Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
BM: Ukrayna'da en az 1417 sivil öldü, 4 milyon 176 bin 401 mülteci komşu ülkelere geçti
Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.
BM: Ukrayna'da en az 1417 sivil öldü, 4 milyon 176 bin 401 mülteci komşu ülkelere geçti
Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1417 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 38 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 176 bin 401 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.
Açıklamada, 24 Şubat-2 Nisan'da, yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere, Ukrayna'dan 4 milyon 176 bin 401 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.
Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 429 bin 265), Romanya'ya (635 bin 816), Moldova'ya (392 bin 933), Macaristan'a (385 bin 783) ve Slovakya'ya (298 bin 183) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.
Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.
BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde ise 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini duyurmuştu.
En az 1417 sivil hayatını kaybetti
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden yapılan açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-2 Nisan'da en az 1417 sivilin hayatını kaybettiği, 2 bin 38 sivilin yaralandığı bildirildi.
Sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği vurgulandı.
Sivil kayıpların çoğunun, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden yapılan bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandığı ifade edildi.
BM, Ukrayna'da sivil kayıplara ilişkin sadece teyit edebildiği rakamları açıklıyor. Ukrayna makamlarına göre ise hayatını kaybeden sivillerin sayısı çok daha fazla.
Ukraynalı güçlerin saldırdığı öne sürülen Rus kenti Belgorod'da iki patlama
Rusya'nın Ukrayna güçlerini saldırmakla suçladığı sınır kenti Belgorod'da iki patlama daha meydana geldiği öne sürüldü.
Reuters'ın görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde, kentte iki büyük patlama meydana geldiği belirtildi. Tanıklardan biri patlamanın etkisiyle camlarının sallandığını söyledi.
Belgorod'da petrol deposuna saldırı düzenlenmiş ve büyük patlamalar yaşanmıştı. Rus tarafı, saldırının Ukrayna güçleri tarafından helikopterle yapıldığını öne sürdü. Ancak Kiev tarafı suçlamayı kabul etmedi.
Ukrayna: Rus ordusu 18 bin civarında askerini kaybetti
Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 18 bin civarında askerini kaybettiği bildirildi.
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-3 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.
Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin civarında asker öldürüldü, Ruslara ait 143 uçak, 134 helikopter, 644 tank, 1830 zırhlı araç, 325 top, 105 roketatar sistemi ve 54 hava savunma sistemi imha edildi.
Rus askeri birlikleri, 1249 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 89 insansız hava aracını da kaybetti.
Rusya, Ukrayna'nın Odesa kentinde petrol rafinerisini vurdu
Bölge Valisi Dmitro Lunin roketlerle vurulan rafinerinin yerle bir olduğunu kaydetti. Televizyonda konuşan bölge valisi, rafineride çıkan yangının itfaiye ekipleri tarafından söndürüldüğünü ancak rafinerinin artık çalışamaz halde olduğunu söyledi.
Vali Lunin, bölgedeki önemli alt yapı tesislerinin de Ruslar tarafından hedef alındığını ifade etti.
Rusya ve Ukrayna tarafından müzakereler için farklı açıklamalar
Rusya ile müzakerelerde Ukrayna heyetinin başkanlığını yürüten Ukrayna Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, barış antlaşması taslağının iki ülke liderleri arasında doğrudan istişarelerde bulunmak için yeterince geliştirildiğini, Ruslar tarafından da doğrulandığını, liderlerin görüşmesinin İstanbul'da veya Ankara'da olabileceğini bildirdi.
Ancak Rus müzakereci, taslak metnin liderlerin bir araya gelmesi için yeterli olmadığını, Moskova'nın Kırım ve Ukrayna'nın doğusu için pozisyon değiştirmediğini duyurdu.
