Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya, ülkedeki AB temsilciliğinde görevli 18 diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog


Rusya'nın Ukrayna işgali: Savaşta son durum | Canlı blog

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgale dair gelişmeleri aktardığımız canlı blog sayfası.

17.04.2022 16:24

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen'den Ukrayna'ya hızlı silah sağlama çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, imkanı olan AB üyesi ülkelerin Ukrayna'ya hızlı silah sağlaması çağrısında bulundu.

Von der Leyen, Bild gazetesine verdiği röportajda, Ukrayna'ya ağır silahların verilmesinden yana olup olmadığına ilişkin soru üzerine "Ağır ve hafif silahlar arasında ayrım yapmıyorum. Ukrayna'nın kendini savunması için ihtiyaç duyduğu ve kullanabileceği şeyleri alması gerekiyor." ifadesini kullandı.

AB'ye üye ülkelere Ukrayna'ya hızlı silah sağlama çağrısında bulunan von der Leyen, "Tüm üye ülkeler için geçerli olan şey, kim yapabiliyorsa (silahları) hızlı tedarik etmeli, çünkü Ukrayna ancak o zaman Rusya'ya karşı acil savunma mücadelesinde başarılı olur." değerlendirmesinde bulundu.

Von der Leyen, Rusya'ya karşı AB'nin hazırlamakta olduğu altıncı yaptırım paketine işaret ederek, "Bankacılık sektörüne, özellikle de Rusya bankacılık sektörünün yüzde 37'sini oluşturan Sberbank'a bakmaya devam ediyoruz. Elbette enerji konuları da var." şeklinde konuştu.

Savaşın bir an önce son bulması için her şeyin yapılması gerektiğini vurgulayan von der Leyen, "Aynı zamanda, en kötü durumda savaşın aylarca hatta yıllarca sürebileceği gerçeğine kendimizi hazırlamalıyız." görüşünü paylaştı.

17.04.2022 15:16

Mariupol'de Kanuni Sultan Süleyman Camisi'ndekiler tahliye edildi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Ankara'nın Mariupol'de Türk camisindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik talebinin, Rus özel kuvvetlerince yerine getirildiğini, caminin ve rehinelerin kurtarıldığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'daki savaşta Rus ordusunun eylemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin talebiyle dün "Mariupol şehrinde Primorskiy bölgesinde Türk camisinde Ukrayna güçlerinin elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik" Rus birliklerinin özel operasyon düzenlediğini aktaran Konaşenkov, "Rus özel kuvvetlerinin özverili eylemleri sonucu cami açıldı, yabancı paralı savaşçılar dahil 29 savaşçı öldürüldü. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olan rehineler serbest kaldı ve güvenli yere götürüldü." dedi. (AA)

17.04.2022 15:13

Rus kadınlar Rusya'nın Berlin Büyükelçiliği önünde Ukrayna için açılık grevinde

Almanya'nın başkenti Berlin'de üç genç Rus kadın, Ukrayna'ya destek için Rusya'nın Berlin Büyükelçiliği önündeki caddede açlık grevi başlattı.

Rusya'nın Berlin Büyükelçiliğinin bulunduğu Unter den Linden Caddesi üzerindeki yaya geçidine çadır kuran Polina Oleinikova, Polina Kviatkoskaia ve Elena Malysheva, Ukrayna'daki savaşa dikkati çekmek için üç günlük eylemi bu akşam yerel saatle 21.00'de bitirecek.

İki geceyi çadırda geçiren ve savaşın sona ermesini talep eden kadınlar, çadırın çevresinde fotoğraflar ve yazılar yerleştirerek yoldan geçenlere savaşın yol açtığı yıkımı anlatıyor.

Açıklık grevinde sadece sıvı alan Oleinikova ve arkadaşları, kendilerine meraklı bakışlarla yaklaşan yayalarla da sohbet ediyor.

Berlin'de üniversite öğrencisi olan 25 yaşındaki Polina Kviatkoskaia, eylemleriyle Ukrayna'daki savaşı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i protesto ettiklerini belirterek "Savaş başladığında büyük boyutta gösteriler yapılıyordu. Bu heyecan biraz kayboldu ancak savaş henüz bitmedi. Bu nedenle buradan geçen insanları bilgilendirmek istiyoruz. Bunun için afişler bastırdık." dedi.

Açlık grevine 15 Nisan Cuma günü başladıklarını anlatan Kviatkoskaia, burada üç gün iki gece kalacaklarını, bu akşam da açlık grevini sonlandıracaklarını söyledi.

