Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
İspanya'da, ilk kez bir Rus oligarka ait lüks yata el konuldu
Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.
İspanya'da, ilk kez bir Rus oligarka ait lüks yata el konuldu
İspanya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın iş birliğinde bulunduğu Rus oligarklardan biri olan ve bir kamu silah şirketinin başkanlığını yapan Sergey Chemezov'a ait olduğu belirtilen "Valerie" adlı 85 metrelik yata, Barselona Limanı'nda el konulduğunu açıkladı.
Başbakan Pedro Sanchez, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, söz konusu yatın "Rus oligarkların önde gelen isimlerinden birine ait olduğunu ve değerinin 140 milyon euroyu bulduğunu" söyledi.
Sanchez, "Putin rejimine ve oligarklara yönelik yaptırımların etkili olduğunu ve devamının geleceğini" ifade ederek, "Bu yolsuzluk sisteminde Rus halkına baskı yaparak kendilerini zenginleştiren Putin'e, rejimine ve oligarklarına karşı güçlü ve kararlı bir şekilde hareket etmeliyiz." dedi.
İspanya, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez bir Rus oligarka ait yata el koydu.
"Rusya, Ukrayna'da 'gizemli silahlar' kullanıyor"
ABD istihbarat yetkililerine göre, Rusya'nın Ukrayna'ya fırlattığı balistik füzelerle ilgili 'yanıltıcı bir durum' söz konusu.
Yetkililere göre hava savunma radarları ve ısıya hedeflenen füzeler bu şekilde yanıltılıyor.
NYT'ın Amerikan istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, aletlerin her biri yaklaşık bir fit uzunluğunda, mızrak şeklinde ve turuncu-beyaz kuyruğa sahip.
Kaynaklar, daha önce bilinmeyen bu gizemli parçaların, sınırın Rusya tarafına konuşlandırılan mobil rampadan fırlatılan İskender-M kısa menzilli balistik füzelerce atıldığını dile getiriyor.
Elektronik ekipmanla donatılan bu parçalardan her biri, İskender-M füzelerini bulmaya çalışan düşman radarlarını engellemek amacıyla radyo sinyalleri üretmekle görevli.
Habere göre, Moskova'nın bu taktiği kullanması, Ukrayna hava savunma sistemlerinin Rus İskender füzelerini engellemekte neden zorlandığına açıklık getirebilir.
Daha ziyade kısa menzilli atışlarda kullanılan ve tek kademeli katı yakıtlı roket motoru barındıran İskender füzesi, 50 ile 500 km arasında değişen harekat menziline sahip.
Mobil fırlatıcılar, her yüklemede iki füze ateşleyebiliyor.
İstihbarat yetkililerine göre, aygıt “sızma yardımı” adı verilen bir Soğuk Savaş tuzağını andırıyor ve 1970'lerden beri nükleer savaş başlıklarına monte edilerek füze savunma sistemlerinden kaçmalarını ve hedeflerine ulaşmalarını sağlıyor.
Sızma yardımı, kıtalararası bir balistik füze savaş başlığının bir hedefin savunmasına nüfuz etme şansını arttırmak için kullanılan bir cihaz veya taktik olarak biliniyor.
Polonya, Çekya ve Slovenya Başbakanları Kiev'e gidiyor
ABD ile Çin arasında Rusya gerilimi
İstanbul'a inen Abramovich'in jeti, Moskova'ya gitti
Abramovich, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Putin'i tecrit etmeyi amaçlayan yaptırım listesine eklenen yedi Rus milyarder arasında yer alıyor. Avrupa Birliği da benzer bir karar almıştı.
Rusya-Ukrayna müzakereleri video konferans yoluyla sürüyor
Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında müzakerelerin, video konferans yoluyla devam ettiği bildirildi.
Ukrayna ile müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna heyeti ile müzakereler, hafta sonu dahil her gün video konferans yoluyla gerçekleşiyor." ifadelerini kullandı.
