Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
NATO: Ukrayna'da 7 bin ile 15 bin arasında Rus askeri öldü
Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.
NATO: Ukrayna'da 7 bin ile 15 bin arasında Rus askeri öldü
Rusya'nın Ukrayna işgali bir ayını doldururken askeri kayıplar hakkında taraflardan farklı açıklamalar yapılıyor. Son olarak Rusya'nın Ukrayna'da 7 bin ile 15 bin arasında asker kaybettiği öne sürüldü.
AP'ye konuşan üst düzey bir NATO askeri yetkilisi, Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın 'bilerek ya da bilmeyerek' yayınladığı bilgiler ile istihbarat birimlerinin açık kaynaklardan edindiği veriler ışığında Rus kayıpları hakkında değerlendirme yaptı.
İsminin gizli tutulmasını isteyen yetkili, bu bilgiler ışığında Rusya'nın bir aylık sürede 7 ile 15 bin arasında bir askeri kaybı olduğunu söyledi. Aynı yetkili, esir düşen, yaralanan veya kayıp olanlarla birlikte Rus kayıp sayısının 30 ile 40 bin arasında olabileceğini kaydetti.
Rusya ayçiçek yağı ihracatına kota getirmeye hazırlanıyor
Rusya Tarım Bakanı Dmitriy Patruşev, iç piyasada istikrarı korumak için ayçiçek yağı ihracatına kota getirmek istediklerini söyledi.
Patruşev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katıldığı ve yaptırımların ardından Rus ekonomisindeki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda konuştu.
Ülkedeki ayçiçek yağı stoklarıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığını belirten Patruşev, “İç piyasada istikrarı korumak için ayçiçek yağı ve küspe ihracatına kota getirmek istiyoruz. İlgili teklifi Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığına sunduk.” dedi.
Rusya hükümeti, 15 Mart’ta aldığı kararla, beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatını, Avrasya Ekonomik Birliği'ne ise tahıl ihracatını geçici olarak yasaklama kararı almıştı.
BM: Ukrayna'da en az 977 sivil öldü, 3 milyon 626 bin 546 mülteci komşu ülkelere geçti
Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 977 sivilin hayatını kaybettiğini, 1594 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 626 bin 546 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.
Açıklamada, 24 Şubat-22 Mart'ta yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 3 milyon 626 bin 546 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.
Ukraynalıların komşu ülkelerden en çok Polonya (2 milyon 144 bin 244), Romanya (555 bin 21) ve Moldova'ya (371 bin 104) geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.
Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.
Öte yandan, BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukrayna içinde 6,48 milyon sivilin yerinden edildiği, böylelikle komşu ülkelere geçen mültecilerle birlikte yerinden edilen Ukraynalıların toplam sayısının 10 milyona ulaştığı bildirmişti.
Putin'in Özel Temsilcisi Çubays'ın istifa ettiği doğrulandı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Sürdürülebilir Kalkınma Özel Temsilcisi Anatoliy Çubays'ın görevinden istifa ettiği belirtildi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Çubays'ın görevinden kendi isteğiyle ayrıldığını ifade etti.
Peskov, Çubays'ın Rusya'dan ayrılıp ayrılmamasının ise kendi meselesi olduğunu kaydetti.
Bazı batı medyası, Çubays'ın Ukrayna konusunda çözümün barışçıl olması gerektiğini söylediğini yazmıştı.
Rusya’da 1990'lü yıllarda Boris Yeltsin yönetiminde yer alan Çubays, özelleştirmeler politikasında önemli rol oynamıştı.
Zelenskiy Japonya'dan Rusya'ya baskıyı arttırmasını istedi
Japonya’da milletvekillerine seslenen Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Japonya’dan Rus ürünlerine ambargo getirerek Rusya üzerindeki yaptırım bakısını arttırmasını istedi.
Başkent Toyko’daki parlamentoda toplanan milletvekillerine video konferans yöntemiyle seslenen Zelenskiy “Sorumlu ülkeler barışı korumak için birleşiyor” dedi ve Japonya’ya Asya’da barışın inşası için Rusya’ya baskı yapan ilk ülke olduğu için teşekkür etti.
Japonya tarihinde ilk kez bir yabancı ülke liderinin yaptığı konuşmayı dinlemek için oturum salonunu dolduran milletvekilleri Zelenskiy’yi ayakta alkışladı.
Japonya Ukrayna’nın işgali sonrasında Rusya’ya karşı 76 birey, yedi banka ve 12 kurumu yaptırım kapsamına almıştı. Rusya ise Japonya’nın yaptırımları karşısında iki ülke arasındaki barış müzakerelerinden çekildiğini ve tartışmalı Kuril Adaları'yla ilgili ekonomi projelerini dondurduklarını açıklamıştı.
