Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
Milley: Putin, savaştan ancak ABD güçlerinin Ukrayna'ya konuşlandırılmasıyla caydırılabilirdi
Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog
Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.
Milley: Putin, savaştan ancak ABD güçlerinin Ukrayna'ya konuşlandırılmasıyla caydırılabilirdi
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açma konusunda, ancak ABD güçlerinin Ukrayna'ya konuşlandırılması ile caydırılabileceğini söyledi.
Orgeneral Milley, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesinde 2023 mali yılı savunma bütçesine ilişkin bir oturumda, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Milley, "42 yıllık askeri hizmetimde, Avrupa'nın ve belki de dünyanın barış ve güvenliğine yönelik en büyük tehdide tanık oluyoruz. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, yalnızca Avrupa barış ve istikrarını değil, küresel barış ve istikrarı da baltalamakla tehdit ediyor." ifadelerini kullandı.
ABD yönetiminin ve Avrupa ülkelerinin ekonomik yaptırım tehditlerinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna savaşından neden caydıramadığına ilişkin bir soruya Milley, Putin'in uzun bir zamandır Ukrayna'yı işgal etmeyi hedeflediği ve bu hedefinden, ABD güçlerinin bu ülkeye gönderilmesi dışındaki araçlarla caydırılmasının mümkün olmadığı yanıtını verdi.
Milley, "Putin'in Ukrayna işgalinden caydırılması için ABD güçlerinin konuşlandırılması gerekirdi. Bunun da Rusya ile savaş riskini ortaya çıkaracağını düşünüyorum ki bunu tavsiye etmem." dedi.
Milley, Amerikan ordusunun, 2014'ten beri Ukrayna ordusuna eğitim ve silah desteğinin yanı sıra savaşın başından bu yana da istihbarat paylaşımında bulunduğunu ve bunun oldukça etkili olduğuna dair Ukraynalı mevkidaşından geri dönüşler aldığını belirtti.
Savaşla ilgili genel çıkarımlarına ilişkin yorumda da bulunan Milley, şöyle konuştu:
"Savaşların karakteri değişecek. Nasıl savaştığınız, hangi silahlarla savaştığınız, örgütlenme taktikleri vs. hepsi değişecek. Musul ve Rakka savaşlarında bunun öncüllerini gördük. Yine Kiev'de, Harkov'da ve diğer şehir savaşlarında görüyoruz. Yani gördüğünüz şey, kırsal, ormanlık inişli çıkışlı tepe tipi arazide savaşmak için optimize edilmiş kuvvetler, kentsel bölgelerde çok zor zamanlar geçirecek ve bu kanıtlandı. Rusların Kiev'den çekilmesinin nedenlerinden biri bu. Çünkü Kiev'i ele geçirecek muharebe gücünü getiremediler."
Orgeneral Milley, Ukrayna savaşından çıkardıkları çok ders olduğunu ifade ederek henüz savaşın erken safhalarında olduklarına dikkati çekti.
BM, Rusya'nın Ukrayna'da en az 24 kez misket bombası kullandığını öne sürdü
Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'daki yerleşim alanlarında en az 24 kez misket bombası kullandığına dair güvenilir bilgiler olduğunu bildirdi.
BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary di Carlo, BM Güvenlik Konseyine brifinginde, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşta en az 1480 sivilin öldüğünü, 2 bin 195 kişinin ise yaralandığını söyledi.
Rusya'nın, Ukrayna'daki yerleşim alanlarında en az 24 kez misket bombası kullandığına dair güvenilir bilgiler olduğunu belirten di Carlo, hem Rus Ordusuna hem de Ukrayna ordusuna ve milislere yönelik cinsel şiddet ile tecavüz suçlamaları olduğuna dikkati çekti.
Ukrayna nüfusunun dörtte biri ülkeden ayrıldı
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths ise Mariupol kentini "cehenneme" benzeterek, Ukrayna nüfusunun dörtte birinin ülkeden ayrıldığını söyledi.
Zelenskiy: Buça'da yapılanlar soykırımdır ve bunu yapanlar cezalandırılmalıdır
Buça'da yaşanan katliama rağmen Rusya ile müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini belirten Zelenskiy, "(Buça'da) yapılanlar soykırımdır ve bunu yapanlar cezalandırılmalıdır. Tüm bunlara rağmen durumdan bir çıkış yolu bulmak ve toprakları kaybetmemek için (Putin'le) görüşme olanağı bulunmalıdır. Fakat belki de bu görüşme yapılmayabilir." diye konuştu.
Zelenskiy, yabancı ülkelerin Ukrayna'ya garantörlüğü konusunda ise "Her ülke farklı şekillerde garantör olmak istiyor. Şimdiye kadar yüzde yüz garantör olacak bir ülke çıkmadı. Bize, talimatla Ukrayna için savaşacak 40 ülke değil, her şeye hazır olan ciddi oyuncular lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Rusya'nın önerdiği garantilere inanmadıklarını, bunu da kendilerine ilettiklerini bildiren Zelenskiy, "Biz en güçlü anlaşmayı imzalasak bile iki yıl içinde Rusya'nın geri dönebileceğini anlıyoruz. Buna göre hareket etmeli ve kendini savunmaya muktedir bir devlet inşa etmeliyiz." dedi.
