Rusya’dan Türkiye’nin BRICS Üyeliği İçin Ukrayna Şartı

Kazan’da Üyelik İmzası Beklentisi

Rusya’dan Türkiye’nin BRICS Üyeliği İçin Ukrayna Şartı




Rusya’dan Türkiye’nin BRICS Üyeliği İçin Ukrayna Şartı

YEREL GÜNDEM / TÜRKİYE

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) üyeliği konusunda açıklamalarda bulunurken, "Ukrayna" vurgusu yaptı ve Türkiye'nin BRICS üyeliği için "ortak anlayışa sahip olma" şartını öne çıkardı. Lavrov, Rusya’nın Vladivostok şehrinde düzenlenen 9. Doğu Ekonomik Forumu'nda Rus medya kuruluşu RBC'ye verdiği mülakatta, Türkiye’nin NATO ve AB üyelik süreçlerine rağmen BRICS’e katılımının mümkün olabileceğini belirtti.

Lavrov’dan “Ortak Değerler” Vurgusu

Sergey Lavrov, BRICS’in üyelik kriterlerinin belirli örgütlere üyelikle ilgili olmadığını söylerken, AB'nin Ukrayna’ya verdiği desteğe atıfta bulunarak, Türkiye’nin bu konuda net bir duruş sergilemesi gerektiğini ifade etti. Lavrov, AB’nin Ukrayna’yı desteklerken öne sürdüğü "Avrupa değerlerinin" BRICS’te geçerli olmadığını ve BRICS ülkelerinin Birleşmiş Milletler Antlaşması hükümlerine dayalı ortak değerlere sahip olduğunu belirtti. Lavrov, Ukrayna’nın bu değerleri ihlal ettiğini öne sürerek, Ukrayna yönetiminin ifade özgürlüğü ve kültürel hakları ihlal ettiğini savundu.

BRICS ve Türkiye’nin Durumu

Türkiye’nin NATO üyesi olmasına rağmen Rusya ile yakın ilişkileri bulunuyor. Ancak Ukrayna işgali karşısında Türkiye, Kiev yönetimine açık destek vererek Rusya ile olan ilişkilerinde dengeyi korumaya çalıştı. Türkiye, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Rusya'nın işgalini kınayan oylamalara katılmış ve Ukrayna ordusuna insansız hava araçları temin etmişti. Bununla birlikte Türkiye, Ukrayna donanması için gemi inşaatına da devam ediyor.

Kazan’da Üyelik İmzası Beklentisi

Türkiye’nin BRICS üyeliği konusunda gözler, 22-24 Ekim tarihlerinde Rusya’nın Kazan şehrinde yapılacak olan zirveye çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması beklenen zirvede Türkiye’nin üyeliğinin netleşip netleşmeyeceği merak konusu. Lavrov, Türkiye’nin BRICS üyeliği için diğer üyelerin de onayı gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanlarından Yuri Uşakov, hafta içinde Türkiye’nin tam üyelik başvurusunda bulunduğunu açıklamıştı. Ancak AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, üyelik sürecinin devam ettiğini ve şu an somut bir gelişmenin olmadığını vurgulamıştı.

BRICS ve G20 Rekabeti

BRICS’in büyüme potansiyeli, örgütün genişlemesiyle daha fazla dikkat çekerken, ekonomik işbirliği hedefleri tartışılmaya devam ediyor. BRICS’in bir gümrük birliği veya ortak para sistemine sahip olmaması, üye ülkeler arasındaki ekonomik eşitsizlikler nedeniyle zorluklar oluşturuyor. Buna rağmen örgüt, Hindistan, Rusya, Güney Afrika ve Çin’in hem BRICS hem de G20 üyesi olması nedeniyle küresel ekonomik ve siyasi arenada güçlü bir etkiye sahip.

Türkiye’nin BRICS üyeliği süreci, hem Türkiye’nin uluslararası rolünü hem de BRICS’in genişlemesindeki stratejik öncelikleri yakından ilgilendiren bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor.

www.yerelgundem.com

Kaynak: DW