Bu formatın hem zaman hem para tasarrufu sağladığına dikkati çeken Medinskiy, bunu Rusya'nın barışçıl geleceği için yapmaya çabaladıklarını belirtti.
"Müzakerelere teknik ara verildi"
Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 4. tur müzakerelerin "zor" olduğunu belirterek, "Müzakereler, barış, ateşkes, askeri birliklerin çekilmesi ve güvenlik garantileri için yapılıyor." ifadelerini kullandı.
Yapılan müzakerelere alt grupların ek çalışmalar yapması için yarına kadar "teknik ara" verildiğini belirten Podolyak, müzakerelerin devam edeceği bilgisini paylaştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için gerçekleştirilen müzakerelerin bir sonraki turunun bugün planlandığını duyurmuştu.
Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler, 28 Şubat, 3 Mart ve 7 Mart tarihlerinde Belarus sınırında yapılmıştı.
BM'den 'Ukrayna-Rusya savaşı nükleer çatışma olasılığı doğurdu' uyarısı
BM Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna-Rusya savaşının "nükleer çatışma olasılığı" doğurduğu uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ukrayna yanıyor. Ülke dünyanın gözleri önünde yok ediliyor." dedi.
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının siviller üzerindeki etkisinin ''korkunç boyutlara'' ulaştığını söyleyen Guterres, ''Sonuç ne olursa olsun, bu savaşın kazananı olmayacak, sadece kaybedenleri olacak.'' diye konuştu.
Guterres, bu savaşın Ukrayna'nın da ötesine geçtiğini belirterek, ''Aynı zamanda dünyanın en savunmasız insanlarına ve ülkelerine yönelik bir saldırı. Ukrayna üzerine savaş yağarken, Demokles'in kılıcı küresel ekonominin, özellikle de gelişmekte olan dünyanın üzerinde sallanıyor.'' değerlendirmesinde bulundu.
Bir zamanlar düşünülemez olan nükleer çatışma olasılığı, şimdi yeniden olasılık dahilinde
Rusya'nın nükleer alarm seviyesini yükseltmesinin ise ''tüyler ürperten'' bir gelişme olduğuna dikkati çeken Guterres, ''Bir zamanlar düşünülemez olan nükleer çatışma olasılığı, şimdi yeniden olasılık dahilinde.'' dedi.
Antonio Guterres, ''Ukrayna halkının üzerine salıverilen dehşeti durdurma, diplomasi ve barış zamanı.'' ifadelerini kullandı.
Türkiye, Fransa, Almanya, İsrail, Hindistan ve Çin'e ise arabuluculuk çabaları dolayısıyla teşekkür eden Guterres, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının ise ''gerilimi artırma riski taşıdığı'' değerlendirmesinde bulundu.
"Rusya buğday, arpa, mısır ve çavdar ihracatını askıya alabilir"
Interfax haber ajansının Rus tarım bakanlığına dayandırdığı haberde "Tarım bakanlığı ve ticaret bakanlığı, Rusya'dan ana hububat ihracatına 15 Mart-30 Haziran arasında geçici bir yasak getirecek bir hükümet kararnamesi taslağı hazırladı." deniyor.
Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya’nın ana ithalatçıları arasında Mısır ve Türkiye de yer alıyor. Rusya ile bu alanda ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ve Ukrayna ile rekabet ediyor.
Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelere salı günü devam edilecek
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanlarından Mihail Podolyak, Rusya ile barış görüşmelerinin bugün için sona erdiğini, görüşmelerin yarın devam edeceğini açıkladı.
İki ülke arasında10 Mart’ta Belarus sınırında yüz yüze başlayan ve sonuçsuz olarak nitelenen müzakerelerin dördüncü turu ilk kez video konferans yöntemiyle yapıldı.
Podolyak sosyal medya hesabından “Müzakerelere yarına kadar teknik bir ara verdik. Alt grupların ek çalışması ve tek tek tanımların netleşmesi için. Müzakereler devam edecek” diye yazdı.
Podolyak daha önce müzakerelerin yapıldığını ancak zorlu olduğunu bildirmişti.