Rusya’dan çelişkili S-400 açıklamaları…

İkinci anlaşma imzalandı mı, imzalanmadı mı?

Rusya’dan çelişkili S-400 açıklamaları…


Rusya’dan çelişkili S-400 açıklamaları… İkinci anlaşma imzalandı mı, imzalanmadı mı?

Rus yetkili, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın mali yönlerinin görüşüldüğünü söyledi. Başka bir yetkili ise anlaşmanın imzalanmadığını söyledi

Rusya'nın silah ihracat şirketi Rosoboronexport’un başkanı Aleksandr Miheyev, Türkiye’ye S-400 füze sistemi sevkiyatına yönelik ikinci anlaşmanın imzalandığını söyledi. Başkan, Moskova ve Ankara’nın anlaşmanın uygulanmasına yönelik mali modeli görüştüklerini söyledi.

"İmzalandı"

Sputnik’in aktardığına göre Moskova bölgesinde bugün başlayan Uluslararası Askeri ve Teknik Forumu Army-2020 çerçevesinde gazetecilere konuşan Miheyev, “Anlaşma imzalandı, şu anda partnerlerimizle anlaşmanın uygulanmasına yönelik mali modeli görüşüyoruz” dedi.

"Gelecek yıl olabilir"

Rusya’nın Interfax haber ajansının haberine göre de Rostec Genel Müdürü Sergey Çemezov yeni S-400 anlaşmasının gelecek yıl içerisinde imzalanabileceğini ifade etti.

"İmzalanmadı"

Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev ise şu açıklamayı yaptı:

Türkiye ile ek opsiyon için imzaları atma konusunda çok ileri bir safhadayız. Şu an başka bazı detayları konuşuyor, üzerinde anlaşıyor ve bir başka opsiyona yönelik imzaları atmak için Türk partnerlerimizin kararını bekliyoruz.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, haziran ayında Moskova ve Ankara'nın ikinci parti S-400 sevkiyatı için prensipte anlaştığını söylemişti ancak Türk yetkililer, bugün Rus tarafından gelen açıklamanın ardından bir bilgilendirme yapmadı.

Şimdiye kadar neler yaşandı?

Türkiye, Nisan 2017'de Rusya ile 2,5 milyar dolar karşılığında S-400 hava savunma sistemi alma anlaşması yapmıştı.

Bu adım Ankara ile batılı müttefikleri arasında krize yol açmıştı. En yüksek sesli tepki Washington tarafından gelmiş ve Türkiye 2001 yılından beri dahil olduğu F-35 programından çıkarılmıştı ve kendisi için üretilen uçakları alamamıştı.

Washington Ağustos 2017’de “ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası”nı (CAATSA) çıkarmış ve Türkiye’nin S-400 sistemini Rusya’dan satın alması durumunda uygulamaya koyacağını açıklamıştı.

NATO da birliğin en stratejik üyelerinden birisi olan Türkiye'nin, Rusya ile geliştirdiği ilişkinin ortak güvenliği zafiyete uğratacak olması nedeniyle kaygılı olduğunu belirtmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, nisan ayının sonunda yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla S-400’lerin aktifleştirilmesinin ertelendiğini bildirmişti.

Ankara, Rusya ile yaptığı anlaşmaya karşı çıkan ülkelere müttefiklerinin parası ödenmiş teçhizatların dahi teslim etmediğini hatırlatarak cevap veriyor.

Türkiye füze tehdidine yönelik olan ihtiyacını iyi teklifi sunan Rus şirketinden karşıladığını belirtiyor.

 

Sputnik, Independent Türkçe