Kviatkoskaia, bu üç günde hiçbir şey yemediklerini, sadece sıvı aldıklarını belirterek "Bunu, orada (Ukrayna'da) acı çeken insanlar ve orada hayatını kaybedenlerin yasını tutmak için yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Konuştukları kişilerin, Rus olduklarını duyunca şaşırdığını aktaran Kviatkoskaia, "İlk başta Ukrayna'dan geldiğimizi sanıyorlar. (Rus olduğumuzu anlayınca) Çoğu mutlu oluyor. Özellikle Ukrayna'dan gelenlere Rus olduğumuzu söylediğimizde bize teşekkür ediyorlar. Biz o zaman kendimizi tuhaf hissediyoruz. Onların bize teşekkür etmesi gerektiğini düşünmüyoruz. Ukraynalılar, Rusya'dan gelmemize rağmen Ukrayna'yı desteklediğimiz için mutlu oluyor." ifadesini kullandı.

Üç hafta önce Rusya'dan Berlin'e gelen 19 yaşındaki Polina Oleinikova, Ukrayna'daki savaşın Putin'in ilk savaşı olmadığını belirterek Rusya Devlet Başkanı'nın Ukrayna'dan önce Suriye'yi, Çeçenistan'ı ve Gürcistan'ı işgal ettiğini söyledi.

Oleinikova, bunun korkunç olduğunu ve insanların bu konuda düşünmesi gerektiğini dile getirdi.

"Bizim görevimiz tüm Rusların bu savaşı desteklemediğini, tüm Rusların Putin yanlısı olmadığın göstermektir." diyen Oleinikova, kendisinin Putin'e oy vermediğini ifade etti.

Oleinikova, Rusya'nın petrol ve doğal gaz gibi fosil enerji kaynaklarına da ambargo uygulanması için gösteri yaptıklarını, Avrupa'nın, savaşın birinci gününden itibaren Rusya’ya, Ukrayna'dan daha fazla para ödediğini kaydetti.

Putin'in savaşı finanse etmek için kullandığı paranın Avrupa'dan geldiğini belirten Oleinikova, bu paranın silah almak ve Ukraynalı sivilleri öldürmek için kullanıldığını söyledi.

17.04.2022 15:09

Ukrayna'da harabeye dönen Borodyanka'da halk yemeklerini sokakta yaktıkları ateşte pişiriyor

Ukrayna ordusunun nisan başında yeniden kontrolü sağladığı ve Rus hava saldırıları nedeniyle harabeye dönen Borodyanka kentinde halk, elektrik ve doğal gaz olmadığı için yemeklerini sokakta yaktıkları ateşte hazırlıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açtığı ilk günlerinden itibaren savaş uçaklarıyla yoğun şekilde bombalanan Borodyanka'da halk, haftalardır sokaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Ağır bombardımanlar sonucu yıkılan binaların enkazlarında sivil cesetlerin çıkarılmaya devam ettiği ve mayın temizleme çalışmalarının sürdüğü kente su, doğal gaz ve elektrik verilemiyor.

Kentten ayrılamayan, haftalar boyunca soğuk gecelerde hasar görmüş evlerinde yorgan altına sığınarak hayatta kalmaya çalışan siviller sokakta yemek yaparak yaşıyor.

Borodyanka'nın ana caddesinde bir apartmanın önünde yakılan odun ateşinde yemek pişiren çift, Rus bombardımanlarının ardından harabeye dönen şehirdeki yaşam mücadelelerini anlattı. 

Kent sakini Anatoli, hasar gören ama yaşamak için kullanılabilecek durumdaki bir apartmanda kaldığını, evin önünde her gün komşularla sıcak yemek ve çay hazırladıklarını söylüyor.

Saldırıların başladığı ilk günlerden itibaren kentte doğal gaz ve elektriğin kesildiğini anlatan Anatoli, "Biz savaşın başından beri burada kaldık. O günden bu yana evde ne gaz, ne su ne de elektrik var." diyor. 

Anatoli, sokakta her gün komşularla toplanarak yemek hazırladıklarını belirterek "Ben burada eşimle beraberim. Arkadaşım da eşi ile burada. İnsanlar buraya yemek yemeye geliyor." şeklinde konuşuyor.

Gönüllüler ve askerlerin verdiği et, patates ve su ile sıcak yemek hazırlayabildiklerini, özelikle geceleri havanın çok soğuk olduğunu anlatan Anatoli, kırılan pencereleri geçici olarak cam filmleri ile kapladıklarını söyledi.