Zelenskiy, Buça'daki katliamın faillerinin bulunup cezalandırılması için gereken her şeyi yapacaklarını kaydetti.
Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusuna da değinen Zelenskiy, "Yarın bize NATO'ya girmemiz teklif edilirse katılırız. Ama bu ne yazık ki olmadı ve olmayacak. Bu nedenle biz insanlarımızın hayatlarını koruyabilecek güvenlik garantileri inşa edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Zelenskiy, Kırım meselesinin diplomatik yolla çözümü için Rusya'ya 10-15 yıllık süre önerdiklerini aktararak şunları söyledi:
"Bu süre meseleyi dondurmak için değil, meselenin diplomatik yolla çözümü süresidir. Bugün için bu iyi bir karardır. Tüm sorunların paket halinde çözümü ya da bir savaşı bitirmek zor ve pek olası değil. Tank ve füzelerin olduğu yerde kimse sizi duymaz. O yüzden Kırım meselesinin 10-15 yılda diplomatik yolla çözülme önerimiz güçlü bir pozisyondur. Bu bir taviz değildir. Bu bir talep pozisyonudur. Bizim başlıca talebimiz ise budur. Topraklarımızı terk edin."
Belarus'un savaştaki tutumunu da değerlendiren Zelenskiy, "(Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr) Lukaşenko'yu ele alalım. Füzeler onun ülkesinden geldi ve o bunu anlıyor. Fakat onun savaşa topyekun girmemek için bazı adımlar attığını da gördük. Tabii bu, savaşa girmeyeceği anlamına da gelmiyor. Onun kendi halkını düşünmesi gerekiyor. Belarus halkı ise Ukrayna ile savaşa karşı." dedi.
Zelenskiy, Donetsk ve Luhansk'ı geri almak için plansız bir askeri harekatın yaklaşık 50 bin Ukraynalı askerin canına mal olacağını söyleyerek şimdilik böyle bir girişim düşünmediklerini bildirdi.
Buça'daki uydu görüntüleri analiz edildi
New York Times (NYT) gazetesi, uydu görüntülerinin Buça'daki sivillerin Rusya çekilmeden önce öldürüldüğünü gösterdiğini iddia etti.
NYT, uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analiz sonuçlarının, "Kiev'in bir banliyösü olan Buça'da sivillerin öldürülmesinin, Rus askerlerinin şehri terk etmesinden sonra gerçekleştiği yönündeki iddialarla çeliştiğini" öne sürdü.
Maxar Technologies tarafından sağlanan uydu görüntülerinin, sivillerin en az 11'inin üç haftadan daha uzun süre önce, Rus ordusunun bölgeyi kontrol altına aldığı sırada öldürüldüğüne işaret ettiği kaydedildi.
Görüntü analizinde, "Görüntüler, 9 Mart ile 11 Mart tarihleri arasında Yablonska Caddesi'nde ortaya çıkan insan vücuduna benzer büyüklükteki koyu renkli nesneleri gösteriyor. 2 Nisan tarihli görüntülerin gösterdiği gibi nesneler, Ukrayna kuvvetlerinin Buça'yı geri almasının ardından cesetlerin bulunduğu konumlarla tam olarak örtüşüyor. Daha fazla analiz, nesnelerin üç haftadan fazla bu pozisyonda kaldığını gösteriyor." ifadelerine yer verildi.
Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrini Rus güçlerinden 1 Nisan'da kurtaran Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.
Rusya Savunma Bakanlığı sorumluluğu üstlenmeyerek cesetlerin, 30 Mart civarında, "tüm Rus birliklerinin Buça'dan tamamen çekilmesinin ardından" sokaklara yerleştirildiğini öne sürerek Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni olayla ilgili acil toplantıya çağırmıştı.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Buça şehrinin sokaklarında cansız bedenleri bulunan sivillerin görüntülerinden dehşete düştüğünü belirterek "bağımsız ve etkili" soruşturma çağrısında bulunmuştu.
Ukrayna: Rus ordusu 18 bin 500 asker, 150 uçak, 134 helikopter ve 676 tankını kaybetti
Rus ordusunun Ukrayna'da 18 bin 500 askerini, 150 uçağını, 134 helikopterini ve 676 tankını kaybettiği bildirildi.
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-5 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.
Buna göre Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin 500 asker öldürüldü, Ruslara ait 150 uçak, 134 helikopter, 676 tank, 1858 zırhlı araç, 332 top, 107 roketatar sistemi ve 55 hava savunma sistemi imha edildi.
Rus güçleri 1322 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 94 insansız hava aracını da kaybetti.
Mykolaiv'a Rus bombardımanı: 10 ölü, 46 yaralı
Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv'a yapılan saldırıda en az 10 sivilin öldüğü, 46 kişinin de yaralandığı açıklandı.