Rusya ile müzakerelerde Ukrayna heyetinin başkanlığını yürüten Arakhamia, yerel televizyon kanallarına, Ukrayna-Rusya müzakerelerindeki durumu değerlendirdi. İstanbul'da yaptıkları müzakerelerde Ukrayna'nın önerdiği barış antlaşması taslağının Ruslar tarafından Kırım sorunu dışında sözlü şeklide kabul edildiğini belirten Arakhamia, şunları söyledi:
"Rus tarafı, taslak belgenin Ukrayna ve Rusya liderleri arasında doğrudan istişarelerde bulunmak için yeterince geliştirildiğini doğruladı. Şimdi bizim görevimiz, daha önce değindiğimiz konuları son aşamaya getirmek ve olası devlet başkanları toplantısına hazırlanmaktır."
Arakhamia, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştüğünü, iki liderin görüşmesine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını beyan ettiğini hatırlatarak "Devlet başkanlarının görüşmesinin tarihi ve yeri henüz belli değil. Büyük ihtimalle İstanbul'da veya Ankara'da olacak." dedi.
Rus tarafı: Henüz yeterli değil
Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky, telegram hesabından açıklama yaparak müzakerelerde gelinen son durumu değerlendirdi.
Rus müzakere heyet başkanı Medinsky, taslak metnin liderlere sunulmak için henüz hazır olmadığını ifade ederken, "Bire kez daha tekrarlıyorum Rusya'nın Kırım ve Donbas pozisyonu değişmedi" dedi.
Medinsky, Ukrayna'nın tarafsız ülke olma, nükleer silah bulundurmama, askeri bir ittifaka katılmama ve yabancı askeri üs bulundurmama başlıklarını kabul ettiğini savundu.
Rusya: Erdoğan'ın talebi üzerine Mariupol'dan insani koridor açıldı
Rusya Savunma Bakanlığı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine Ukrayna'nın Mariupol kentindeki sivil Ukraynalı ve yabancı vatandaşların tahliyesi için insani koridor açıldığını duyurdu.
Bakanlığın Telegram hesabından yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den talebi doğrultusunda Mariupol'daki sivillerin ve yabancı vatandaşların tahliyesinde tam yardım sağlanmasına karar verildiği bildirildi.
Açıklamada, 3 Nisan 2022'de Moskova saati ile 00.00'dan itibaren Mariupol'dan Berdyansk'a insani koridor açıldığı, hareket yolunda "sessizlik rejimine" sıkı bir şekilde uyulacağının garanti edildiği kaydedildi.
Yabancı vatandaşların Berdyansk'tan da ister Ukrayna'nın kontrolündeki bölgelere isterse de Rusya'nın kontrolündeki Kırım'a gidebilecekleri aktarıldı.
İnsani koridorun Ukrayna tarafının da "sessizlik rejiminin" sıkı bir şekilde gözetmesi durumunda hayata geçirileceği belirtilen açıklamada, Kiev yönetiminden Moskova saati ile 03.00'e kadar tahliyeye hazır oldukları yönünde yazılı teyit talep edildi.
Açıklamada, Kiev yönetiminin "sessizlik rejimine" uyacakları yönündeki yazılı beyanı hem Rus hem de Türk taraflarına ayrıca Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine de iletmesi gerektiği kaydedildi.
Ukrayna lideri Zelenskiy: Çekilen Rus güçleri mayın döşüyor
Ukrayna Devlet Başkan Vladimir Zelenskiy, ülkenin kuzeyinden çekilen veya çekilmeye zorlanan Rus güçlerini çevreye mayın döşemekle suçladı.
Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeyinde askeri eylemleri azaltıp Donbas'a odaklanacağını açıklamasından sonra Kiev, 30 yerleşim noktasında tekrar kontrolü ele aldı.
Devlet Başkanı Zelenskiy, kuzeyde kontrolü tekrar ele almaya başladıklarını söyledi. Rus güçlerini çevreye mayın döşemekle suçlayan Ukraynalı lider, "Evlere, eşyalara hatta cansız bedenlere bile mayın gizliyorlar" dedi.
Ukraynalı acil durum ekipleri bin 500 patlayıcının etkisi hale getirildiğini duyurarak vatandaşlardan dikkatli olmasını istedi.
Rusya Savunma Bakanlığı ise suçlamaya herhangi bir yanıt vermedi.
EURO NEWS