Rusya'daki düşük ölüm oranları neye bağlı?

Peki, Rusya’nın düşük ölüm oranları ve vaka sayısı genel olarak nasıl yorumlanıyor?

Rusya'daki düşük ölüm oranları neye bağlı?


Çin'le 4 bin 200 kilometre uzunluğundaki kara sınırına ve 146 milyonluk nüfusuna rağmen Rusya'daki korona virüsü oranları nasıl bu kadar düşük? Rusya iddia edildiği gibi verileri gizliyor mu, yoksa erkenden alınan önlemler işe yaradı mı?

DUVAR – Çin’le yaklaşık 4 bin 200 kilometre uzunluğunda bir kara sınırı olan 146 milyon nüfuslu Rusya’nın, korona virüsünün salgınında bildirdiği düşük vaka sayısı ve ölüm oranları merak konusu oldu.

Uzmanlara göre, Rusya’nın başarısının sırrı, salgının ilk günlerinden bu yana çok sıkı önlemler almış olması. Batı basınına konuşan bir Rus doktor ise korona vakalarının zatürre olarak gizlendiğini öne sürdü. Başkan Donald Trump’ın virüsü hafife alması nedeniyle önümüzdeki günlerde vaka sayısında büyük artış yaşanması beklenen ABD’de de basın kuruluşları, bu iddiayı öne çıkardı.

Peki, Rusya’nın düşük ölüm oranları ve vaka sayısı genel olarak nasıl yorumlanıyor?

ÖNLEMLER OCAK AYINDA BAŞLADI

Öncelikle, Rusya’nın çok erken bir tarihte sert önlemler almış olmasına dikkat çekiliyor. Zira Moskova, Çin’deki ilk vakaların bildirildiği ocak ayının son günlerinde kara sınırını kapattı. Sınırlarda karantina bölgeleri oluşturuldu. Şubat ayında da Çin vatandaşlarının ülkeye girişini yasakladı. Kısa süre sonra da, virüsün yoğun olarak görüldüğü bölgelerden Rusya’ya gelen yabancı ülke vatandaşlarına 14 gün karantina uygulaması getirildi. Rusya son olarak, ülke içinde de izolasyon birimleri açılacağını duyurdu.

156 BİNDEN FAZLA TEST YAPILDI

Rusya’nın başarısının bir diğer sırrı da, çok sayıda test yapmış olması. Moskova’nın cumartesi günü açıkladığı verilere göre, ülkede 156 binden fazla korona virüsü testi yapıldı, böylece semptomları göstermese bile hasta olan birçok kişi de izole edilebildi. Ülkede şubat ayının ilk günlerinden bu yana havalimanlarında, İran, Çin ve Güney Kore bağlantılı yolculara test yapıldı.

DSÖ’DEN RUSYA’YA TEST ÖVGÜSÜ

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Moskova temsilcisi Melita Vujnovic de Rusya’nın test politikasından övgüyle söz etti. Vujnovic,”Dünya Sağlık Örgütü Başkanı ‘test, test, test’ dedi. Rusya buna ocak sonunda fiilen ocak sonunda başlamıştı” dedi.

Vladivostok’ta koruyucu giysiyle sörf yapan bir kişi.

‘VAKALARIN İZLERİ SÜRÜLDÜ’

Vujnovic, Rusya’nın DSÖ tarafından önerilen bütün diğer tedbirleri erkenden aldığını da ekledi. “Vakaların test edilip belirlenmesi, temas kurdukları kişilerin tespit edilmesi, izolasyon gibi DSÖ’nün tavsiye ettiği önlemlerin hemsi sürekli devredeydi. Sosyal mesafelendirme de kısmen erken başlatıldı” diye konuştu.

Son olarak, Rusya’nın Çin’den Rusya’ya 25 milyon 500 bin maske getirdiği de açıklandı.

‘GİZLENİYOR’ İDDİASI

Bununla birlikte, Rusya’daki vaka ve ölüm sayısının gizlendiği iddiaları da eksik değil. Sosyal medyada birçok Rus, ülkenin Çernobil geçmişini hatırlatarak şeffaf davranmadığını savunuyor. Birçok kişinin bu yöndeki paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığı belirtiliyor.

‘SAYILARI MANİPÜLE ETMEK ÇOK KOLAY’

Muhalif kanatta yer alan Rusya Doktorlar Birliği Sendikası yöneticilerinden Anastasiya Vasilyeva da, birçok vakanın gizlendiğini öne sürdü. Vasilyeva, “Kimse bizzat korona virüsünden ölmez, komplikasyonlardan ölürler. Dolayısıyla bunu manipüle etmek çok kolay” dedi. Vasilyeva, doktorların gerçek durumu gizlemeye, koruyucu ekipman eksikliği konusunda susmaya zorlandığını öne sürdü. (DUVAR DIŞ HABERLER)