Kremlin: ABD Rusya'nın G20 üyeliğinden çıkarılması için başka ülkelere baskı yapıyor
Kremlin Amerika Birleşik Devletleri’ni 20 ülkelerini Rusya’nın üyeliği konusunda baskı altında tutmakla suçladı, ancak bazı üyelerin egemen görüşlerini koruduğunu belirtti.
Öte yandan Rusya’nın Endonezya Büyükelçisi, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kasım ayında Bali adasında düzenlenecek G20 Zirvesine katılmayı planladığını açıkladı. Dönüşümlü başkanlık sistemiyle yönetilen G20 grubunun bu yılki başkanlık koltuğunda Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya oturuyor.
Rusya’yı uluslararası toplumda yalnızlaştırmayı amaçlayan ABD bir süredir ülkenin G20 grubunda kalıp kalmaması konusunu değerlendiriyor. Ancak grup üyelerinden Hindistan ve Suudi Arabistan gibi bazı ülkelerin Rusya’nın üyelikten çıkarılması kararını veto etmesi bekleniyor. Çİn daha önce bçyle bir adıma karşı olduklarını açıklamıştı.
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin yer aldığı G20 grubuna Türkiye de üye.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile dün bir görüşme yapan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı harekete geçmede Hindistan'ın "biraz ürkek" davrandığını söylemişti.
Polonya: Casusluk şüphesiyle 45 Rus diplomatı sınır dışı edecek
Polonya İç Güvenlik Ajansı ABW, "Polonya'ya karşı casusluk" şüphesiyle 45 Rus diplomatın tespit edildiğini ve Polonya Dışişleri Bakanlığı'ndan söz konusu kişilerin sınır dışı edilmesi için talepte bulunulduğunu açıkladı.
Geçen hafta da aralarında Estonya, Letonya ve Litvanya'nın bulunduğu üç Baltık ülkesi ve Bulgaristan toplamda 20 Rus diplomatın "casusluk şüphesi" nedeniyle sınır dışı edileceğini açıklamıştı.
Rusya: Ukrayna’da Rivne yakınlarında Batı ülkelerinden gelen silahların olduğu cephaneliği vurduk
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla Ukrayna’nın Rivne şehri yakınlarında Batı ülkelerinden gönderilen silahların da bulunduğu bir cephaneyi vurduklarını duyurdu.
Rus ordusunun Ukrayna’daki bir cephaneye yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin açıklamalarda bulunan Konaşenkov, “22 Mart akşamı denizden uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla Rivne şehrinin 14 kilometre kuzeybatısındaki Orjiv yerleşim biriminde bulunan, içinde Batı ülkelerinden gelen silah ve askeri teknik araçların da bulunduğu Ukrayna ordusuna ait cephane vurularak yok edildi.” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’da Rus ordusunun ayrılıkçı güçlerle ilerleyişini sürdürdüğünü de anlatan Konaşenkov, "Ukrayna ordusuna ait bugüne kadar 184 savaş uçağı ve helikopter, 246 insansız hava aracı, 156 çok namlulu roketatar, 189 hava savunma füze sistemi, 1558 tank ve zırhlı araç, 624 obüs ve havan topu, 1354 özel askeri araç imha edildi" dedi.
Çin, Rusya'nın G20'den çıkarılmasına karşı çıktı
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Washington'un gelecek G20 toplantısına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davet edilmemesi girişimlerine Çin'den tepki geldi.
"Rusya, önemli bir G20 üyesidir" açıklamasında bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "Hiçbir üye ülkenin diğer bir üye ülkeyi gruptan çıkarma hakkı yoktur" dedi.
ABD Başkanı Joe Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan salı günü yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sene sonunda Endonezya'da gerçekleşecek G20 Zirvesi'ne çağrılmaması ihtimalinden bahsetmişti.
"Rusya uluslararası toplum ve kurumlarda sanki hiçbir şey olmamış gibi tavır takınamaz" diyen Sullivan, "Bu kararın alınabilmesi için tüm müttefik ve ortaklarımızla görüşeceğiz" dedi.
Alman Şansölye Scholz: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı etkisini yitiriyor
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın saldırısının etkisini kaybetmeye başladığını açıkladı.
Almanya Federal Meclisi Bundestag'da milletvekillerine seslenen Alman Şansölye, "Gerçek olan savaşın Ukrayna'yı yerle bir ettiği. Bununla birlikte Vladimir Putin savaşı gerçekleştirerek Rusya'nın da geleceğini yıkıyor" dedi.
Kiev'in "Almanya'nın yardımına güvenebileceği"nin de altını çizen Scholz, "Ukrayna'da gün be gün yaşanan yıkıma rağmen Rusya'nın saldırısının da etkisini "yitirmeye" başladığını gördüklerinin altını çizdi.
EURO NEWS