Rusya ve Türkiye Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın sona ermesinden sonra tahıl ihracatını görüştü
Rusya'nın Odesa Limanı saldırısı sonrasında buğday fiyatları yükseldi
Rusya ve Türkiye Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın sona ermesinden sonra tahıl ihracatını görüştü
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün “Kiev ve Batı'nın sabotajlarına maruz kalmayacak yollardan Rus tahılının ihraç edilmesini sağlama” konusunu ele almak üzere bir telefon görüşmesi yaptıkları kaydedildi.
Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından güvenli ihracatını sağlamak için bir yıl önce yapılan anlaşma, Rusya'nın katılımını askıya alması üzerine dün sona ermişti.
Rusya, Batılı ülkelerin Rus tahıl ve gübresinin ihracatının paralel bir anlaşmayla gerçekleştirilmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini kaydediyor.
Bazı G20 ülkeleri Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çıkmasını kınadı
Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, bazı G20 ülkelerinin Rusya'yı, Ukrayna tahılının ihracatına olanak sağlayan anlaşmadan çıkmasını kınadığını söyledi.
Nirmala Sitharaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bazı üye ülkeler Rusya'nın anlaşmadan çıkmasını kınadı ve tahılın Karadeniz'den geçişinin durdurulmaması ya da askıya alınmamış olması gerektiğini belirtti” dedi.
Hindistan Maliye Bakanı, G20 ülkelerinin maliye bakanlarının Hindistan'ın Gandhinagar kentindeki iki günlük toplantısı sırasında Ukrayna'daki savaşa ilişkin ortak bir bildiri üzerinde anlaşamadıklarını söyledi.
G20 ekonomi ve maliye bakanlarının toplantısı, dönem başkanı Hindistan tarafından yapılan bir açıklamayla sona erdi.
Hindistan, G20 dönem başkanlığı sırasında çok taraflı bankalara ilişkin reformlar üzerinde uzlaşma sağlama, kripto paralarla ilgili küresel ilkeler geliştirme ve dar gelirli ülkelerin borç meselesinin çözülmesini hızlandırma gibi alanlarda ilerleme sağlamayı umsa da Rusya-Ukrayna savaşı, küresel diplomasi üzerinde gölge oluşturmaya devam ediyor.
Hindistan, Rusya-Ukrayna savaşında uzun zamandır tarafsızlık tutumunu sürdürüyor ve Rusya'yı işgal için suçlamayı reddediyor. Diplomatik çözüm çağrısı yapan Hindistan, Rusya'dan indirimli petrol alımını da arttırdı.
Polonya sınırlarına ulaşacak Ukrayna tahılının miktarının artmasını bekliyor
Polonya Tarım Bakanı, Rusya'nın ayrılmasından sonra Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın dağılması üzerine daha fazla Ukrayna tahılının geçişine olanak sağlamaya istekli olduklarını bildirdi. Ancak Polonyalı bakan, bunun zaman alacağını ve Avrupa Birliği'nin yardım etmesi gerektiğini kaydetti.
Varşova hükümeti, Ukrayna'dan gelen rekabetin kendi ürünlerinin değerini düşürdüğü gerekçesiyle geçen Nisan ayında çiftçilerin protesto eylemleri düzenlemesi üzerine sınırlarını Ukrayna tahıl ithalatına kapatmıştı.
Rusya'yı “tahılı cephane olarak kullanmakla” suçlayan Polonya Tarım Bakanı Robert Telus, Varşova'nın Polonya üzerinden tahıl geçişini arttırmaya istekli olduğunu çünkü tahılın deniz yoluyla nakledilemeyeceğini söyledi, ancak gerekli altyapının kurulması aşamasında Avrupa Birliği'nin yardımına ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Bakan Telus, Polonya'da hasadın yeni başladığını, ilave nakliyenin hemen gerçekleşemeyeceğini de belirterek, “AB'yi altyapıyı iyileştirmeye yardım etmeye zorlamalıyız” dedi.
AB yetkilileri bugün yaptıkları açıklamada, “dayanışma rotaları” olarak adlandırdıkları Ukrayna'ya komşu ülkelerden geçen kara ve demiryolu bağlantılarının daha çok kullanılması arayışı içinde olduklarını söyledi.
Polonya ve Ukrayna'ya komşu diğer ülkelerin çiftçilerinin protesto eylemleri, Mayıs ayında Brüksel'in Ukrayna tahılının ithalatının karayoluyla yapılmasına kısıtlama getirmesiyle sonuçlanmış, nakliyatın sadece transit yapılmasına izin vermişti. Ukrayna tahılının oluşturduğu rekabet tehdidi Polonya'da seçim yılı olduğu için özellikle hassas bir mesele.
Yarın Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Slovakya ve Moldova tarım bakanlarıyla görüşecek olan Polonya Tarım Bakanı Robert Telus, Varşova'nın Ukrayna tahıl ithalatına uygulanan ambargonun tarihinin 15 Eylül sonrasına uzatılması için baskı yapacağını söyledi.
