Şam’dan DSG ile ABD petrol anlaşmasına sert tepki: Hırsızlıktır!
DSG’ye sert uyarı
Haber Merkezi – Suriye Dışişleri Bakanlığı, Amerikan Delta Crescent Energy şirketi ile DSG arasında imzalanan petrol anlaşmasını, “tam teşekküllü nitelikli bir hırsızlık” şeklinde nitelendirerek, geçersiz olduğunu savundu.
Demokratik Suriye Güçleri (SDG), Rojava’daki petrol sahalarının modernizasyonu için bir Amerikan Delta Crescent Energy petrol şirketi ile anlaşma imzalamıştı.
Konuya ilişkin Suriye resmi ajansı SANA’ya konuşan Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı’ndan resmi bir yetkili, anlaşmayı sert bir dille kınayarak, “batıl ve geçersiz saydıklarını, yasal hiçbir dayanağının olmadığını” belirtti.
Söz konusu anlaşmanın “tam teşekküllü ve nitelikli hırsızlık” olduğunu, “çalan ve satın alan hırsızlar arasında bir anlaşma olarak tanımlanabileceğini” ifade eden Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ayrıca anlaşmayı “Suriye’nin egemenliğine yönelik bir saldırı, devletin terörizmin tahrip ettiklerini yeniden inşa etme çabalarını engelleme ve ABD’nin Şam yönetimine düşmanca yaklaşımının devamı” olduğunu savundu.
DSG’ye sert uyarı
DSG’yi “kiralık milisler” şeklinde nitelendiren Suriyeli yetkili, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Amerikan işgalinin elinde ucuz bir kukla olmayı kabul eden bu işbirlikçi milislerin rolü ve modelini temsil eden bu gibi sinsi ve aşağılık eylemlerinden dolayı uyarıyoruz. Bu kiralık milislerin Amerikan işgalinin eninde sonunda zevale ereceği idrakinde olması gerekiyor. Kendilerinin de Suriye devleti tarafından tıpkı diğer terörist örgütler gibi hezimete uğrayacağını unutmamalıdır.”
Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı yetkilisi ayrıca, “asil Suriyelilerin kendi kaynaklarını, toprak ve halk olarak ülkelerinin birliğini korumaya kadir olduklarını” savundu.
Graham duyurmuştu
Geçtiğimiz Perşembe akşamı Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun oturumunda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da katıldığı Kongre toplantısında konuşan Trump’a yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi Senatör Lindsey, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile görüştüğünü ve Abdi’nin kendisine ABD’li bir şirketle petrolün işletilmesi konusunda bir anlaşma imzaladıklarını bildirdiğini söylemişti.
Graham, Pompeo’ya, “Görünüşe göre, bir Amerikan petrol şirketi ile Suriye'nin kuzeyindeki petrol sahalarını modernize etmek için bir anlaşma imzaladılar. Bunu destekliyor musunuz?” sorusunu yöneltmiş ayrıca, anlaşmanın bir sakıncası olmadığını belirterek “Bu, bölgedeki herkese yardım etmek için en iyi yol” demişti.
Pompeo da ABD yönetiminin bu yönelimi desteklediğini belirterek, “Anlaşma beklenenden daha fazla zaman aldı. Biz, şu an anlaşmayı uygulama aşamasındayız” ifadesini kullanmıştı.
Delta Crescent Energy LLC’nin Suriye’de faaliyet göstermesi için ABD Hazine Departmanı’na bağlı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi’nden (OFAC) lisans aldığı belirtiliyor.
Rojava’da rafineri kurulacak
Özerk Yönetim ile ABD’li Delta Crescent Energy arasında imzalanan anlaşmada, Fırat'ın doğusunda iki mobil petrol rafinerisi kurulması öngörülüyor.
Rojava’daki en büyük tehlikelerden biri petrol altyapısındaki modernizasyon eksikliği. Bölgedeki petrol yataklarındaki sızıntılar doğaya ve insan sağlığına zarar verirken hava ile suyu da kirletiyor. Ayrıca rafinerilerin olmaması kaçakçılık riskini de arttırıyor.
Suriye’de 2011 yılından önce günlük petrol üretimi 380 bin varilken, savaş nedeniyle şu anda günlük 60 bin varil petrol üretilebiliyor.
Suriye petrolünün yüzde 90’ı ve doğalgaz rezervlerinin yarısı Rojava Özerk Yönetimi’nin denetiminde bulunuyor.
Bu petrolün bir bölümü yereldeki ihtiyaçlar için kullanılırken, en büyük bölümü Suriye hükümetinin denetimindeki bölgelere transfer ediliyor. Petrolün bir kısmı ise Kürdistan Bölgesi’ne aktarılıyor.
Rojava’da anlaşma imzalanan bölgedeki petrol üretimi günlük yaklaşık 20 bin varil.
RÜDAV