Rusya'dan NATO'ya: Doğu Avrupa'dan çekil, eski sovyet ülkelerinden uzak dur

ABD öncülüğündeki Batı bloku ile müzakerelerde bağlayıcılığı bulunan güvenlik garantileri isteniyor.

Rusya'dan NATO'ya: Doğu Avrupa'dan çekil, eski sovyet ülkelerinden uzak dur




Rusya'dan NATO'ya: Doğu Avrupa'dan çekil, eski sovyet ülkelerinden uzak dur

Rusya, NATO'dan, Ukrayna ile diğer eski SSCB ülkelerinin üyelik taleplerini reddetmesi ve Orta ve Doğu Avrupa'daki askeri varlıklarını geri çekmesini de içeren bir taslak güvenlik talepleri yayınladı.

Ukrayna sınırına asker konuşlandırmaya devam eden Moskova, söz konusu talep listesinde ABD öncülüğündeki Batı bloku ile müzakerelerde bağlayıcılığı bulunan güvenlik garantileri isteniyor.

Moskova'nın muhataplarına sunduğu belgede ayrıca, ABD ve Rus savaş gemileri ile savaş uçaklarının birbirlerinin topraklarına saldırabilecekleri bölgelere gönderilmesinin yasaklanmasını ve Rusya sınırına yakın noktalardaki ittifak tatbikatlarının sonlandırılmasını da içeriyor.

Ağır taleplerin, Rusya'nın NATO'nun genişlemesinde söz sahibi olmadığının altını çizen Washington ve müttefikleri tarafından kısa süre içerisinde reddedilmesi bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri, Moskova ile yapılacak herhangi bir güvenlik görüşmesinin, ittifakın endişelerini dikkate alması ve Ukrayna ile diğer ortakları da dahil etmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Rusya'nın yayınladığı ve Batı'dan 'güvenlik garantileri' talep eden taslak metin, Ukrayna sınırında gerilimin devam ettiği bir ortamda geldi.

Bu arada bugün kamuoyu ile paylaşılan metnin muhataplarına hafta başında gönderildiği belirtildi.

Rusya, şu taleplerde bulunuyor;

  • NATO'nun daha fazla genişlemesi ve Ukrayna'nın ittifaka katılımını reddetmek
  • Rusya ve NATO üyelerinin rızası ile istisnai durumlar dışında, Mayıs 1997'deki haliyle (Doğu Avrupa ülkelerinin ittifaka katılması öncesi) bulundukları ülkeler dışında ek birlik ve silah konuşlandırmamak
  • Ukrayna, Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya'daki tüm NATO askeri faaliyetlerinden vazgeçmek
  • Karşı tarafın topraklarını vurabilecek orta ve kısa menzilli füzeler konuşlandırmamak
  • Mutabık kalınan bir sınır bölgesinde birden fazla askeri tugay ile tatbikat yapmamak ve askeri tatbikatlar hakkında düzenli bilgi alışverişinde bulunmak
  • Tarafların birbirlerini hasım olarak görmediklerini teyit etmek ve tüm ihtilafları barışçıl yollarla çözmeyi ve kuvvet kullanmaktan kaçınmayı kabul etmek
  • Karşı tarafça tehdit olarak algılanabilecek koşullar yaratmamayı taahhüt etmek
  • Acil durumlar için iletişim hatları oluşturmak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: ABD'yi önerileri ciddiye almaya çağırıyoruz

Talepleri ilk kez ayrıntılı olarak açıklayan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ile Batı'nın ilişkileri yeniden inşa etmeye temiz bir sayfa açarak başlaması gerektiğini söyledi.

Ryabkov, Rusya'nın, ABD ve NATO müttefikleri ile ilişkilerinin 'tehlikeli bir noktaya' yaklaştığını ve kendi sınırları yakınlarındaki NATO konuşlandırmaları ve tatbikatlarının Rusya'nın güvenliğine 'kabul edilemez' tehditler oluşturduğunu dile getirdi.

"ABD ve NATO'nun son yıllarda güvenlik durumunu agresif bir şekilde tırmandırmak için izlediği yol kesinlikle kabul edilemez ve son derece tehlikeli." diyen Ryabkov, "Washington ve NATO müttefikleri, planlanmamış tatbikatlar, tehlikeli yakınlaşmalar, askeri gemi ve uçakların manevraları da dahil olmak üzere ülkemize karşı düzenli düşmanca eylemleri derhal durdurmalı. Ukrayna topraklarındaki askeri gelişimi de sonlandırılmalı." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın mevcut duruma daha fazla katlanmak istemediğini söyleyen Ryabkov, ABD'yi önerilerini ciddiye almaya ve hızlı bir şekilde yapıcı bir yanıt bulmaya çağırdı.

Rusya'nın müzakereler için hazır olduğunu hatta müzakere ekibinin de hazır olduğunu belirten Rus yetkili, ABD'nin kendilerine ne yanıt verdiği yönündeki bir soruya, "Ne 'evet' dediler ne de 'hayır'." cevabını verdi.

Batılı uzmanlar, ABD liderliğindeki NATO'nun reddedeceğini belirttikleri Moskova'nın söz konusu metinle bir anlaşma değil eski Sovyetler Birliği sınırlarından uzak durulması yönünde bir deklarasyon yayınladığı değerlendirmesinde bulunuyor.

euro news