Rusya: "Sputnik V Aşısı Yüzde 92 Oranında Başarılı"
''Dünyayı Krizden Kurtaracak Türk Çift''
Rusya: "Sputnik V Aşısı Yüzde 92 Oranında Başarılı"
Aşının üretimi ve küresel olarak pazarlanmasına destek veren Rusya Doğrudan Yatırım Fonu RDIF, aşının şu ana kadar 16 bin kişi üzerinde iki doz şeklinde denendiğini ve yüzde 92 oranında başarı elde edildiğini açıkladı.
RDIF Başkanı Kirill Dmitriev, yaptığı açıklamada, “Yayınladığımız verilere dayanarak son derece güvenilir bir aşımız olduğunu gösteriyoruz” dedi.
Alman BioNTech ve Amerikalı Pfizer firmaları da ürettikleri aşının yüzde 94 oranında başarılı olduğunu açıklamışlardı.
RDIF tarafından yapılan açıklamada, Sputnik V aşısının denemelerinin 6 ay daha devam edeceği, ardından da elde edilen sonuçların önde gelen tıp yayın organlarında yer alacağı belirtildi.
Aşılara dair olumlu açıklamalar borsaları da olumlu yönde etkiliyor. Almanya ve Rusya’dan gelen başarılı aşı çalışması haberleri hem Avrupa hem de Amerika’da borsaların yükselmesine neden oldu.
Uzmanlar temkinli yaklaşıyor
Ancak yine de uzmanlar özellikle Rusya’nın aşısının bu kadar kısa sürede üretilmesine kuşkuyla yaklaşıyor. Uzmanlar henüz aşının tam olarak işe yarayıp yaramadığı konusunda yorum yapmak için erken olduğunu dile getiriyor. Rusya ilk aşı açıklamasını Ağustos ayında yapmış, geniş kapsamlı denemelere de Eylül ayında başlayacağını duyurmuştu.
Aşının üçüncü faz denemeleri, üçte biri plasebo uygulanan 40 bin gönüllü üzerinde, Moskova’daki 29 ayrı klinikte uygulandı.
RDIF açıklamasına göre, plasibo verilenler haricindeki gönüllülerden yüzde 92’sinde Sputnik V aşısı Corona virüsüne karşı bağışıklık sağladı. Yapılan açıklamada aşı yapılan kişilerde ciddi bir yan etki görülmediği de belirtildi.
Rusya’da Sputnik V dışında bir başka aşı çalışması daha sürüyor. Bu çalışma da Sibirya’daki Vector Enstitüsü tarafından yürütülüyor. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bu aşının da üçüncü faz çalışmalarına başlama noktasında olduğunu söylemişti.
Rusya Endüstri Bakanı Denis Manturov, ülkesinin bu ay 800 bin doz, Aralık’ta 1,5 milyon doz aşı üretmeyi planladığını açıkladı. Ancak seri üretimin 2021 yılının ilk ayından itibaren başlayacağını söyledi.
Rusya’da geçen ayın sonlarında elde aşı kalmamasından dolayı bazı gönüllülere aşı yapılamadığı belirtilmişti.
Rusya aşıyı önce kendi ülkesinin ihtiyaçları oranında üreteceğini, daha sonra dünyaya satacağını kaydediyor.
RDIF, aşının dünya genelinde 270 milyon doz üretimi için farklı ülkelerle de görüşmeler yürütüyor.
Türkiye aşı üretimi konusunda Rusya'yla işbirliği yapabilir
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da son olarak Twitter hesabından yaptığı paylaşımda aşı konusunda Türkiye'nin Rusya'yla işbirliğine değindi. Koca paylaşımda "Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Sayın Mikhail Murashko ile bir telefon görüşmesi yaptık. COVID-19 aşı çalışmaları başta olmak üzere, sağlık alanında iş birliği içinde olduğumuz konular ve yer aldığımız uluslararası faaliyetler üzerinde fikir alışverişinde bulunduk" ifadelerini kullandı.
Rusya tarafından yapılan açıklamalarda da Türkiye'nin ortak üretim konusunda istekli olduğuna vurgu yapıldı.
VOA