Rusya'da devlet başkanlığı seçiminin 2. günü: Muhalifler protestoya hazırlanıyor

Ukrayna'dan drone saldırıları

Rusya'da devlet başkanlığı seçiminin 2. günü: Muhalifler protestoya hazırlanıyor


Rusya'da devlet başkanlığı seçiminin 2. günü: Muhalifler protestoya hazırlanıyor

Kremlin, Vladimir Putin'in Moskova bölgesindeki konutunda Rusya Devlet Başkanlığı için uzaktan elektronik ortamda oylama işlemi yaptığını bildirdi.

Rusya genelinde halk devlet başkanlığı seçiminin ikinci gününde oy kullanıyor.  

Yetkililer oy verme işleminin düzenli bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Sıkı kontrollere rağmen, birkaç kişinin oy sandıklarına yeşil sıvı dökmesi de dahil olmak üzere oy kullanma merkezlerinde en az yarım düzine vandalizm vakası rapor edildi. 

Ülkede kayda değer hiçbir uluslararası gözlemci olmadığı belirtiliyor. Sadece kayıtlı, Kremlin onaylı adaylar ya da devlet destekli danışma organları seçim merkezlerine gözlemci atayabiliyor. 

Putin de Moskova bölgesindeki konutunda Rusya Devlet Başkanlığı için uzaktan elektronik ortamda oylama işlemi yaptı.

Batılı liderler oylamayı bir "demokrasi rezaleti" olarak nitelendirdi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Putin'i seçimdeki "ezici zaferi" nedeniyle alaycı bir şekilde tebrik etti. Michel, X'te, "Muhalefet yok. Özgürlük yok. Seçenek yok," diye yazdı. 

Dört aday yarışıyor

25 yıldır iktidarda olan 71 yaşındaki Vladimir Putin'in karşısında Kremlin dostu partilerden gelen ve kendisini ya da Ukrayna işgalini eleştirmekten kaçınan üç rakip bulunuyor. 

Onlar, Liberal Demokrat Parti Başkanı Leonid Slutskiy, Komünist Parti'den Nikolay Haritonov ve Yeni İnsanlar Partisinden Vladislav Davankov. 

17 Mart'a kadar devam edecek seçimler ilk defa üç gün boyunca ve federal bölgelerin neredeyse üçte birinde uzaktan elektronik oylama sistemiyle de yapılıyor.

Muhaliflerden seçim protestosu

Rusya'da muhalifler, Putin'den ya da savaştan memnun olmadıklarını göstermek içn protesto olarak pazar günü öğlen saatlerinde sandık başına gidecek. Bu strateji ölümünden kısa bir süre önce Navalny tarafından da desteklenmişti.

Putin'in en büyük rakibi olarak görülen Aleksey Navalny, şubat ayında Kuzey Kutbu'ndaki bir hapishanede öldü; diğer muhalifler ya hapiste ya da sürgünde.

Putin seçim kampanyasında Rus birliklerinin son zamanlarda giderek artan kazanımlar elde ettiği Ukrayna'daki savaş alanı başarılarıyla övündü. 

Kremlin, üçüncü yılına giren Ukrayna savaşını, Rusya'yı yok etmeye kararlı ABD ve diğer Batılı güçlere karşı varoluşsal bir mücadele olarak görüyor.

Batı'nın ağır yaptırımlarına rağmen ayakta kalmayı başaran Rusya ekonomisi, dirençli olduğunu kanıtladı. Rus savunma sanayi, füze, tank ve mühimmat üretmek için çalışarak önemli bir büyüme motoru görevi gördü.

Ukrayna'dan drone saldırıları

Seçim devam ederken Ukrayna, insansız hava araçlarıyla Rusya topraklarında saldırlar gerçekleştiriyor. 

Bölge Valisi Vyacheslav Gladkov Telegram'da yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırına yakın Belgorod'da Ukrayna bombardımanında iki kişinin öldüğünü söyledi. Savaşın başlamasından bu yana bölgede onlarca kişi öldürüldü.

Gladkov, başka bir yerde, bir Ukrayna insansız hava aracı saldırısının Moskova'nın 1.065 kilometre  güneydoğusundaki Samara bölgesinde Rus petrol devi Rosneft'e ait bir petrol rafinerisinde yangına neden olduğunu kaydetti.

EURO NEWS