Rusya'dan ikinci parti S-400'le ilgili yeni açıklama: İmzalar atıldı sözleşme hayata geçiriliyor
TÜRKİYE İLK AÇIKLAMAYI YALANLAMIŞTI
Rusya'dan ikinci parti S-400'le ilgili yeni açıklama: İmzalar atıldı sözleşme hayata geçiriliyor
Türkiye ile ABD arasında gerilime sebep olan ve Ankara'nın yalanladığı ikinci parti S-400'lerle ilgili Moskova'dan açıklama geldi. Rusya Federal Askeri ve Teknik İş Birliği Dairesi Başkanı Şugayev, Rus S-400 uçaksavar füze sisteminin ikinci alayının tedarikine ilişkin sözleşmenin imzalandığını ve hayata geçirilmeye başladığını söyledi. Türk savunma yetkilisi ise “İmzalanmış yeni bir anlaşma yok. Konuşulan konular teknoloji transferi, hangi parçaların Türkiye’de üretileceği” dedi.
Türkiye ile ABD arasında gerilime sebep olan ve Ankara'nın yalanladığı ikinci parti S-400'lerle ilgili Moskova'dan yeni bir açıklama geldi. Geçen hafta Rusya’nın ikinci parti S-400’leri gönderme hazırlığı içerisinde olduğu iddia edilmiş fakat Ankara bu iddiaları yalanlamıştı.
Rusya Federal Askeri ve Teknik İş Birliği Dairesi Başkanı Dimitri Şugayev, Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı S-400’lerle ilgili konuştu. Şugayev, Rus S-400 uçaksavar füze sisteminin ikinci alayının tedarikine ilişkin sözleşmenin imzalandığını ve hayata geçirilmeye başladığını söyledi.
Rus medyasına açıklamalarda bulunan Şugayev, “Diğer hususların yanı sıra sistemin ayrı bileşenlerinin üretiminin yerelleştirilmesini sağlayan (ikinci S-400 alayının Türkiye’ye tedariki ile ilgili) sözleşme belgesi imzalanmış bulunuyor. Sözleşme şu anda hayata geçiriliyor” dedi.
Şugayev, S-400 hava savunma sisteminin teknik ve taktik becerilerine ulaşabilecek bir hava savunma sistemi üretilmesinin çok zor olduğunu da öne sürdü.
TÜRKİYE İLK AÇIKLAMAYI YALANLAMIŞTI
Geçen hafta Rusya’nın yaptığı açıklamanın ardından Savunma Sanayi Başkanlığı(SSB) resmi kaynakları yanıt vermişti. Yapılan açıklamada, “Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir” denildi.
Türkiye iki yıl önce Rusya’dan iki set S-400 sistemi alınması için anlaşma yapmıştı. Birinci set Türkiye’ye teslim edilirken, Ankara ikinci set için teknoloji transferi ve yurtiçinde üretim unsurlarının da sözleşmeye dahil edilmesini istemişti.
Ancak S-400‘lerin Türkiye’ye tesliminin üzerine ABD Türkiye’yi yeni nesil F-35 savaş uçağı programından çıkarmış ve Ankara’ya askeri yaptırım başlatmıştı. Rusya üst düzey askeri yetkilisi Dmitry Şugayev’in TASS haber ajansında yer alan açıklamasında, “İlgili sözleşmenin imzalandığını belirtmek istiyorum. Bu sözleşme sistemin belli parçalarının üretiminde yerelleştirilmesini öngörüyor” ifadesi yer aldı.
Türk yetkili: Teknoloji transferi ve hangi parçaların Türkiye’de üretileceği konuşuluyor
Reuters’a bilgi veren bir Türk savunma yetkilisi de “S-400 hava savunma sistemi hakkındaki süreç anlaşmadaki haliyle devam ediyor, imzalanmış yeni bir anlaşma yok. Konuşulan konular teknoloji transferi, hangi parçaların Türkiye’de üretileceği” dedi.
ABD'Lİ SENATÖRDEN S-400 TEPKİSİ: BÜYÜK HATA OLUR
Öte yandan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez Türkiye’nin Rusya’dan bir parti daha S-400 alacağına ilişkin Rus haber ajansında çıkan haberlere tepki gösterdi. Menendez “Türkiye’nin Rus savunma sektörüyle ilişkilerinin genişlemesi büyük bir hata olur” dedi.
Menendez yazılı açıklamasında “Türkiye’nin Rusya’dan bir başka S-400 füze savunma sistemi satın almayı değerlendirdiği haberleri konusunda son derece endişeliyim” diyerek, bunun Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası’nın (CAATSA) açık bir ihlali olacağını vurguladı.
Menendez şöyle devam etti: “Amerika net olmalı. Türkiye’nin Rus savunma sektörüyle ilişkilerinin genişlemesi Avrupa’da NATO müttefiklerimiz ve ortaklarımızın güvenliğini tehlikeye atacak büyük bir hata olur.”
KARAR