Sedat Peker ifşaları: Savcılar neden harekete geçmiyor, hukuki süreç nasıl işlemeli?

"Savcılar eskisi gibi özgürce soruşturma açamıyor, başsavcıların iznine bağlı"

Sedat Peker ifşaları: Savcılar neden harekete geçmiyor, hukuki süreç nasıl işlemeli?




Sedat Peker ifşaları: Savcılar neden harekete geçmiyor, hukuki süreç nasıl işlemeli?

Sedat Peker'in, eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile kardeşi Zehra Taşkesenlioğlu’nun da dahil olduğu bazı isimlerle ilgili dile getirdiği rüşvet iddialarının yankıları sürüyor. Peker, Ali Fuat Taşkesenlioğlu'nun Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’den 12 milyon TL rüşvet istediğini iddia etmişti.

Peker'in gündemi sarsan iddiaları sonrası CHP, İYİ Parti ve DEVA adı geçen şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yolsuzluk iddialarıyla ilgili en çok merak edilen ve sorulan soru ise savcıların neden harekete geçmediği. Bu konuyu avukat ve hukukçulara sorduk.

Peker’in iddialarıyla ilgili hukuki süreç nasıl işlemeli?

Avukat Veysel Ok, siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının suç duyurularının savcılık tarafından işleme alınmak zorunda olduğunu söylüyor.

Ok, Twitter gibi kamusal bir alanda belgeleriyle ifşası olan bu olaylar hakkında suç duyurusuna gerek kalmaksızın savcıların şimdiye kadar çoktan adım atması gerektiğini belirtiyor.

Gelinen aşamada savcıların soruşturmayı resen açmayabileceklerini fakat bu soruşturmalar üzerinden açmak zorunda olduklarını ifade eden Avukat Ok, euronews Türkçe'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bundan sonra ya soruşturmayı genişletir, ya takipsizlik kararı verir ya da iddianame hazırlayıp dava açar. Bunları yapmak zorunda. Sonraki adımda ya soruşturma genişletilecek.Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre bir suç tehlikesi söz konusu olduğunda savcılar kendiliğinden soruşturma açma hakkına sahiptir. Ayrıca siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının yapacakları suç duyurularını da savcılık işleme almak zorunda."

"Kaldı ki Twitter gibi kamusal alanlarda bir suçun ifşası söz konusuysa artık orada makul şüphe vardır ve bir soruşturma açılması gerekir. Herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın savcıların da yetkisi dahilindedir, Cumhuriyet Savcılarının Twitter üzerinden yayımlanan bu belgelerle ilgili bir soruşturma açması gerekiyor."

Yargının siyasi iradenin baskısı altında olduğunu savunan Ok, Peker'in son dönemde dile getirdiği iddialarla ilgili belgeleri de yayımlamaya başladığını ve muhalefetin de sessiz kalmasının artık imkansız olduğuna dikkat  çekiyor.

Avukat Ok: CHP ve İYİ Parti’nin seçtiği HSK üyelerinin hiç biri gündemle ilgili değiller

Veysel Ok, her ne kadar yaptırım gücü olmasa da Hâkimler ve Savcılar Kurulu’ndaki muhalif üyelerin de Peker’in iddialarıyla ilgili karşı tavır alabileceğini ancak bu çabayı göstermedikleri eleştirisinde bulunuyor:

"HSK’ya baktığımızda kararlar oy çokluğu ile alınıyor. Bu yüzden oy çokluğuna sahip değiller ancak kendileri kamusal alanda tepkilerini ifade edebilirler. Ama görüyoruz ki CHP ve İYİ Parti’nin seçtiği üyelerin hiç biri gündemle çok fazla ilgili değiller. Resmi Twitter hesaplarından bile açıklama yayımlayabilirler. Toplantıya çağırabilirler HSK’yı yani bir çok imkan var. Çoğunluk olmadıklarından karar alma güçleri elbette yok ama en azından bizi tatmin edecek noktada yetkileri ve güçleri var, ama kullandıklarını görmedim."

