Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
ABD Başkanı Biden: Putin bir savaş suçlusu
Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.
Zelenskiy: Bu kesinlikle savaş suçu ve soykırımdır
Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Rus askeri güçlerinden kurtardığı başkent Kiev yakınlarındaki Buça kentini ziyaret etti.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zelenskiy, Rus ordusunun, Buça'daki eylemlerini değerlendirerek, "Rusya'nın burada yaptıkları inanılmaz. Bu kesinlikle savaş suçu ve soykırımdır. Çünkü burada binlerce kişi öldürüldü." dedi.
AA muhabirinin "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeniz bekleniyor mu?" sorusunu cevaplayan Zelenskiy, "Rusya bu görüşme sürecini ne kadar ertelerse, onlar için, bu durum ve savaş için o kadar kötü olur. Çünkü ordumuzun her gün kurtardığı topraklarda nelerin olduğunu görüyorsunuz. Onların burada yaptıklarını gördüğümüzde konuşmak zor." ifadelerini kullandı.
Rus ordusunun Buça'da sivillere işkence ettiğini belirten Zelenskiy, Rusya'nın görüşme ayarlama konusunda "daha hızlı hareket etmesi gerektiğini" vurguladı.
Ukrayna'nın Mariupol kentindeki duruma değinen Zelenskiy, bu şehrin kurtarılması ile ilgili bazı senaryolar üzerinde durduklarını dile getirdi.
Zelenkiy, "Mariupol'da durum en zor olanlardan biridir. Tüm senaryoları söyleyemem. Askerlerimizin desteklenmesi ile ilgiliyiz. Onlar için zor anlar. Türkiye'nin bu özel misyonda arabuluculuğu söz konusudur. Önümüzdeki günlerde belki de önümüzdeki saatlerde bu zor soruya bir cevap verebileceğiz." diye konuştu.
"Rusya ile müzakerelere devam edeceğiz"
Rusya ile müzakerelere devam edeceklerini dile getiren Zelenskiy, şunları söyledi:
"Ukrayna'nın barışa kavuşması gerekiyor. Barış, zafersiz olamaz. Zafer, ordumuzun savaştaki adımlarıyla birlikte diplomatik formatta da elde edilebilir. Ordumuz, her gün adımlar atıyor ama bu kolay değil. Milyonlarca insanı kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle diyalog olmalıdır."
ABD Başkanı Biden: Putin bir savaş suçlusu
ABD Başkanı Biden, Putin'in "savaş suçları" nedeniyle yargılanması çağrısında bulunarak, Buça'daki saldırının ardından Rusya'ya yeni yaptırımlar getireceklerini bildirdi.
Gazetecilere konuşan Biden, "Buça'da ne olduğunu gördünüz değil mi? Putin bir savaş suçlusu" dedi.
Biden'ın gazetecilere yaptığı açıklamalar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Kiev'i çevreleyen kasabalardan biri olan ve Ukraynalı yetkililerin sivil cesetlerinin bulunduğunu söylediği Buça'yı ziyaret etmesinin ardından geldi.
Zelenskiy, Rusya'nın eylemlerini bir süredir "soykırım" olarak nitelendiriyor ve Batı'yı Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlar uygulamaya çağırıyor.
Konuşmasında "soykırım" ifadesini kullanmayan Biden “Ukrayna'ya ihtiyaç duydukları silahları sağlamaya devam etmeliyiz ve bir savaş suçu davası açmak için tüm delilleri toplamalıyız" dedi.
Merkel, Ukrayna’nın 2008’de NATO’ya alınmama kararını savundu
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in eleştirdiği Almanya'nın eski Başbakanı Angela Merkel, 2008 yılında Ukrayna'nın NATO'ya kabul edilmemesine ilişkin kararını savundu.
Merkel’in ofisinden Bild gazetesine yapılan açıklamada, Merkel’in Bükreş'teki 2008 NATO Zirvesi ile bağlantılı aldığı kararlarının arkasında durduğu belirtildi.
