Rusya, Ukrayna'nın doğusunda saldırıları artırdı

Almanya'dan Rusya'ya 'Savaşa son ver' uyarısı

Rusya, Ukrayna'nın doğusunda saldırıları artırdı


Rusya, Ukrayna'nın doğusunda saldırıları artırdı

Ukrayna'da Rusya'nın hedefindeki Luhansk bölgesinin valisi Serhiy Gayday "Burada yaşayan herkese çağrıda bulunuyorum: Hâlâ güvenliyken bölgeyi tahliye edin… Hâlâ otobüsler ve trenler varken bu fırsatı kullanın" dedi. Gelişmeler canlı anlatım sayfamızda.

Değer Akal

Gazeteci, Berlin

Başbakan Scholz, Putin'e, "Tahripkar ve kendinizi de yıkacak bu savaşınıza artık son verin. Askerlerinizi çekin" çağrısı yaptı. Rusya'yı Buça'da savaş suçu işlemekle suçlayan Scholz, savaş sürdüğü müddetçe Rusya'ya ağır yaptırımların, Ukrayna'ya ise askeri desteğin süreceği mesajını verdi.

Başbakan Scholz, Putin'e, "Tahripkar ve kendinizi de yıkacak bu savaşınıza artık son verin. Askerlerinizi çekin" çağrısı yaptı. Rusya'yı Buça'da savaş suçu işlemekle suçlayan Scholz, savaş sürdüğü müddetçe Rusya'ya ağır yaptırımların, Ukrayna'ya ise askeri desteğin süreceği mesajını verdi.

Mr Putin's daughter Katerina Tikhonova dancing rock 'n' roll

ABD ve İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik bir dizi yeni yaptırım açıkladı. Yaptırım uygulananlar arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızları ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ailesi de var.

Wagner Grubu askerleri, Orta Afrika Cumhuriyeti

İngiliz askeri istihbaratına göre, Rus paralı askerlik şirketi Wagner Grubu'ndan 1000 paralı asker Ukrayna'nın doğusuna gönderildi. Wagner Grubu, sekiz yılı aşkın bir süredir Ukrayna, Suriye ve Afrika ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Grup, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri ile suçlanıyor.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri Denisova: Buça’da 14-24 yaş arası 25 çocuk ve kadın Rus askerlerinin tecavüzüne uğradığını söyledi

Denisova
Image caption: Lyudmila Denisova

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komiseri Lyudmila Denisova, Buça’daki mağdurlara yardım etmek için kurdukları telefon hattına çok sayıda çağrı geldiğini söyledi.

BBC’nin sorularını yanıtlayan Denisova yaşları 14-24 arası değişen en az 25 kız ve kadından, Rus askerlerinin kendilerine tecavüz ettiğine dair telefon aldıklarını aktardı.

Denisova “Tecavüz Rus askerlerinin yeni silahı” diye konuştu.

Rusya Buça’da yaşananlara yönelik tüm suçlamaları reddediyor.

Papa Francesco Ukrayna bayrağını öptü, Buça katliamını kınadı

Övgü Pınar

Roma

papa

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Rusya’nın savaş suçuyla itham edildiği Ukrayna’nın Buça kentindeki katliamı kınayarak bu kentten getirilen bir Ukrayna bayrağını öptü.

Papa, Vatikan’da Çarşamba günleri düzenlenen genel kabul töreninde yaptığı konuşmada “Ukrayna’daki savaştan gelen son haberler rahatlık ve umut vermek yerine, Buça katliamı gibi yeni vahşetleri gösteriyor: Sivillere, silahsız kadın ve çocuklara karşı giderek artan korkunç bir zulüm” dedi.

Papa daha önce de yaptığı çağrıyı yineleyerek “Bu savaşa bir son verin! Silahlar sussun! Ölüm ve yıkım ekmeyi bırakın!” diye seslendi.

Bir Ukrayna bayrağı açan Papa “Dün tam da Buça’dan bana bu bayrağı getirdiler. Bu bayrak savaştan, şehit edilmiş Buça kentinden geliyor” diyerek bayrağı öptü.

Papa Francesco Ukrayna’daki savaştan kaçan bir grup çocuğu sahneye çağırdı ve “Bu çocuklar kaçarak yabancı topraklara gelmek zorunda kaldılar. Bu savaşın bir ürünü. Onları unutmayalım, Ukrayna halkını unutmayalım. Savaş yüzünden topraklarından koparılmak zor” dedi.

Zelenskiy: Rusya açlığı bir silah olarak kullanıyor

irlanda parlamentosu
Image caption: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy İrlanda Parlamentosu’na seslendi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde daha fazla bölgeyi kontrolüne almak için o bölgenin halkının gıdaya erişimini engellediğini ve açlığı bir silah olarak kullandığını söyledi.

