Sarıkamış Harekatının 106. yıl dönümü

HASTALIK, SOĞUK, DİZANTERİ VE TİFO

Sarıkamış Harekatının 106. yıl dönümü


Sarıkamış Harekatının 106. yıl dönümü

Ayyıldız Huri Kaptan

Osmanlı ordusu, 22 Aralık 1914 tarihinde, Kafkas Cephesi’nde savaşmak için Sarıkamış’a doğru yola çıktı, ancak Allahuekber Dağları geçit vermedi. Binlerce vatan evladı, donarak ve göğüs göğse savaşarak şehit düştü. Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlatılan Sarıkamış Harekatının 106. yıl dönümünde de şehit düşen askerlerimiz unutulmadı.

Anadolu’nun doğusunda Harb-i Umumi (Birinci Dünya Savaşı) ile Türk milli sınırlarında bir kere daha baş gösteren Rus tecavüzüne karşılık Sarıkamış Harekatı, 22 Aralık 1914’te başlamış ve 7 Ocak 1915’e kadar sürmüştü. Enver Paşa’nın emriyle başlatılan harekatta Kars, Sarıkamış, Ardahan gibi doğu illerini geri almak amaçlandı. Askerler, harekatın ilk iki gününde Rus birliklerine karşı zor şartlar altında olmalarına rağmen kahramanca mücadele etti. Verilen asker kaybıyla tarihin acı hadiselerinden biri olarak kayıtlara geçen Sarıkamış Harekatında, hastalık ve soğukla mücadele eden Türk askerleri, 1914’te başladıkları harekatı ancak 16 gün sürdürebildi.

RUS BİRLİKLERİ İMHA EDİLECEKTİ

Osmanlı Devleti’nin, doğuyu korumakla görevli 3. Ordusu, 7-17 Kasım 2014 tarihleri arasında, Köprüköy ve Azap muharebelerinde yaptığı cephe saldırılarıyla Rusları belli ölçüde geri püskürterek, önemli bir başarı elde etti. Kafkas Cephesi’ndeki bu kısmi başarı, İstanbul’da olumlu karşılansa da yeterli görülmedi. Rusları kesin yenilgiye uğratacak planlar üzerine çalışılmaya başlandı. Başkomutan Vekili Enver Paşa, geniş bir kuşatma harekâtı ile Rus birliklerini imha etmeye karar verdi.

HASTALIK, SOĞUK, DİZANTERİ VE TİFO

İlk iki günü başarıyla geçen taarruz, sonrasında olumsuz hava koşulları nedeniyle seyrini değiştirdi. Soğuk hava, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca, askerlerin bir kısmı donma, dizanteri ve tifo gibi hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti. İki haftalık bir sürede ağır oranda kaybın yaşanması, muharebenin şiddetinin bir göstergesi olarak tarihe geçti.

QHA olarak Sarıkamış şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun…

qha.com.tr