Rusya'nın Ukrayna işgalinde havadan saldırı stratejisi ne?

Rus savaş uçakları nerede?

Rusya'nın Ukrayna işgalinde havadan saldırı stratejisi ne?


Rusya'nın Ukrayna işgalinde havadan saldırı stratejisi ne?

Rusya’nın Ukrayna işgalinden önce, ABD istihbaratı Moskova’nın bu ülkenin hava sahasında tam kontrolü sağlamak için savaş uçaklarıyla şiddetli saldırılar gerçekleştireceği tahmininde bulundu. Ancak işgalin ilk altı gününde Moskova’nın hava gücünü daha dengeli ve temkinli kullandığı görüldü.

ABD’ye göre, Rusya şu ana kadar işgal sırasında 75 savaş uçağı kullandı. İşgal öncesi savaş uçaklarının sayısı bini geçen Rusya’nın çok daha fazla hava gücü kullanacağı tahmini yapılıyordu.

Reuters, ABD askeri uzmanlarının Rusya’nın bu stratejisini ve savaş planını neyin yönlendirdiğini anlama konusunda zorluk çektiğini duyurdu.

Hava savaşlarında ilk 6 günde ne oldu?

ABD’li isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir asker, “Ruslar, esas olarak kendi uçakları ve pilotları ile aşırı tehlike almaya hevesli değil.” diyerek ilk altı gün içinde hava savaşlarındaki durumu özetledi.

Rusya’nın donanma ve savaş uçakları kapasitesi açısından Ukrayna’nın çok ilerisinde olmasına rağmen Kiev’in savaş uçaklarını hala uçurabilmesi ve hava savunmasını bir şekilde sürdürmesi yine ABD yetkilileri şaşırtan bir gelişme olarak görülüyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali başlar başlamaz askeri uzmanlar özellikle Rus donanmasının, Ukrayna hava savunmasını ve savaş uçaklarını tamamen imha edeceği tahmininde bulunmuştu.

Rus savaş uçakları nerede?

İngiliz düşünce kuruluşu Kraliyet Savunma Enstitüsü’nün (RUSI) yayın organında “Kayıp Rus Hava Kuvvetleri’nin Gizemli Vakası” başlığıyla çıkan makalede de yine bu konu gündeme getirilirken, “Bu, 1938'den bu yana neredeyse her donanma savaşında görüldüğü gibi, mantıklı ve geniş ölçüde beklenen bir sonraki adım olurdu.” ifadesine yer verildi.

Ukrayna’nın ilk hafta içinde hava savunma sisteminin felce uğraması beklenirken, bunun yerine, Ukrayna savaş uçakları düşük seviyeli de olsa savunma amaçlı karşı hava ve kara saldırıları gerçekleştiriyor.

Yine askeri uzmanlara göre, karadan havaya füzeler atabilen Ukrayna birlikleri, Rus savaş uçakları için tehdit olmaya devam ederken, karadaki birliklerine destek sağlamaya çalışan Rus pilotlar için ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Dış Politika Araştırma Enstitüsü’nde Rusya uzmanı olarak çalışan Rob Lee, “Kafa karıştıran bir sürü şeyler yapıyorlar.” diyerek, Rusların savaş taktikleriyle ilgili görüşlerini özetledi.

İşgalin başlamasıyla Rusya’nın daha fazla askeri güç kullanacağını düşünen Lee, “Savaş devam ediyor ve bunun her açıdan bir maliyeti var. Bunu (aşırı askeri güç kullanımı) yapmıyorlar. Bunu hangi pratik amaçla yaptıklarını anlamak gerçekten zor.” diyerek görüşlerini ifade etti.

Rusya’nın savaş uçaklarını ve hava savunmasını nasıl kullandığına dair tartışma sürerken, ABD Başkanı Joe Biden, Kiev’in “uçuşa yasak bölge” çağrısını, bunun ABD’yi de savaşa çekeceği düşüncesiyle kabul etmedi.

“Rusya’da koordinasyon eksikliği var”

Askeri uzmanlara göre, Rusya’nın kara birlikleri ile hava gücü arasındaki koordinasyon eksikliği önemli ölçüde göze çarpıyor. Bu durum Rus kara birliklerinin, Ukrayna karşısında daha güçsüz ve etkisiz bir duruma sokuyor.

ABD Hava Kuvvetleri’nden emekli general David Deptula, Türkiye’nin tedarik ettiği SİHA’lar ve ABD ile İngiltere’nin verdiği tanksavar füzelerle Ukrayna birliklerinin, hava desteği alamayan karadaki Rus birliklerine daha fazla zaiyat vereceği görüşünde.

Körfez Savaşı sırasında Irak’ta uçuşa yasak bölgenin sorumlusu olan bu general, Rusya’nın işgalin başında daha kalıcı ve baskın bir hava üstünlüğü sağlamayı hedeflememesini “şaşkınlıkla” karşıladığını belirterek, "Ruslar çok geniş alanlı operasyonları koordine etmenin kolay olmadığını ve kapasitelerinin varsaydıklarından daha aşağı olduğunu keşfediyor.” dedi.

Ruslar, işgalin ilk altı günü içinde düşük performans gösterirken, Ukrayna donanmasının ise bugüne kadar beklentileri aştığı görülüyor.

Rusya yanlısı ayrılıkçılarla doğuda son 8 yıldır savaşmanın getirdiği uzmanlığın da statik Birinci Dünya Savaşı tarzı siper savaşı için Ukrayna’ya tecrübe kattığı düşünülüyor.

Uzmanlara göre, Rusya güçleri de Suriye’de Esad’a destek için girdikleri savaşta tecrübe kazanırken, karadaki çatışmaları hava ve drone saldırılarıyla uyumlu hale getirme konusunda uzmanlık sağladı.

euro news