Polonya’nın eski tarım bakanı ve cumhurbaşkanı danışmanı Krzysztof Ardanowski, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın dağılmasının Polonya açısından bir felaket olacağını, lojistiğin son 12 ayda iyileşme göstermediğini kaydetti.
Ardanowski, “Limanların kapasitesi, kara ve demiryolu bağlantılarının sayısı değişmedi. Ukrayna'yla sınırı olan ülkeler sınırlarını açmaları için baskı görecek, ancak Avrupa Komisyonu'ndan lojistiğe ilişkin yeni öneriler görmüyorum” dedi.
Kremlin: “Rusya'nın güvenlik garantisi olmadan Karadeniz'de tahıl nakliyatı yapmak riskli olur”
Kremlin'den bugün yapılan açıklamada, Rusya'nın güvenlik garantileri olmadan Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarından tahıl ihraç etme girişiminde bulunmanın riskli olacağı çünkü Kiev'in bu suları askeri faaliyetleri için kullandığı bildirildi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski dün, tahıl anlaşmasının sponsorları Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in anlaşmanın sonlanmasına rağmen Ukrayna'ya güvenli bir deniz koridoru sağlamaya ve yük gemilerini denetlemeye devam edebileceğini söylemişti.
Ancak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Savaş alanına yakın bir bölgeden söz ediyoruz. Uygun güvenlik garantileri olmadan bazı riskler bu bölgede artar. Rusya olmadan bir anlaşma resmileştirilirse bu riskler göz önünde bulundurulmalı” dedi.
Peskov, tahıl gemileri tarafından kullanılan suların Kiev'in askeri faaliyetleri için de kullanıldığının “açık bir gerçek” olduğunu söyledi. Ukrayna ise bu iddiayı reddediyor.
Peskov ayrıca dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Rusya'yı “gıdayı silahlaştırmaya devam etmek” ve dünya genelinde milyonlarca savunmasız insana zarar vermekle suçlamasını reddetti.
Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve anlaşmanın süresini birkaç kez uzattığını söyleyen Peskov, bunu Moskova'ya verilen taahhütlerin yerine getirilmemesine rağmen yaptıklarını kaydetti.
Kremlin Sözcüsü ayrıca Afrika'daki en yoksul ülkelerin tahıl koridoru anlaşmasından en az faydayı sağladığını, ancak Rusya'nın bu ülkelere ücretsiz tahıl tedarik etmeyi sürdürmeye hazır olduğunu belirtti.
Peskov, Moskova'nın Afrikalı ortaklarıyla iletişim halinde olduğunu, meselenin önümüzdeki hafta St. Petersburg'da yapılacak Rusya-Afrika zirvesinde ele alınacağını da sözlerine ekledi.
USAID Başkanı Odesa'yı ziyaret etti, Ukraynalı çiftçilere 250 milyon dolarlık yardım açıkladı
ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) Başkanı Samantha Power, Rusya'nın işgali nedeniyle Karadeniz üzerinden tahıl ihracatının engellenmesinden olumsuz etkilenen Ukraynalı çiftçilere 250 milyon dolarlık fon sağlanacağını açıkladı.
Bugün Odesa Limanı'nı ziyaret eden Power, Ukrayna'nın tarım sektörüne odaklanan USAID girişimi tarafından yapılacak yatırımın, Ukrayna tarım altyapısını canlandırma ve başka ihracat rotalarını genişletmeyi hedeflediğini belirtti.
Power ayrıca diğer hükümetleri ve özel sektörü, Rusya'nın politikaları nedeniyle “saldırı altında” olan çiftçilere yardım ve uzun vadede Ukrayna ekonomisini canlandırmak için Amerika'nın 250 milyon dolarlık yatırımına aynı miktarda katkı yapmaya çağırdı.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı ile Odesa'ya yaptığı ziyaret sırasında konuşan Power, “Ukraynalı çiftçilerin işlerini yapmaya devam etmesini sağlamak hepimizin çıkarına” dedi.
Rusya'nın Odesa Limanı saldırısı sonrasında buğday fiyatları yükseldi
Chicago Buğday Borsası'nda işlem gören buğdayın fiyatı, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan çıkmasından bir gün sonra Ukrayna'nın Karadeniz'deki Odesa Limanı'na hava saldırısı düzenlemesi üzerine yükseldi.
Fransız bir tahıl tüccarı, “Amerikan piyasaları, Kremlin'in müzakere masasına geri döneceği inancıyla düşük kapanmıştı ancak gece düzenlenen saldırı oyunun kurallarını değiştiriyor” dedi.
Ukrayna, savaşın başlangıcından bu yana tahıl ihracatı için alternatif rotalar oluşturmaya çalışsa da mali hizmetler firması Rabobank'tan tahıl uzmanı Dennis Voznesenski, “Ancak bu rotalar henüz Karadeniz tahıl girişiminin kaybını tamamen karşılayacak düzeyde yeterli değil” dedi.
VOA