Siyaset yargıya bulaşmazsa hukuk devleti oluruz

Sordum: Hakkınızda bir yargı kararı var mıydı?

Siyaset yargıya bulaşmazsa hukuk devleti oluruz


Orhan UĞUROĞLU

Siyaset yargıya bulaşmazsa hukuk devleti oluruz

30 yıllık Hakim ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, iki Tweet attı, 3 ay meslekten uzaklaştırıldı ve sosyal medya hesabından dedi ki, "İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu, Yargıç, Yargıçlar Sendikası Başkanı Adaleti arıyor."

Adalet arayan yargıç!

Hakim Pehlivan'ı ziyaret ettim.

- Sordum: Hakkınızda bir yargı kararı var mıydı?

Pehlivan: Hayır… 3 ay süre ile görevimden geçici olarak uzaklaştırıldım. HSK'nın 2. Dairesinin kararı ile açığa alındım.

- Sordum: Hakkınızda soruşturma açıldı mı? Savunmanız alındı mı?

Pehlivan: Hayır. Öyle bir şey olmadı. Sosyal medyada iki Tweet'im vardı. Yaşam hakkının kutsallığını öne çıkaran, 'Türkülerden kimseye zarar gelmez, İbrahim Gökçek yaşamalıdır' diye mesaj attım…

- Sordum: Büyük suç işlemişsiniz yaşam hakkı kutsaldır diye yaşamalıdır diyorsunuz, ölmelidir deseydiniz herhalde açığa alınmazdınız değil mi?

Pehlivan: Zaten bir hukukçunun yaşam hakkını savunması olmazsa olmazıdır. Hukuk devletini savunan Yargıçlar Sendikası başkanıyım ben.

Yaşam hakkı da Anayasa da kabul edilmiştir. Dokunulmaz haklardandır. Ve bunu önceleyen bir Tweet'im vardı. HSK'nın benim hakkımda bir inceleme kararı verdiği bana bildirilmedi. Sosyal medya üzerinden ve televizyon kanallarında alt yazılardan öğrendim.

Sonrasında ikinci ya da üçüncü gününde açığa alındığıma dair bir haber televizyonlarda alt yazı olarak geçti. Sonrasında kalemimden aranarak HSK'nın 2. Dairesinin kararı HSK genel sekreterinin bir yazısı olarak geldi.

Tebliğe gerek kalmaksızın, görev yapamayacağımı, yapmayacağıma dair yazı geldiğini söylediler.

- Sordum: Bu hukuki bir karar mı? Yani savunmanız alınması gerekmez mi? Mahkeme hesabından değil şahsi hesabınızdan açıklama yaptınız. Sizin kişisel hakkınız yok mu?

Pehlivan: Herkesin ifade özgürlüğü var, elbette benim de olması lazım. Hakim olarak bu Tweet'i atmış olsam dahi hakimlerin ifade özgürlüğü sade vatandaşın ifade özgürlüğünden daha geniş olarak kabul edilmiştir. İnsan hakları mahkemesi kararı da vardır.

HSK'nın açığa alma işleminin doğru işlemediğini düşünüyorum. Zira inceleme izni verildikten sonra en azından bir inceleme yapılıyorsa benden bir savunma istenir. Arkasından ne yapılacaksa yapılır.

 

20-mayis-2020-orhan-ayse-sarisu-pehlivan.jpg

 

Sosyal medya paylaşımımın benim görevimi engelleyecek bir durum yoktur ki. Yani ben dosyamla ilgili yanlış bir şey yapmamışım.

Çok ağır bir karar ve maalesef sosyal medyada linç yapanların sözlerini destekleyen bir HSK kararıdır. Beni çok üzdü.

- Sordum: Siyasi karar mı hukuki karar mı?

Pehlivan: Bana göre siyasi karar.

- Sordum: Ölen bu kişi hakkında kesinleşmiş bir yargı karar var mı?

Pehlivan: Herhangi bir yargı kararı yok. Dolayısıyla herkes suçluluğu kesinleşinceye kadar masumiyet karinesinden yararlanır. Karakolda işkenceye maruz kalan bir suçlu var ise biz suçludur, işkence görmelidir diyebilir miyiz? Suçludur ölmelidir diyebilir miyiz?

- Sordum: Cezaevlerinde, koronavirüse yakalanan hükümlüleri de bırakalım ölsünler demiyoruz değil mi?

Pehlivan: Evet, işte o zaman hukuk devleti olmayız maalesef… Benim öne çıkartmak istediğim yaşam hakkının herkesin anayasal hakkı olduğudur.

Devletin birinci görevinin de insanı yaşatmak olduğunu biliyoruz.

- Sordum: Siz ikinci bir suç daha işlemişsiniz. Sosyal medya hesabınızdan, "Türküler kimseye zarar vermez" demişsiniz…

Pehlivan: Zarar verir mi? Siz türkülerden zarar gördünüz mü Orhan Bey?

- Sordum: Hayır ben görmedim ama siz gördünüz Ayşe Hanım…

Pehlivan: Maalesef, ben gördüm… Neşet Ertaş türküleri ile büyüdük. Türküleri çok severim, Aşık Veysel, Hacı Taşan değerlerimizdir. Türkü söyleyenden de dinleyenden de kimseye zarar gelmez.

- Sordum: HSK'nın yapısını deneyimli bir hakim olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pehlivan: HSK görevde olan yargıçların teminatı olmaktan ziyade daha çok siyasi iktidarın istediği şekilde oluşan ve icraatlar yapan bir kurum oldu.

- Sordum: Anayasa hakim ve savcılar için çok önemli teminat sağlıyor değil mi?

Pehlivan: Uygulamaya geldiğinizde maalesef daha çok iktidarda kim olursa olsun onun lehine işliyor.

Aslında bana ifade özgürlüğü, sağlamıyor vermiyor. Yasada var ama bana uygulama izni vermiyor.

- Sordum: Siz hakim olarak haksızlığa uğradığınızı söylüyorsunuz, açığa alınmanız için dava mı açmanız gerekiyor?

Pehlivan: 3 aylık görevden uzaklaştırma kararına karşı yeniden incelenip kaldırılmasını talep edeceğim. HSK kararları için yargı yolu her kararda açık değil ama sonuna kadar yasal haklarımı arayacağım. Ben bu mesleğe 30 yılımı verdim.

- Sordum: Peki, bu hukuksuzlukları ülkemizde nasıl düzelteceğiz?

Pehlivan: Hukuk devletini herkes isterse olur. Siyaset yargıya bulaşmadığı zaman, yani yargıyı yargıya bıraktığımız zaman biz düzelteceğiz…

Kaynak Yeniçağ: Siyaset yargıya bulaşmazsa hukuk devleti oluruz - Orhan UĞUROĞLU