Ukrayna’nın gıda ticareti yaptığı tüm limanların Ruslar tarafından bloke edildiğini belirten Zelenskiy, bunun dünya çapında kıtlığa ve gıda fiyatlarında artışa da yol açtığını vurguladı.

Zelenskiy İrlandalı siyasetçileri Avrupa Birliği içinde daha fazla yaptırım uygulanması için çaba göstermeye davet etti.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Borrell: Rusya’ya ödediğimiz yakıt parası Ukrayna’ya gönderdiğimiz askeri yardımı aşıyor

AP vekillerine seslenen Borrell, AB’nin Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi
Image caption: AP vekillerine seslenen Borrell, AB’nin Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin savaş başladığından beri Rusya’ya 35 milyar euro yakıt ödemesi yaptığını, Ukrayna’ya ise 1 milyar euroluk askeri yardımda bulunduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nda milletvekillerine seslenen Borrell, “Ukraynalılara kendilerini savunmaları için yardım etmeliyiz. Onlara bir milyar euro verdik. Bu çok gözükebilir ama Rusya’ya bir günde ödediğimiz enerji faturasına denk” dedi.

Avrupa Birliği bugün Rusya’ya beşinci yaptırım paketini açıklamayı planlıyor. Buna Rus kömürünün ithalatına yasak getirilmesinin de dahil olacağı belirtiliyor.

Konuşmasında kömür yasağına da değinen Borrell “Kömür alımını sonlandırmalıyız fakat bu faturanın sadece küçük bir kısmı” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de aralarında petrol ithalatına kısıtlamanın da dahil olduğu bazı yaptırımlar üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Putin: Yaptırımlar Rusya için özgürlüğün bedeli

Jenny Hill

BBC News, Moskova

Rusya lideri Putin, ülkesinin tüm yaptırımların üstesinden gelebileceğini düşünüyor
Image caption: Rusya lideri Putin, ülkesinin tüm yaptırımların üstesinden gelebileceğini düşünüyor

Batı liderleri Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları hazırlarken Rusya’nın bunlara yanıtının öncekilerle aynı olacağını tahmin etmek zor değil: “Batı Rusya’ya yaptırım uygulamak için bahane arıyor”.

Vladimir Putin geçen hafta Batı’nın yıllardır Rusya’ya karşı bir ekonomik savaş yürüterek ülkenin gelişimine engel olduğunu söyledi.

Putin Rus kamuoyuna, mağdur olduklarını ve bunun Ukrayna’da yaşananlarla bir bağlantısının bulunmadığını kabul ettirmeye çalışıyor ve “Yaptırımlar Rusya için özgürlüğün bedeli” diyor.

Kremlin’in söyleminde bu bir savaş değil, Ukrayna’nın doğusundaki Rusça konuşan nüfusun çıkarlarını korumak için yürütülen özel bir askeri operasyon.

Dahası Moskova son dönemde Ukrayna’yı daha saldırgan bir konumda göstermeye çalışıyor.

Ukrayna’nın nükleer ve biyolojik silahlar üretip bunları Rusya’ya karşı kullanmayı hedeflediğini iddia ediyorlar.

Buça’daki katliamın ise kurgu olduğunu öne sürüyorlar.

Farklı bir söyleme denk gelmek son derece zor. Sosyal medyada bile. Çünkü bu kanalların çoğu yasaklı durumda.

Ve pek çok Rus da kendilerine söylenene inanıyor.

Aylin Yazan

BBC Türkçe

deniz mayını

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlaması sonrası Türkiye kara sularında deniz mayını tehdidi baş gösterdi. Karadeniz'in İstanbul Boğazı'na yakın bölgelerinde Cumartesi gününden bu yana iki deniz mayını tespit edildi. Deniz mayınları ile ilgili merak edilenleri 16 yıl Deniz Kuvvetleri'nde görev yapmış olan savunma analisti Tayfun Özberk ile konuştuk, askeri uzmanların açıklamalarını derledik.

Boris Johnson: Buça'daki elleri bağlı cesetler soykırımdan başka bir şeye benzemiyor

Boris Johnson

Ukrayna'nın Buça kentinde Rusya'nın savaş suçu işlediğine dair iddialarla ilgili İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Sokaklardaki bağlanmış ve yakın mesafeden vurulmuş cesetler, soykırım dışında başka bir şeye benzemiyor" dedi.

Başkent Kiev'in dışındaki Buça'dan gelen görüntüler, uluslararası alanda büyük tepkiye neden oldu ve Batı'nın Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları masaya yatırmasına sebep oldu.

Reuters'ın haberine göre Johnson da gazetecilere verdiği demeçte, "Korkarım Buça'da olanlara baktığınızda, Putin'in Ukrayna'da ne yaptığını görüyoruz, ki bu da bence soykırımdan başka bir şeye benzemiyor." dedi.

Rusya ise Buça'da askerlerin suç işlediğine dair iddiaları reddediyor.

BBC TÜRKÇE