Semizotu: Faydaları Saymakla Bitmiyor!
Semizotu, faydaları nedeniyle soflaralarda sık yer verilmesi gereken bir besin kaynağı. Farklı semizotu tariflerimiz ile bu sağlıklı besini daha sık tüketebilirsiniz.
Semizotu, Faydaları İle Sağlığımıza Sağlık Katıyor!
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor. Ancak zengin potasyum kaynağı olduğundan kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemesi öneriliyor. Sağlık deposu semizotunun faydaları ve semizotu ile yapılabilecek lezzetli tarifler bu yazımızda...
Vitamin ve mineral zengini
Semizotu; A, B1, B2,B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye fayda sağlıyor.
Semizotu kalorisi
Semizotu diyetlerin vazgeçilmezi olabilir. Zira 100 gramı sadece 32 kalori. Düşük kalori ve düşük glisemik indeksi ile kan şekerinin dengelenmesini sağlayan semizotu, formda kalmaya yardımcı oluyor.
Omega 3 için semizotu tüketin
Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega 3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, bu özelliklerinden dolayı kalp damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor.
Semizotu yiyin, kolesterolü düşünmeyin
Semizotu, faydaları arasında kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunduğu için önemli bir besin kaynağıdır. Bu sayede kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynar.
Semizotu bakteri düşmanı
Semizotu, faydalarından bolca yararlanılması gereken bir sebze. Semizotunun bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bu lezzetli besin, bu sayede vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı da koruyor.
Kanser tedavisinde beslenmeye destek
Antioksidan ve antiinflamatuar etkisinden ötürü semizotu bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kanser gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.
Semizotu hemoroide iyi geliyor
İdrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahip olan semizotunun, böbrekteki kumu ve taşı döktüğü, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterdiği çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
Bağırsakları lifle mutlu ediyor
Baharın şifalı besini, içerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlığı önlüyor, kabızlık çekenlere bağırsakları çalıştırarak fayda sağlıyor.
Enerji depolayabilirsiniz
İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde, günümüzün önde gelen şikayetlerinden olan yorgunluk, halsizlik ve depresyona da iyi geliyor. Bilişsel fonksiyon ve büyüme, gelişmeyi destekliyor.
Semizotu tarifleri
Bulgurlu semizotu yemeği
Malzemeler:
- 1 demet semizotu
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet kırmızıbiber
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz, zeytinyağı
Yapılışı:
Semizotunun köklerini kesin. Saplarını küçük yapraklarını büyük doğrayın. İyice yıkayıp süzün. Tencereye zeytinyağı ilave edin. İçine küçük doğradığınız soğanları ekleyip kavurun. Kırmızıbiberi zar büyüklüğünde doğrayıp ilave edin. Bir tatlı kaşığı salça ekleyip 1 çay bardağı su ile salçayı inceltin. Semizotunu tencereye ekleyin. Üzerine ayıklayıp yıkadığınız bulgurları ve tuzunu ilave edin. Semizotu kısık ateşte piştiği zaman kendi suyu ile pişebilen bir sebze ama içindeki bulgurlar için 1 çay bardağı su ilave edilmeli. Kısık ateşte bulgurlar ve semizotunun sap kısımları yumuşayıncaya kadar pişirin.
Yoğurtlu semizotu çorbası
Malzemeler:
- 300 gr semizotu
- 1,5 çay bardağı bulgur
- 1 orta boy soğan
- 3 su bardağı yoğurt
- 6 su bardağı su
- Zeytinyağı ve kırmızı pul biber
Yapılışı:
Semizotunu temizleyip yıkayın. Soğanı küçük doğrayıp tencereye alın. Çok az zeytinyağı ile beraber hafif kavurun. Suyunu ve bulgurunu ekleyip bulgur yumuşayana kadar pişirin. Doğradığınız semizotlarını ilave edin. Biraz kaynatıp altını kapatın. Çorbayı soğumaya bırakın. Soğuyan çorbaya yoğurdu ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın. Çorbayı sıcak olarak hazırlamak isterseniz; aynı bir kapta yoğurdu, bir yumurtayı ve bir kaşık unu karıştırıp çorba kaynarken içine yavaş yavaş ekleyin. Yeniden kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Kesilmemesi için ara sıra karıştırın. Üzerine kırmızı pul biber ile zeytinyağını gezdirin.
Peynirli semizotu salatası
Malzemeler:
- 1/3 demet semizotu
- 1 adet orta boy domates
- 2 adet küçük boy salatalık
- 3-4 yemek kaşığı dilimlenmiş yeşil zeytin
- 2 yemek kaşığı az dövülmüş ceviz
- 50 gr beyaz peynir
- Zeytinyağı
- Limon suyu ya da nar ekşisi
- Tuz
Yapılışı:
Semizotunu yıkayıp iyice kurulayın ve irice doğrayın. Domates ve salatalıkları büyük küpler halinde kesin. Derin bir kaba doğranmış sebzeleri koyun. Üzerine dilimlenmiş yeşil zeytin ve dövülmüş ceviz ekleyin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu ya da nar ekşisi ve tuzu karıştırın. Sosu semizotu salatasının üzerine döküp iyice karıştırın. Semizotu salatanızı servis tabağına alın, üzerini küp küp doğranmış beyaz peynir ile süsleyerek servis edin.
Kinoalı-cevizli semizotu salatası
Malzemeler:
- Yarım demet semizotu
- Yarım demet dereotu
- 1 kırmızıbiber
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
- 4 yemek kaşığı haşlanmış kinoa
- 4-5 adet doğranmış kurutulmuş domates
- Zeytinyağı
- Limon suyu ya da nar ekşisi
- Tuz
Yapılışı:
Semizotunu ve dereotunu yıkayıp iyice kurulayın ve irice doğrayın. Kırmızıbiberleri büyük küpler halinde kesin. Derin bir kaba doğranmış sebzeleri koyun. Üzerine haşlanmış kinoa ve dövülmüş ceviz ekleyin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu ya da nar ekşisi ve tuzu karıştırın. Sosu semizotu salatasının üzerine döküp iyice karıştırın. Semizotu salatanızı servis tabağına alın, üzerini küp küp doğranmış kurutulmuş domatesler ile süsleyerek servis edin.