Sedat Peker’in yargılanması başladı. Mahkeme Başkanı'nın sözleri salondaki avukatları güldürdü

"PEKER'LE TİCARET YAPMAYA İHTİYACIM YOK"

Sedat Peker’in yargılanması başladı. Mahkeme Başkanı'nın sözleri salondaki avukatları güldürdü


Sedat Peker’in yargılanması başladı. Mahkeme Başkanı'nın sözleri salondaki avukatları güldürdü

Hakkında yakalama kararı bulunan ve suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Sedat Peker'e ilişkin duruşma yarına ertelendi.

Hakkında yakalama kararı bulunan ve suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Sedat Peker'e ilişkin aralarında firari sanık Sedat Peker'in de bulunduğu 92 kişinin yargılanmasına başlandı. Tutuklu sanık Ercan Ekşi savunmasında üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek "Ben 300 bin kişilik bir ailenin soyadını taşıyorum Peker'le ticaret yapmaya ihtiyacım yok. Mağdurum, tahliyemi talep ediyorum" dedi. Duruşmaya ara verildi.

Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 15 tutuklu sanık getirildi. Diğer tutuklu sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) bağlanırken 52 tutuksuz sanık katıldı.  Duruşmada müştekiler ve taraf avukatları da hazır bulundu. Kimlik tespiti yapıldığı sırada eğitim durumu olmadığını belirten bir tutuksuz sanık kendisini savunabileceğini iddia ederek "Avukata ihtiyacım yok" dedi. Mahkeme Başkanı ise isnat edilen suçun büyük olduğunu kaydederek "Avukata ihtiyacın var" dedi. Sanığın bu talebi üzerine salondaki birçok avukatın güldüğü görüldü.

"PEKER'LE TİCARET YAPMAYA İHTİYACIM YOK"

Duruşmaya SEGBİS'le bağlanan tutuklu sanık Ercan Ekşi, "Örgüt kurma ve yağmanın ne olduğunu cezaevine girdikten sonra öğrendim. Bu suçların hiçbirini kabul etmiyorum. Ben Sedat Peker'i 2019 yılında bir akrabamın verdiği yemekte tanıdım. Öncesinde bilmem. Benim Sedat Peker'le hiçbir ortaklığım para alışverişim yok. Ben 300 bin kişilik bir ailenin soyadını taşıyorum Peker'le ticaret yapmaya ihtiyacım yok. Mağdurum tahliyemi talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Ekşi, "Ben kesinlikle kimsenin alacak vereceğine müdahil olmadım. Bizim sadece Sedat Peker'le aile dostluğumuz var" dedi.

Mahkeme Başkanı sanığın emniyetteki ifadelerini okuyunca "Benim üzerimde çok büyük baskı var. 16 saat gözaltında kaldım. Evet Sedat Peker'le iftar yapmıştık ama alacak verecek konusuyla ilgili kimseyi kimseye tanıştırmadım, ben önayak olmadım" şeklinde konuştu.

"BANA YÖNELTİLEN SUÇLARIN HİÇBİRİSİNDE SEDAT PEKER YOKTUR"

Sanık Ercan Ekşi'ye çapraz sorgusu sırasında firari sanık Sedat Peker'in avukatı, herhangi bir alacak verecek olayında, kendisinin şahsi menfaat elde edecek bir ilişkiye tanıklık edip etmediğini, Sedat Peker'den talimat veya emir alıp almadığını sordu. Sanık Ekşi de "Sedat Peker ile dostluğumuz sadece aileseldir. Hiçbir zaman alacak verecek konusunda dahil olduğunu görmedim. Kesinlikle kendisinden hiçbir şekilde talimat almadım ve kimseye talimat vermedim. Bana yöneltilen suçların hiçbirisinde Sedat Peker yoktur" şeklinde cevap verdi.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Sanık Ekşi'nin savunmasının tamamlanmasının ardından duruşmaya 1 saat ara verildi. Duruşma sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.

DURUŞMA YARINA ERTELENDİ

Sedat Peker'e ilişkin aralarında firari sanık Sedat Peker'in de bulunduğu 92 kişinin davasında öğle arasının ardından savunma yapan 3 sanık da üzerine atılı suçlamayı kabul etmedi. Duruşma yarın görülmek üzere ertelendi. 

Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 15 tutuklu sanık getirildi. Diğer tutuklu sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) bağlanırken 52 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmada müştekiler ve taraf avukatları da hazır bulundu.

