Sakık’ın “HDP belediyelerden çekilsin” önerisi, HDP’de tartışılıyor
Şimdiye kadar 69 belediyeden 3'ü Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere 20 belediyeye kayyum atandı.
Eski Milletvekili Sırrı Sakık’ın gündeme getirdiği “HDP çekilsin” önerisiyle başlayan tartışma devam ediyor. Eski Milletvekili Özçelik, Sakık’ın görüşünü desteklerken, HDP Kars Belediye Başkanı Bilgen ise temkinli hareket etmekten yana
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kazandığı belediyelere her gün yeni bir kayyum atanıyor.
Belediye başkanları önce “terör örgütüne yardım ve yataklıktan” gözaltına alınıyor ardından, onlardan boşalan koltuklara vali veya kaymakam kayyum olarak görevlendiriliyor.
Şimdiye kadar 69 belediyeden 3'ü Büyükşehir Belediye Başkanı olmak üzere 20 belediyeye kayyum atandı.
Bunun devamının da geleceği belirtiliyor.
Durum böyle olunca partili ve en son seçimlerde Muş Belediye Başkan Adayı olan Sırrı Sakık, tüm il, ilçe ve belde belediye başkanları ile meclis üyeleri ve il genel meclis üyelerinin çekilmesi önerisinde bulunmuştu.
Bu öneri, yaklaşık bir haftadır HDP’nin farklı katmanlarından tartışılıyor. Hatta “HDP, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) de çekilsin” görüşü bile dillendirildi.
Meclisten çekilme önerisi çok rağbet görmese de Sırrı Sakık’ın dile getirdiği görüş yüksek sesle artık dillendiriliyor.
Sakık’ın önerisine bugün bir destek de Eski Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Osman Özçelik’ten geldi. Özçelik, çekilmenin tartışılmaya değer bir konu olduğunu ifade etti.
Özçelik, Belediyelerden çekilme mantıklı
Independent Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Özçelik, HDP milletvekillerinin Meclis’ten çekilmesini doğru bulmadığını söyledi.
Özçelik belediye başkanı, belediye meclis ve il genel meclis üyelerin ayrılmaları doğru ve mantıklı olduğu görüşünde.
“Zaten görevden alıyorlar” diyen Özçelik, şunları söyledi:
Onları fazla yormamak lazım. Bence de bırakmak lazım. Hem çalıştırmıyorlar hem de belediye başkanları ve meclis üyeleri ağır bir tehdit altında. Dokunulmazlıkları da yok. Milletvekillerinin az da olsa, kağıt üstünde de olsa çok güvenceli olmasa bile bir dokunulmazlık zırhı var. Maalesef belediye eş başkanları ve meclis üyelerinin dokunulmazlıkları yok ve her gün ikişer, üçer ve beşer şekilde görevden alınıp tutuklanıyorlar
Osman Özçelik'ten Sırrı Sakık'a destek / Fotoğraf: Facebook
Heyecanla alınacak kararların çoğu zaman yanlış sonuçlar doğurduğunu kaydeden Özçelik, heyecandan çok mantık ve yaşanmış tarihsel olayları da değerlendirerek neler yapılacağı ile ilgili son kararın parti genel merkezinde olduğunu kaydetti.
Milletvekillerinin Meclis’ten istifasını doğru bulmadığını ve konunun iyi düşünülmesi gerektiğini ifade eden Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Parti meclisinin bunu değerlendirmesi lazım ve partinin aldığı karar ne ise bizde onun doğru olduğuna inanırız. Ama şahsi fikrim olarak belediyelerden istifa düşünülebilir. Mutlak olmalıdır demiyorum ama tartışmaya değer bir konudur. Ama milletvekillerinin istifasını bu aşamada çok doğru bulmuyorum.”
“Çekilme sorunu çözüyorsa şimdiye kadar çoktan çekilirdik”
HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ise, kazanımlarını birilerine terk edecek bir durum söz konusu olmadığı gibi koltuğa yapışmış kişisel çıkarları için siyaset yapma hesabı içerisinde de olmadıklarını söyledi.
Ayhan Bilgen / Fotoğraf: Twitter
Parti içerisinde istifa etmek ve çekilmek gibi tartışmaların zaman zaman yaşanan gerilimlerden dolayı gündeme geldiğini ve kayyum atamalarının ilk olmadığı aktaran Bilgen, şöyle konuştu:
Burada bir sorun olduğu yeni hamle yapmaya, yeni açılım yapmaya soruna çözüm olacak bir atak yapmaya ihtiyaç var. Bunda hiç şüphe yok. Ama bu istifa şeklinde veya çekilme şeklinde midir, çekilmek ne kadar sorunu çözer, çekildikten sonra neler yapılmalı, hangi adımları atılmalıdır?
Çekilme sorunu çözüyorsa şimdiye kadar çoktan çekilirdik ama sonrasında ne yapacaksınız? Çekilince sorun çözülmüş mü olacak yoksa başka adımları atmak üzere mi çekilme olacak. Farklı adımlar atma konusunda herkes kararlı ve net mi? Bunları birlikte değerlendirmemiz lazım.
Kimsenin kişisel görüşü üzerinden polemik yapmayı doğru bulmadığını kaydeden Bilgen, tartışılan konunun toplum tarafından yaşanan sürece etkin ve aktif bir müdahale yönteminin arayışı olduğunu belirtti.
“Yaşananların tekrarlanmaması için tutum almaya ihtiyaç var”
HDP’li yöneticiler olarak geçmişte yaşananların önüne geçemedikleri için eş genel başkanları dahil birçok milletvekili ve belediye başkanının görevinden alınarak tutuklandığını dile getiren Bilgen, devamında şu değerlendirmede bulundu:
Elbette bunun bir daha yaşanmaması için tutum almaya bir çözüm geliştirmeye ihtiyaç var. Ama bunu sadece çekilmek veya çekilmemek ile tartışmak işi yanlış yerden ele almaktır. Sorunun sebebi ve çözümü ile buna dair bütün seçenek ve alternatiflerin artı ve eksileriyle tartışmak gerekir. Sonuçta halkta bu yönde bir rahatsızlık ve beklenti var.
HDP sözcüsü: Belediyeler artık özgür değil
HDP Sözcüsü Günay Kubilay, bazı HDP'li belediyelere görevlendirme yapılmasına ilişkin, "Belediyeler artık özgür ve özerk birer idari yapı değil, atanmışların yönettiği birer klasik devlet kurumuna dönüşmüş bulunuyor." dedi.
Kubilay, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Bu zamana kadar kayyumlara ve HDP'ye yönelik çok yönlü saldırılara karşı demokratik ve meşru direniş hattı oluşturduğumuzu ve buna süreklilik kazandırdığımızı herkes biliyor. Ama önümüzdeki günlerde, artık adım adım belediyelerimizin giderek gasbedilmeye başlandığı yeni bir evrede, bu süregiden mücadele hattımızın dışında yeni önerileri değerlendirmek üzere 20 Kasım'da kapsamlı, geniş ölçekli bir toplantıyı Ankara'da gerçekleştireceğiz.
Abdulhakim Günaydın @abgunaydin [email protected]
The Independentturkish