"Yorganlarla kendimizi ısıtıyoruz. Pencereleri poşetle kapladık. " diyen Anatoli'nin eşi 43 yaşındaki Ekaterina Makhrina da yaklaşık bir aydır sokakta yemek pişirdiklerini dile getiriyor: "Burada kalan tüm insanlar buraya gelip yemek yiyor. Bir şekilde herkese yardım etmeye çalışıyoruz."  

Kentin çok soğuk olduğunu, geceleri hasar görmüş evde ısınmanın mümkün olmadığını anlatan Makhrina, "Yaşlı dede ve nineleri davet ediyoruz. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam için de bir şeyler hazırlamaya çalışıyoruz." dedi.

İlerleyen günlerde kente doğal gaz verilmesini beklediklerini kaydeden Makhrina, şehre elektrik sağlanmasının ise çok daha zaman alabileceğini belirtti. 

16.04.2022 19:33

Zelenskiy: Rusya ile barış anlaşması iki ayrı belgeden oluşmalı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Bunlardan biri Ukrayna'nın güvenlik garantisiyle ilgili, diğeri de doğrudan Rusya Federasyonu ile ilişkisi hakkında olmalı." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ile barış anlaşmasının iki ayrı belgeden oluşması gerektiğini söyledi.

Zelenskiy, yerel basına çevrim içi yaptığı açıklamada, Rusya ile yürütülen ancak Buça ve Borodyanka'dan sonra duran müzakerelerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Rusya ile yapılabilecek barış anlaşmasının iki ayrı belgeden oluşması gerektiğine işaret eden Zelenskiy, "Bunlardan biri Ukrayna'nın güvenlik garantisi ile ilgili, diğeri de doğrudan Rusya Federasyonu ile ilişkisi hakkında olmalı. Moskova, tüm sorunların çözümünü içeren tek bir anlaşmaya sahip olmak istiyor ancak herkes kendisini Rusya ile masada tam olarak görmüyor. Onlar için güvenlik garantileri ayrı bir konu, Ukrayna'nın Rusya ile yapacağı anlaşmalar ise ayrı." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, şu anda İngiltere, ABD, İtalya ve Türkiye'nin Ukrayna'nın güvenliğinin garantörü olmaya hazır bulunduklarını ancak henüz kimseden kesin yanıt gelmediğini kaydetti.

Mariupol'deki durumun Borodyanka'da yaşananların 10 katı olabileceğine dikkati çeken Zelenskiy, "Şunu söylemek isterim, (Mariupol'de) bizim askerlerimizin ve adamlarımızın yok edilmesi (Rusya ile) tüm müzakerelerin sonu olur." dedi.

16.04.2022 15:11

Putin ve Muhammed bin Selman petrol piyasaları ve Ukrayna’yı görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, petrol piyasalarındaki gelişmeleri ve Ukrayna’daki durumu ele aldı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Selman telefonda görüştü.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubu nezdinde yürütülen iş birliğinin istişare edildiği görüşmede, söz konusu iş birliğine yönelik olumlu yönde değerlendirmeler yapıldı.

Görüşmede, taraflar Ukrayna ve Yemen’deki gelişmeleri de ele aldı.

16.04.2022 14:26

Kiev Belediye Başkanı Kliçko, kentin bombalandığını duyurdu

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, şehrin Darnitskiy semtinin Rus güçlerce bombalandığını duyurdu.

Kliçko, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Sabah saatlerinde Kiev bombalandı. Şehrin eteklerindeki Darnitskiy semtinde patlamalar oldu. Kurtarma ve sağlık ekipleri şu anda olay yerinde. Mağdurlarla ilgili bilgiler netleştiriliyor." bilgisini verdi.

Kievlilerden hava saldırısı uyarılarını dikkate almalarını isteyen Kliçko, kenti terk eden sakinlere henüz dönmemeyi ve daha güvenli bölgelerde kalmayı tavsiye etti.

16.04.2022 14:24

Rusya, İngiltere Başbakanı Johnson ve 12 üst düzey isme yaptırım kararı aldı

Rusya, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Savunma Bakanı Ben Wallace’ın aralarında bulunduğu 13 üst düzey yönetici hakkında yaptırım kararı aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İngiltere'nin özellikle Rusya Federasyonu'nun üst düzey yetkililerine karşı aldığı yaptırım kararları ve “benzeri görülmemiş düşmanca eylemleriyle” bağlantılı olarak, İngiliz hükümetinin önemli kabine üyeleri ve bir dizi siyasetçiye karşı Rusya’ya giriş yasağı içeren yaptırım kararı alındığı bildirildi.