Mykolaiv Belediye Başkanı Oleksandre Senkevich, kentin bugün iki kez Rus bombardımanına hedef olduğunu söyledi.
Başkan Senkevich sosyal medyadan yayınladığı video mesajında ilk saldırıda 1 kişinin öldüğünü 5 kişinin de yaralandığını kaydetti.
İkinci bombardımanın daha şiddetli olduğunu vurgulayan Senkevich, bu saldırıda ölü sayısının 10, yaralı sayısının ise 46'ya çıktığını belirtti.
Fransa, 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı
Fransa, ülkede görev yapan 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkede görev yapan ve eylemleri Fransa'nın güvenlik çıkarlarına aykırı olan 35 Rus diplomat için sınır dışı etme kararı alındığı belirtildi.
Bunun, Avrupa Birliği'nin (AB) aldığı kararların bir parçası olduğu ifade edilen açıklamada, önceliğin Fransızların ve Avrupalıların güvenliğini sağlamak olduğu kaydedildi.
Almanya çok sayıda Rus diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti
Almanya, Ukrayna işgaliyle bağlantılı olarak çok sayıda Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti. Fransız AFP haber ajanı sayının 40 civarında olduğunu belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak Berlin'de görev yapan çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını duyurdu.
Alman Dışişleri Bakanı Baerbock,istenmeyen kişi ilan edilenlerin Almanya'ya sığınan Ukraynalı mülteciler için tehlike oluşturduğunu kaydetti.
Rusya'nın işgalinin ardından binlerce kişi ülkeyi terk ederken Almanya 300 binden fazla Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor.
Zelenskiy: Bu kesinlikle savaş suçu ve soykırımdır
Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Rus askeri güçlerinden kurtardığı başkent Kiev yakınlarındaki Buça kentini ziyaret etti.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zelenskiy, Rus ordusunun, Buça'daki eylemlerini değerlendirerek, "Rusya'nın burada yaptıkları inanılmaz. Bu kesinlikle savaş suçu ve soykırımdır. Çünkü burada binlerce kişi öldürüldü." dedi.
AA muhabirinin "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeniz bekleniyor mu?" sorusunu cevaplayan Zelenskiy, "Rusya bu görüşme sürecini ne kadar ertelerse, onlar için, bu durum ve savaş için o kadar kötü olur. Çünkü ordumuzun her gün kurtardığı topraklarda nelerin olduğunu görüyorsunuz. Onların burada yaptıklarını gördüğümüzde konuşmak zor." ifadelerini kullandı.
Rus ordusunun Buça'da sivillere işkence ettiğini belirten Zelenskiy, Rusya'nın görüşme ayarlama konusunda "daha hızlı hareket etmesi gerektiğini" vurguladı.
Ukrayna'nın Mariupol kentindeki duruma değinen Zelenskiy, bu şehrin kurtarılması ile ilgili bazı senaryolar üzerinde durduklarını dile getirdi.
Zelenkiy, "Mariupol'da durum en zor olanlardan biridir. Tüm senaryoları söyleyemem. Askerlerimizin desteklenmesi ile ilgiliyiz. Onlar için zor anlar. Türkiye'nin bu özel misyonda arabuluculuğu söz konusudur. Önümüzdeki günlerde belki de önümüzdeki saatlerde bu zor soruya bir cevap verebileceğiz." diye konuştu.
"Rusya ile müzakerelere devam edeceğiz"
Rusya ile müzakerelere devam edeceklerini dile getiren Zelenskiy, şunları söyledi:
"Ukrayna'nın barışa kavuşması gerekiyor. Barış, zafersiz olamaz. Zafer, ordumuzun savaştaki adımlarıyla birlikte diplomatik formatta da elde edilebilir. Ordumuz, her gün adımlar atıyor ama bu kolay değil. Milyonlarca insanı kaybetmek istemiyoruz. Bu nedenle diyalog olmalıdır."
ABD Başkanı Biden: Putin bir savaş suçlusu
ABD Başkanı Biden, Putin'in "savaş suçları" nedeniyle yargılanması çağrısında bulunarak, Buça'daki saldırının ardından Rusya'ya yeni yaptırımlar getireceklerini bildirdi.
Gazetecilere konuşan Biden, "Buça'da ne olduğunu gördünüz değil mi? Putin bir savaş suçlusu" dedi.
Biden'ın gazetecilere yaptığı açıklamalar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Kiev'i çevreleyen kasabalardan biri olan ve Ukraynalı yetkililerin sivil cesetlerinin bulunduğunu söylediği Buça'yı ziyaret etmesinin ardından geldi.
Zelenskiy, Rusya'nın eylemlerini bir süredir "soykırım" olarak nitelendiriyor ve Batı'yı Rusya'ya karşı daha sert yaptırımlar uygulamaya çağırıyor.
Konuşmasında "soykırım" ifadesini kullanmayan Biden “Ukrayna'ya ihtiyaç duydukları silahları sağlamaya devam etmeliyiz ve bir savaş suçu davası açmak için tüm delilleri toplamalıyız" dedi.
EURO NEWS