Rusya'dan tahıl koridoru açıklaması: İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi faaliyete geçti
Ukrayna limanlarında 20 milyon ton civarı tahılın beklediği tahmin ediliyor.
Rusya'dan tahıl koridoru açıklaması: İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi faaliyete geçti
Rusya Savunma Bakanlığı, tahıl koridoru için geçen hafta imzalanan anlaşma uyarınca kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi'nin İstanbul'da faaliyetlerine başladığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ukrayna Limanlarından Tahılın Güvenli Nakliyesine İlişkin Mutabakat İnisiyatifi'nin hükümlerine uygun olarak Ortak Koordinasyon Merkezi İstanbul'da çalışmaya başladı. Öncü Rus uzman grubu, bugün İstanbul'a gidecek ve dörtlü formatta çalışmaya başlayacak" denildi.
Milli Savunma Üniversitesi'nde kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi'nin resmi açılış töreni ise yarın (Perşembe) yapılacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, törende bir konuşma yapacak ve merkez ile ilgili bilgi verecek.
Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov da daha önce, Cuma günü İstanbul’da imzalanan anlaşmanın ardından tahıl yüklü ilk geminin birkaç gün içinde Karadeniz’e açılabileceğini açıklamıştı.
Oleksandr Kubrakov ticari gemilerin bir konvoy oluşturacağını ve gemilere Ukrayna Donanması’nın eşlik edeceğini söylemişti.
İlk etapta 4 ay geçerli olacak anlaşma; İstanbul’da BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinden oluşan bir merkezin kurulmasını öngörüyor.
Rusya Cumartesi günü Ukrayna’nın tahıl ihraç edeceği limanlardan Odessa’ya roket saldırıları düzenlemişti.
Ukrayna Rusya’nın limandaki tahıl deposunu hedef aldığını duyurmuş, Rus yetkililer ise bu iddiayı reddederek Ukrayna’ya gönderilen bir roket sistemin imha edildiğini söylemişti.
Bugün de Ukrayna’nın güneydoğusundaki Mykolaiv kentinin belediye başkanı Oleksandr Senkevich, Rus kuvvetlerinin kentteki limanı vurduğunu açıklamıştı.
Rusya’nın 24 Şubat'ta işgale başlamasından bu yana Ukrayna’nın tahıl ihracatı büyük ölçüde azaldı.
Ukrayna limanlarında 20 milyon ton civarı tahılın beklediği tahmin ediliyor.
Ağır çatışmalar da hem tahıl stoklarına hem de liman tesislerine zarar vermiş durumda.
İhracatın azalması nedeniyle buğdayı genellikle Ukrayna ve Rusya’dan alan ülkelerde büyük fiyat artışları yaşandı. Bunlar da çoğunlukla Afrika ve Orta Doğu ülkeleriydi.
BBC TÜRKÇE