Sırrı Süreyya Önder açıkladı: Başkanvekiliyim, yurt dışına çıkamıyorum...

Önder, 15 HEDEP'li milletvekilinin de yurt dışı yasağı olduğunu belirtti.

Sırrı Süreyya Önder açıkladı: Başkanvekiliyim, yurt dışına çıkamıyorum...


Sırrı Süreyya Önder açıkladı: Başkanvekiliyim, yurt dışına çıkamıyorum... Odatv belgelere ulaştı

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in Meclis'te yurt dışı yasağına ilişkin sözleri tartışma yarattı. Odatv, Önder ve HEDEP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkındaki mahkeme kararlarına ulaştı.

Büşra İlaslan


Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısı ve savaş suçları ile ilgili kürsüden 'Meclis'ten bir heyet bölgeye gidip inceleme yapsın' önerisinde bulundu. Ardından söz alan Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de "Gitmeyi çok isterim gerçekten bütün kalbimle ama yurt dışı yasağım var" diye yanıt verdi.

Önder, 15 HEDEP'li milletvekilinin de yurt dışı yasağı olduğunu belirtti.

Bir milletvekiline yurt dışı çıkış yasağı konulması tartışma yaratırken Odatv Önder ve HEDEP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkındaki mahkeme kararlarına ulaştı.

HEDEP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, terör soruşturması kapsamında tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında yurt dışına çıkış yasağı tahliye edilmişti.

Adli kontrol kararına yapılan itiraz üzerine Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasında Bektaş hakkındaki yurt dışın çıkma yasağının kaldırılmasına karar verildi.

Adli kontrol şartına Bektaş gibi Sırrı Süreyya Önder de itiraz etti. Ancak Önder'in itirazı Ankara 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesince reddedildi.

ÖNDER'İN MECLİSTEKİ AÇIKLAMALARI

Önder'in yurt dışı yasağına ilişkin tartışma yaratan sözleri şöyle:

“Gitmeyi çok isterim gerçekten, bütün kalbimle. O acıları yerinde görmek, onlara ses olmak ama yurt dışı yasağım var ve bu Meclis'in Başkanvekiliyim. Benimkini mahkeme koydu, Meclis diyebilir ki Mahkemenin iradesine biz karışamayız. Fakat grubumuzun 15 sayın milletvekili İçişleri Bakanlığı'ndaki bir bürokratın imzasıyla, hakkında hiçbir mahkeme kararı olmaksızın bu seyahate katılamayacak; onların pasaportlarında tahdit var, sadece kendilerinin değil, çocuklarının, eşlerinin, birinci derece yakınlarının da pasaportlarında tahdit var. Bir bürokrat kendini yargının da üzerinde konuşlandırarak buradaki vekilin seyahat özgürlüğünü kısıtlayabiliyor. Hani şahsiyattan çıkarıyorum, benimkini mahkeme koymuş; yargılamanın durması, vekil dokunulmazlığı, bu tartışmalara girmeyeceğim. Bu durumun bütün Meclis'in sorunu olması gerektiğini düşünüyorum.”

ODATV