Angela Merkel'in Rusya’nın başlattığı Ukrayna’daki savaşı sona erdirmeye yönelik çabaları desteklediği aktarılan açıklamada, "Eski Şansölye, Buça'da ve Ukrayna'nın diğer yerlerinde görünür hale gelen vahşet karşısında Alman hükümetinin ve uluslararası toplumun Ukrayna'nın yanında yer alınması ve barbarlığın ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının sona erdirilmesi yönündeki tüm çabalara tam destek veriyor." ifadesi kullanıldı.
Vladimir Zelenskiy, dün yayımladığı video mesajında, Merkel ve eksi Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i, Rus askerlerinden kurtarılan Buça'yı ziyaret etmeye ve 14 yıl Rusya’ya taviz verme politikasının nelere yol açtığını görmeye davet etmişti (AA)
BM: Ukrayna'da en az 1430 sivil öldü, 4 milyon 215 bin 47 mülteci komşu ülkelere geçti
Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1430 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 97 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 215 bin 47 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince yapılan açıklamada, 24 Şubat-3 Nisan'da, yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere, Ukrayna'dan 4 milyon 215 bin 47 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.
Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 451 bin 342), Romanya'ya (643 bin 58), Moldova'ya (394 bin 740), Macaristan'a (390 bin 302) ve Slovakya'ya (301 bin 405) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.
BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini duyurmuştu.
Kremlin: Buça ile ilgili herhangi bir suçlamayı kabul etmiyoruz
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkesine yöneltilen Ukrayna'nın Buça kenti ile ilgili suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.
Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski'nin nükleer silahı kendi topraklarında yerleştirmeye hazır oldukları yönünde açıklama yaptığına dikkati çeken Peskov, "Elbette, önerilen eylemler, kıtadaki gerginliğin ileride artmasına yol açabilir. Polonya yönetiminin savaşçı ve Rus karşıtı çizgisi derin endişeleri uyandırıyor." dedi.
"Buça kenti konusu en üst düzeyde görüşülmesi gerekiyor"
Ukrayna'nın Buça kentinde çekilen görüntüleri değerlendiren Peskov, burada sivillerin öldürüldüğüne dair bilgilerin sorgulanması gerektiğini savundu.
Peskov, "Gördüğümüz görüntülere güvenmemek lazım. Savunma Bakanlığımızın uzmanları, görüntülerin sahte olduğuna dair belirtileri tespit etti." şeklinde konuştu.
Ülke liderlerinin Buça'daki durumla ilgili yeterince kanıt olmadan açıklama yapma konusunda acele etmemesi ve çeşitli kaynaklardan bilgi talebinde bulunması gerektiğini vurgulayan Peskov, "Herhangi bir suçlamayı kesinlikle reddediyoruz. Ayrıca, bu konunun en üst düzeyde görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) görüşmeye teklif ettiklerini aktaran Peskov, ancak bu teklifin engellendiğini söyledi.
İspanya Başbakanı Sanchez, Rusya'nın Buça'daki saldırıları için "soykırım" dedi
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Rusya'yı Ukrayna'nın Buça kentinde "soykırım" işlemekle suçladı.
Sanchez, Madrid'de düzenlenen bir ekonomi forumunda yaptığı konuşmada, Rus ordusunun Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça kentinden çekildikten sonra görüntülenen sivil ölümlerin 'bir savaş suçu işlendiğinin kanıtı' olduğunu savundu.
Sanchez, "Bu savaş suçlarını işleyenlerin cezasız kalmaması ve insanlığa karşı işlenen, soykırım olarak da adlandırılabilecek bu olaya neden olanların, karşılığı olan Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde hesap vermeleri için mümkün olan her şeyi yapacağız." dedi.
"Ukrayna topraklarını 40 gün önce işgale başlayan Rusya Devlet Başkanı'nın yapmak istediği, aşırı sağın istediği gibi hayali toplumlar yaratmaktır." diyen Sanchez, sözlerine şöyle devam etti:
"Ukrayna'da olanlar, komşular arasındaki bir anlaşmazlık değil, bir otokrat tarafından yönetilen askeri bir gücün saldırganlığıdır. Avrupa uzun zamandır, aşırı sağın da içeriden destek verdiği, Putin'in kontrolü altında gerçekleşen bir saldırıyla karşı karşıyadır. Ancak Rus lider, Avrupa'nın birlik içinde vereceği tepkiyi ve Ukrayna'nın tepkisini hafife aldı. Putin'in hareket etme kapasitesini engellemek ve savaşın ekonomimizin düzgün işleyişini durdurmaması için gerekli korumaları sağlamakta hiç tereddüt edilmeden gerekli adımlar atıldı."
