Salgın medyada dengeleri değiştirdi
GAZETE DUVAR İLK 20’DE
Korona virüsü salgını sürecinde medyanın durumunun değerlendirildiği "Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi" raporunda, "Alternatif medya mecraları internetin ana akımı ya da yaygın medyası şeklinde konumlanmaya başlıyor" değerlendirmesi yapıldı.
DUVAR – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Avrupa Birliği işbirliği ile yürüttüğü “Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi” kapsamında hazırlanan Medya İzleme Raporu yayınlandı. 2020 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan rapora göre, korona virüsü salgını medya sektöründe de değişiklik yarattı.
2020’nin ilk üç ayınında Elazığ-Sivrice merkezli deprem, 4-5 Şubat’ta Van’da iki sefer üst üste çığ düşmesi, 7 Şubat’ta Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişinden sonra duramayarak pistten çıkan uçak ve korona salgını nedeniyle 2020’nin ilk 3 ayının ‘felaketler dönemi’ olarak tanımlandığı raporda, en yüksek tiraja sahip 20 gazetenin istatistiklerine bakıldığında, hükümeti destekleyen yayın
politikası ve sahiplik yapısı bulunan 16 gazetenin yüzde 79,88 (toplam tiraj: 17 milyon 645 bin 380), muhalif gazetelerin ise yüzde 20,12 (toplam tiraj: 4 milyon 444 bin 941) tiraj payına sahip olduğu belirtildi. “Bu anlamda yazılı basında çoğulculuğun önünde daha en baştan engel olduğu açık şekilde ortada” denilen raporda, internet haber sitelerindeki duruma dikkat çekildi.
GAZETE DUVAR İLK 20’DE
Raporda internet siteleri için şu değerlendirme yapıldı: “Güç mücadele alanı olarak tanımladığımız internetin siteler bazında sıralaması da bize basına ilişkin yeni bir gerçekliği anlatıyor. Örneklem belirleme açısından eleştirilere konu olsa da internet sitesi tıklamaları üzerinden küresel ve ülke sıralamaları sunan Alexa servisinin tarihsel verilerine göre, yukarıda sıralaması verilen en yüksek gazete tirajı listesindeki ilk 20 mecra ile alternatif yayın yapan haber siteleri ve muhalif yazılı basına ait sitelerin bulunduğu aşağıdaki gibi bir sıralama ortaya çıkıyor.”
Gazete Duvar’ın da Türkiye’de ilk 20 haber mecrası arasında yer aldığı ifade edilen raporda yazılı basın ve internet medyası arasındaki farklılaşma ile ilgili şu değerlendirmeler yer aldı:
“Alternatif medya mecraları internetin ana akımı ya da yaygın medyası şeklinde konumlanmaya başlıyor (bkz. T24, Gazete Duvar vb.) ve gazete tiraj sıralamalarına oldukça yüksek erişim
rakamlarıyla listenin en başından dâhil oluyor. Görüşleri yaygın medya ya da karşıt gruplar tarafından ‘radikal’ kabul edilen BirGün, Evrensel gibi sol yayıncılığın kalesi konumundaki mecralar ile Yeni Akit gibi İslamcı çizgide yayın yapan gazeteler de listede kendisine yer buluyor. Bu sonuç da bize internette sansürlenmeye çalışılan özgürlük ortamının topluma da ayna tutacak şekilde birbirinden farklı uçlardaki görüşlerin aslında hiç de ‘radikal’ bir konumda olmadığını gösteriyor. Yaygın ulusal medya tarafından yaratılan ‘merkez’ çizgi internette yerini yavaş yavaş gerçeğe bırakmaya başlıyor.”
Gazetecilere yönelik yargılama süreçlerini takip eden beş sivil toplum örgütünün istatistiklerinin derlendiği rapora göre 31 Mart 2020 itibarıyla 51’i hükümlü ve 49’u tutuklu olmak üzere toplam en az 100 basın çalışanı cezaevinde bulunuyor. ( DUVAR HABER MERKEZİ)