Rusya'dan Afganistan hamlesi

Tacikistan’daki üssüne takviye güç olarak yeni piyade araçları gönderecek

Rusya'dan Afganistan hamlesi


Rusya'dan Afganistan hamlesi

Rusya’nın, Afganistan ile sınırı olan Tacikistan’daki üssüne takviye güç olarak yeni piyade araçları göndereceği belirtildi.

NATO birliklerinin Afganistan'daki görevi yaklaşık 20 yıl sonra sona ermesinin ardından Rusya’nın Merkez Askeri Bölge’sinin Komutanı Aleksandr Lapin, bu ay içinde Tacikistan’a 17 yeni BMP-2 piyade aracı göndereceklerini belirtti.

Lapin, söz konusu takviye ile üsteki birliklerin muharip gücünün ‘önemli ölçüde artacağını’ kaydetti. Sputnik'İn haberine göre Rusya’nın Tacikistan’a takviye güç gönderme kararı, ABD’nin 20 senenin ardından çekilmesiyle, Taliban’ın Afganistan’da geniş toprakları kontrolü altına almasını izliyor.

Rusya dün de, gelecek ay başlatılacak bir tatbikat öncesinde bir dizi tankını Tacikistan’ın Afganistan sınırına konuşlandırmıştı.

ERDOĞAN DÜN NE DEDİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Afganistan'daki durumu dün değerlendirdirmişti. “Sorunsuz bir dönem, sorunsuz bir zaman insanlığın yaşamı boyunca olmamıştır ve olmayacaktır. Bunu bir defa böyle bilmemiz lazım" şeklinde konuşan Erdoğan şöyle devam etti:

"Tabi bu sorunlar karşısında çözümlerimiz ne olacak, nasıl çözümler üreteceğiz. Dikkat edilirse egemen güçler, emperyalist güçler Afganistan’da ilk defa böyle bir sorun üretmiyor. Bundan önce de Afganistan’da nice sorunlar yaşadık. Afgan halkı dirayetiyle, iradesiyle bu emperyalist güçlere karşı mücadelesini verdi, bu mücadeleden de zaferle çıktı. Daha sonra tekrar bu emperyalist güçler malum Afganistan’a girdi, 20 yıla aşkın zamandır oradalar. Bizde bu emperyalist güçler karşısında Afgan kardeşlerimizin yanında yer aldık. Orada onlarla beraber öncelikli olarak da Kabil Havaalanı’nın korunmasını, bunun yanında insani noktada Afgan halkına her türlü desteği verme mücadelemizi sürdürdük.

TÜRKİYE'DEN NE İSTEDİ

ABD'nin Kabil Havaalanı'nda Türkiye'nin bulunmasını istediğini kaydeden Erdoğan sözlerini şöyle bitirdi: 

Şimdi yeni bir dönem var. 3 ana otorite burada görülüyor. NATO, Amerika ve Türkiye. Ve Amerika çekilme kararını verdi ama Kabil Havaalanı’nın bizim tarafımızdan zaten 20 yıldır işletiliyor, bundan sonra da işletilmesini istedi. Biz şu anda buna olumlu bakıyoruz. Ama olumlu bakarken tabi Amerika’ya bizim bazı şartlarımız var. Nedir bunlar? Bir, diplomasi noktasında Amerika bizim yanımızda yer alacak, diplomatik ilişkilerde. İki, lojistik noktasında imkanlarını bizim için seferber edecek, lojistik anlamda hangi gücü varsa bunları Türkiye’ye devredecek. Ve bir diğeri de tabi burada bu süreç içerisinde çok ciddi bir mali ve idari noktalarda sıkıntılar olacak, bu konuda da gerekli desteği Türkiye’ye verecek. Eğer bunlar sağlanabilirse, biz Türkiye olarak Kabil Havaalanı’nın işletimini ele almayı düşünüyoruz  

Odatv.com