Buça'daki sivil ölümlerinden sonra Rus doğal gazını yasaklama çağrıları büyüyor
Almanya Savunma Bakanı, Avrupa Birliği'nin, Rusya'dan doğal gaz ithalatını yasaklamayı düşünmesi gerektiğini söyledi.
Ukrayna'nın Buça kentinde görüntülere yansıyan sivil katliamlarından sonra Batılı liderlerden Rusya'ya yönelik tepkilerin dozu arttı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Rusya, bu suçlara bir açıklama getirmek zorunda" dedi. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ise, AB liderlerinin Rus doğal gaz ithalatını yasaklamayı düşünmesi gerektiğini belirtti. Alman hükümeti, Rusya'dan doğal gaz ithalatının yasaklanması konusunda gönülsüz bir tavır sergiliyordu.
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter'da Rusya'ya karşı daha fazla yaptırımın "yolda olduğunu" söyledi.
Ukrayna: "AB'nin Rusya'ya yönelik planlanan beşinci yaptırım paketi şu haliyle yetersiz"
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, AB'nin Rusya'ya yönelik planlanan beşinci yaptırım paketini mevcut haliyle yetersiz olduğunu belirtti.
Twitter hesabından video mesajı yayınlayan Kuleba, son haftalarda Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı planlanan beşinci yaptırım paketi üzerinde çalıştığını anımsatarak "Beşinci paket şu anki haliyle Rusya’nın saldırganlığına ve Rus suçuna yeterli bir cevap değildir." dedi.
Kuleba, planlanan paketin neleri içerdiğini bildiğini ve şu andaki haliyle kabul edilmesi durumunda alenen konuşmak ve mevcut duruma verilen orantısız tepkinin tarafsız bir değerlendirmesini yapmak zorunda kalacaklarını vurguladı.
AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının artırılması gerektiğini savunan Kuleba, AB’nin beşinci yaptırım paketinin daha fazla SWIFT'ten kesilen Rus bankalarını, Rus petrol, gaz ve kömürüne ambargo uygulamaya yönelik önlemleri ve AB limanlarının Rus gemilerine ve mallarına kapatılmasını içermesi gerektiğini ifade etti.
Daha önce Kuleba, Rus ordusunun Kiev bölgesinde sivillere yönelik işlediği kasıtlı cinayetlerle ilgili olarak G7 ülkelerine seslenerek Rusya’ya karşı yeni "yıkıcı yaptırımların" uygulamalarını talep etmişti.
BM: Ukrayna'da en az 1417 sivil öldü, 4 milyon 176 bin 401 mülteci komşu ülkelere geçti
Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1417 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 38 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 4 milyon 176 bin 401 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.
Açıklamada, 24 Şubat-2 Nisan'da, yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere, Ukrayna'dan 4 milyon 176 bin 401 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.
Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 429 bin 265), Romanya'ya (635 bin 816), Moldova'ya (392 bin 933), Macaristan'a (385 bin 783) ve Slovakya'ya (298 bin 183) mültecinin geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçiş yaptığı kaydedildi.
Ukrayna'dan komşu ülkelere giden mültecilerin yüz binlercesinin buradan diğer Avrupa ülkelerine geçtiği biliniyor.
BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) de Ukrayna içinde ise 6,5 milyon sivilin yerinden edildiğini duyurmuştu.
En az 1417 sivil hayatını kaybetti
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden yapılan açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-2 Nisan'da en az 1417 sivilin hayatını kaybettiği, 2 bin 38 sivilin yaralandığı bildirildi.
Sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği vurgulandı.
Sivil kayıpların çoğunun, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden yapılan bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandığı ifade edildi.
BM, Ukrayna'da sivil kayıplara ilişkin sadece teyit edebildiği rakamları açıklıyor. Ukrayna makamlarına göre ise hayatını kaybeden sivillerin sayısı çok daha fazla.
EURO NEWS