Açıklamada, “Bu adım, Londra'nın ülkemizi kontrol altına almak ve milli ekonomimizi boğmaya yönelik koşullar yaratmak için Rusya’nın uluslararası izolasyonunu amaçlayan dizginlenmeyen enformasyon ve siyasi kampanyasına yanıt olarak atıldı.” ifadeleri kullanıldı.

İngiltere’nin ölümcül silahlar göndererek ve NATO'da benzer çabaları koordine ederek Ukrayna’daki durumu kasten kötüleştirdiği ifade edilen açıklamada, Londra’nın kışkırtmalarının sadece Batılı müttefiklerini değil, diğer ülkeleri de büyük ölçekli Rus karşıtı yaptırımlar uygulamaya zorladığına dikkat çekildi.

Açıklamada Rusya’ya giriş yasağı konulan isimler şu şekilde sıralandı:

“İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Dominic Raab, Dışişleri Bakanı Liz Truss, Savunma Bakanı Ben Wallace, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, İçişleri Bakanı Priti Patel, Maliye Bakanı Rishi Sunak, İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Kwasi Kwarteng, Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanı Nadine Vanessa Dorries, Savunma Bakan Yardımcısı James Heappey, İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Ferguson Sturgeon, İngiltere ve Galler Başsavcısı Suella Braverman ve İngiltere eski Başbakanı Theresa May.”

16.04.2022 10:34

Rusya, Ukrayna'ya silah yardımlarından dolayı ABD'ye nota verdi

Rusya'nın, Ukrayna ordusuna verdiği silahlardan dolayı ABD'ye nota verdiği bildirildi.

Amerikan CNN televizyonunun iki ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde, Rusya’nın, bu hafta içinde ABD'nin Ukrayna'ya devam eden silah sevkiyatını resmen protesto ettiği ve Dışişleri Bakanlığına bu desteğin devam etmesi halinde "öngörülemeyen sonuçlar" konusunda uyarıda bulunduğu bir diplomatik nota gönderdiği iddia edildi.

"Demarş" olarak nitelendirilen notanın, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna ordusuna içinde helikopter, radar sistemleri, top ve insansız hava araçlarının olduğu 800 milyon dolarlık yardım paketini açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Moskova'nın sevkiyatları protesto etmesinin beklendiği iddia edilirken, bunun Rusya'nın davranışını herhangi bir şekilde değiştireceği anlamına gelip gelmediğinin henüz belli olmadığı belirtiliyor.

Rusya'nın protestolarına rağmen ABD’nin, Ukrayna'ya askeri desteğini yavaşlatma durumunun söz konusu olmadığı savunuluyor.

Pentagon, Ukrayna'nın savaşmaya devam etmesi için ihtiyaç duyacağı sistem ve silah türlerinin üretimini nasıl artıracağını görüşmek üzere bu hafta savunma şirketlerinin yöneticileri ile bir araya gelmişti.

16.04.2022 10:30

Rusya, ülkedeki AB temsilciliğinde görevli 18 diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği ülkedeki AB temsilciliğinde görevli 18 diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etme kararı aldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciliği ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu'ndaki 19 çalışanın, 5 Nisan'da "istenmeyen kişi" ilan edildiği anımsatıldı.

AB'nin Rusya'daki temsilcisi Büyükelçi Markus Ederer'in Bakanlığa çağrıldığı kaydedilen açıklamada, "Büyükelçiye, Rus diplomatlarla ilgili alınan temelsiz karardan dolayı protesto notası verildi. Rus tarafı, AB'nin onlarca yıl oluşturulan ikili diyalog ve iş birliğinin mimarisinin bozulmasından sorumlu olduğunu vurguladı." ifadesi kullanıldı.

Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi'ne uyulması gerektiği vurgulanan açıklamada, "AB'nin dostça olmayan adımlarına karşı, mütekabiliyet gereği Rusya'daki AB temsilciliğinde görevli 18 çalışan istenmeyen kişi ilan edildi. Diplomatların en kısa zamanda Rusya'yı terk etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

AB'den tepki

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, AB'nin Rusya'nın AB delegasyonunda görevli 18 diplomatı sınır dışı etmesine yönelik "haksız ve mesnetsiz" karardan üzüntü duyduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu AB diplomatlarının görevlerini Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi çerçevesinde yerine getirdikleri vurgulanarak, "Rus makamlarının kararının sadece bir misilleme adımı olmasının ötesinde bir gerekçesi yok. Rusya'nın seçtiği hareket tarzı, uluslararası izolasyonunu daha da derinleştirecek." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Rusya'ya Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını durdurması çağrısı da yinelendi.

EURO NEWS