Şehit Üsteğmenin Eşine FETÖ Soruşturması: Bank Asya Hesabı Araştırıldı

Dava Süreci ve Bank Asya Soruşturması

Şehit Üsteğmenin Eşine FETÖ Soruşturması: Bank Asya Hesabı Araştırıldı






Şehit Üsteğmenin Eşine FETÖ Soruşturması: Bank Asya Hesabı Araştırıldı

ŞEHİTLER ÖLMEZ / TÜRKİYE

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 5 Ekim 2016 tarihinde PKK'nın düzenlediği saldırıda şehit düşen Üsteğmen Murat Ataş'ın eşi Sezen Ataş, FETÖ/PDY üyeliği suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezasına çarptırıldı. Şehit üsteğmenin eşi, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda, terör örgütü üyeliği suçundan 6 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

Dava Süreci ve Bank Asya Soruşturması

Sezen Ataş hakkında yürütülen soruşturma, şehit eşi olmasına rağmen, FETÖ/PDY ile bağlantılı olduğu iddiaları üzerine başlatıldı. Soruşturma kapsamında, Sezen Ataş’ın ve şehit eşi Murat Ataş’ın FETÖ’ye müzahir Bank Asya'da hesaplarının olup olmadığı araştırıldı. Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yazılan yazıyla, hem Sezen Ataş’ın hem de şehit üsteğmen Murat Ataş’ın Bank Asya'da herhangi bir hesaplarının bulunup bulunmadığı soruldu. TMSF'den gelen yanıtta, Sezen Ataş ve eşinin Bank Asya'da hesaplarının bulunmadığı belirtildi.

Yargılama ve Cezalandırma

Sezen Ataş, mahkemede terör örgütü üyeliği suçlamasını reddetti. Ancak ByLock kullanıcısı olduğu ve tanık ifadelerine dayanılarak suçlu bulundu. Mahkeme, terör örgütü üyeliği suçundan Ataş'a önce 5 yıl 6 ay hapis cezası verdi, ardından bu ceza, terör suçu olması nedeniyle 1/2 oranında artırılarak 7 yıl 15 aya çıkarıldı. Son olarak, duruşmadaki hal ve tavırları dikkate alınarak cezası 6 yıl 10 aya indirildi. Sezen Ataş, cezası kesinleşene kadar adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

FETÖ Cezası ve Şehit Maaşı Tartışması

Davanın sonuçlanmasıyla birlikte, Sezen Ataş’ın terör örgütü üyeliğinden ceza almış olması, kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Sezen Ataş, eşinin şehit olması nedeniyle devlet tarafından şehit maaşı alıyor. Bu durum, bazı çevrelerde, terör örgütü üyeliğinden ceza almış bir kişinin şehit maaşı almasının etik olup olmadığı yönünde eleştirilere yol açtı.

Sezen Ataş’ın durumu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlatılan FETÖ soruşturmaları kapsamında yargılanan binlerce kişinin durumundan çok farklı olmasa da, eşinin şehit olması nedeniyle dava kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu süreç, adaletin nasıl işlediği ve şehit yakınlarının hukuki durumu konusunda daha geniş bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Sonuç ve Toplumsal Etki

Bu dava, Türkiye’de FETÖ soruşturmalarının kapsamını ve sonuçlarını bir kez daha gündeme getirdi. Şehit eşine yönelik böyle bir soruşturmanın açılması, toplumun farklı kesimlerinde duygusal tepkilere neden olurken, adaletin sağlanması adına her türlü suçun titizlikle araştırılması gerektiğini savunanlar da var. Sezen Ataş’ın yargı süreci ve sonucunda aldığı ceza, bu zorlu dönemde Türkiye’nin adalet sistemi üzerindeki baskıları ve beklentileri de yeniden gözler önüne serdi.

www.sehitlerolmez.com