Avukat Aytaç: Etkili bir soruşturma yapılmayacak çünkü uzanacağı yer iktidar

Avukat Kemal Aytaç ise Peker’in iddiaları ile ilgili şimdiye kadar Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılması gerektiğini belirtiyor.

Fakat gelinen aşamada etkili bir soruşturma yürütülebileceğine inanmadığını söyleyen Avukat Aytaç; "Belli ki bu soruşturma açılmayacak çünkü bu soruşturmanın uzanacağı yer iktidar" diyor:

"Ortaya konulan belgeler çok açık ve net. Bir soruşturmanın yapılabilmesi için savcının olayı duyduğunda ve de bir şüpheye düşecek dökümanların ve iddiaların olması gerekir. Şimdi bu ortaya atılan iddialar ve belgeler çok açık."

"Savcılar eskisi gibi özgürce soruşturma açamıyor, başsavcıların iznine bağlı"

Avukat Aytaç, savcıların özgürce soruşturma açma yetkisinin kısıtlandığını ancak ortaya atılan iddialar sonrası Cumhuriyet Savcılığının şu ana kadar soruşturma açmış olması gerektiğini vurguluyor.

"Bu olay o kadar ortada ki hiç bir partinin suç duyurusuna gerek kalmaksızın Cumhuriyet Savcılığının soruşturma başlatılmalıydı. Ama belli ki bu soruşturma açılmayacak çünkü bu soruşturmanın uzanacağı yer iktidar. Ancak bunca siyasi parti ve kamuoyunun etkili bir biçimde bu olayın üzerine gitmesiyle yalandan bir soruşturma ile olayın üstünü de örtebilirler. Çünkü bu işin ucu başka yerlere gidecek. Şimdiye kadar hiç bir iddiayı da soruşturmamışlardı. Peker’in iddialarıyla ilgili soruşturma açılmazsa da bu siyasi iktidarın gidişi beklenecek. Çünkü bir üst mercii Saray."

Peker’in ifşalarıyla ilgili hukuki değil siyasi bir süreç yürütüldüğünü düşünen Avukat Aytaç’a göre Türkiye’de uzunca bir süredir yargı mekanizması siyasetin emrinde.

"Ortada siyasi bir karar var, hukuk yok"

Mevcut durumun hukukla açıklanamayacağını savunan Aytaç, şunları söylüyor:

"Türkiye’de uzunca bir süredir hukuk uygulanmıyor, o nedenle mesele hukukçuların değerlendireceği bir konu değil. Bugün yargıçlarımız ve savcılarımız talimat alıyor, yani Saray’ın talimatlarıyla soruşturmalar açılıyor. Ortada hukuk yok. Hukukun olduğu bir ülkede şimdiye kadar bu iddialarla ilgili süreç başlatılırdı. Ama bu saatten sonra toplumun her kesiminin bu kirliliğe karşı tavır alması gerekiyor aksi takdirde biz de kirleneceğiz."

Ne olmuştu?

Sedat Peker'in kullandığı belirtilen Deli Çavuş adlı hesaptan yapılan paylaşımlarda eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Tașkesenlioğlu, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu ve TOBB üyesi Salih Orakcı'nın rüşvet aldığı iddia edildi.

Yapılan paylaşımlarda Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren'den rüşvet istenildiğini gösteren Whatsapp yazışmalarının ekran görüntüleri de paylaşıldı.

Paylaşımlarda Mine Tozlu Sineren'den otomobillerin yanı sıra 2,5 milyon Tl rüşvet istendiği öne sürüldü.

Daha önce yaptığı videolu paylaşımlarla gündem olan Sedat Peker, seçime iki ay kala işlenen suçlara dair yeni yayınlar yapacağını belirtiyor.

EURO NEWS