazmıştı.

TASS, Moskova'nın iki senaryo üzerinde yoğunlaştığını, bunlardan birinin de Suriye’nin üç bölgeye bölünmesi durumunun kabul edilmesi olduğunu belirtmişti.

Suriye, Tahran ve Moskova tarafından korunan bir bölgeye, Türkiye'nin desteklediği muhaliflerin ve Washington’ın desteklediği DSG’nin kontrolünde birer bölge.

RUDAV