Sabah 09.30 gibi başlayan duruşmada kimlik tespiti yapıldı ve 1 sanığın savunması alındı. Öğle arasının ardından savunma yapan tutuklu sanık Özgür Altay, Sedat Peker'le düzenlenen bir gecede çalıştığını belirterek "Ben kendisini iş adamı, bir siyasi figür olarak gördüm. Sedat Peker ile görüştüğümüz günlerde suç işlediğine şahit olmadım. Hiçbir suça karışmadım. Sedat Peker'i suç örgütü olarak tanımadım. İsnat edilen hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum" dedi. 

Tutuklu sanık Sezgin Yavaş ise işsiz kaldığı dönemde tanıştığı Peker'den iş istediğini kaydederek, "Çalıştığım süre boyunca hiçbir suç ve suç unsuruna rastlamadım. Hayatım boyunca hiçbir zaman silah sahibi olmadım. Hakkımda suç örgütü kurmak, yönetmek ve yağma suçları mevcut. Ben bu suçları işleseydim kaçabilirdim. 9 aydır cezaevinde yatmaktayım. Çocuklarımın küçük olması sebebiyle ailemin ihtiyaçları var. Tahliyemi talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Tutuklu sanık Dursun Bayhan da savunmasında 7 aydır suçsuz yere yattığını iddia ederek tahliyesini talep etti. Duruşma 4 sanığın savunmasının alınmasının ardından yarın görülmek üzere ertelendi.

 İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 241 sayfalık iddianamede Cahit Çetin'in 13 Ağustos 2017'de öldüğü belirtiliyor. İddianamede 30 kişi müşteki ya da mağdur sıfatıyla yer alırken, hakkında yakalama kararı bulunan sanık Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 26'sı tutuklu 92 kişi ise 'sanık' sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede örgütün legal veya illegal iş sahibi olan bir kısım işletme sahiplerini koruma adı altında haraca bağlayarak maddi menfaat temin ettikleri, çek-senet tahsilatı yaptıkları ve bu şekilde toplumda korkutucu güç olarak maddi menfaat elde etmeye çalıştıkları anlatılıyor.

Sanık Peker'in milliyetçi kimliği ön plana çıkarmaya özen göstererek kendisini meşru ve sempatik göstermeye çalıştığı, bu şekilde vatandaşların desteğini almaya çalıştığı ve özellikle bu kapsamda genç kesimi elinde tutmaya yönelik çabalar sarf ettiği kaydediliyor. Peker'in bu şekilde suç örgütünü kurarak Türkiye'de büyümeye başladığı ifade ediliyor.

Örgüt üyelerinin silah taşıdıkları, birbirlerine silah temin ettikleri kaydedilen iddianamede, silah yerine günlük hayatın akışına ters olarak 'Emanet, cihaz, oyuncak, çekirdek' şeklinde kelimler kullandıkları belirtiliyor. İddianamede suç örgütünün listesinin bizzat örgüt lideri tarafından tutularak dağıtımı yapılan tespihlerin imame veya boncuklarında 'Reis Sedat Peker, SP' gibi yazıların olduğu bu tespihlerin örgütün parolası olarak kullanıldığı kaydediliyor. Tespihi olan kişilerin örgüt liderine bağlılığının tüm örgüt üyeleri tarafından bilindiği, tespihi olan kişilerin örgüte yardım eden, geçmişinde örgütle kader birliği yapan ya da örgüt üyeleri oldukları ifade ediliyor.

İddianamede 31 Ağustos 2017'de İstanbul, Çekmeköy'de silahla vurularak hayatını kaybeden Cahit Çetin'in ölümünü sanık Sedat Peker'in azmettirdiği kaydediliyor.

İddianamede örgüt lideri konumda yer alan sanık Sedat Peker'in "Tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme", "Suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma ve yönetme", "Var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yağma suçuna azmettirme", "Tefecilik" ve "Silahla kasten yaralama" suçlarından toplamda ağırlaştırılmış müebbet ile 262 yıl 8 aydan 392 yıl 4 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

Örgüt yöneticisi olan 9 sanığın "Suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma ve yönetme" suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar, örgüt üyesi olası olan 46 sanığın "Suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüte üye olma" suçundan 2 yıl 6 aydan 6'şar yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 22 sanığın de "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan 2 yıldan 4'er yıla kadar hapis talep ediliyor.

Ayrıca iddianamede örgüt yöneticisi, üyesi ve örgüt adına suç işleyen sanığın "Kasten öldürmeye azmettirme", "Var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yağma suçuna azmettirme", "Tefecilik" ve "Silahla kasten yaralama" suçlarından değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

YENİ ÇAĞ