Soçi sonrası AB'den yaptırım sinyali: Türk şirketlere finansman kısıtlamaları gelebilir

“27 ülke Türkiye'yi yakından izliyor”

Soçi sonrası AB'den yaptırım sinyali: Türk şirketlere finansman kısıtlamaları gelebilir


Soçi sonrası AB'den yaptırım sinyali: Türk şirketlere finansman kısıtlamaları gelebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’in Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğini daha da artıracağını açıkladığı Soçi Zirvesi sonrası, Avrupa Birliği yetkililerinden yaptırım sinyalleri geldi. Bazı Avrupalı yetkililer, muhtelif AB üyelerinin Türk şirketlerine yönelik finansman imkanlarını kısıtlandırabileceğini söyledi. AB’nin Türkiye’ye yönelik ortak bir yaptırım uygulama kararının zor olabileceğini söyleyen bir yetkili ancak üye ülkelerin bireysel olarak adımlar atabileceği belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğini daha da artıracağını açıkladığı geçen cuma düzenlenen Soçi Zirvesi sonrası Avrupa Birliği yetkililerinden yaptırım sinyalleri geldi. Avrupa Birliği yetkilileri şimdiye kadar arabuluculuk sıfatı nedeniyle bir nevi yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye’yi yakından izlediğini ve Rusya’ya yönelik yaptırımların çiğnenmesi durumunda Türkiye’ye yönelik yeni yaptırımlar gelebileceğini savundu.

Erdoğan ile Putin arasında düzenlenen Soçi zirvesi sonrası İngiltere merkezli Financial Times’a konuşan 6 Batılı yetkili, Türkiye’nin Rusya’ya işbirliğini artıracağını açıklaması üzerine Batılı ülkelerin Türkiye’ye yönelik bazı yeni önlemler alınabileceğinin sinyalini verdi. Dünya gazetesinden Hilal Sarı'nın aktardığına göre bir yetkili AB’nin Türkiye’ye yönelik ortak bir yaptırım uygulama kararının zor olabileceğini söyledi ancak üye ülkelerin bireysel olarak adımlar atabileceği önerisini yaparak "Mesela ticaret finansmanına kısıtlama getirilmesini isteyebilirler veya büyük finans kuruluşlarından Türk şirketlere finansmanı azaltmalarını isteyebilirler" dedi.

FT’ye konuşan yetkililer cuma günü gerçekleşen ikili zirvenin ardından 'ticaret ve enerji işbirliğinin artırılacağına ilişkin taahhütler hakkında endişeli olduklarını' aktardı. NATO üyesi Türkiye’ye hem askeri gücü hem de tahıl koridorundaki arabuluculuk fonksiyonu nedeniyle şimdiye kadar herhangi bir yaptırım uygulamayan AB’den bir yetkili FT’ye verdiği demeçte '27 üyeli bloğun Türk-Rus işbirliğini giderek daha yakından izlediğini' belirtti ve Türkiye’nin Rusya’yla ticaret için bir platform haline geliyor olmasından endişe duyulduğunu aktardı.

Üç AB yetkilisi ise Brüksel’de henüz Soçi zirvesinde duyurulan işbirliğine ilişkin resmi bir tartışma olmadığını belirtti. Diğer bazı yetkililer ise FT’ye verdikleri demeçlerde Soçi görüşmesinin tam detaylarının ve müzakerelerin sonuçlarının henüz tam net olmadığı konusunda uyardı.

Bir üst düzey Batılı yetkili FT haberine göre Erdoğan’ın cuma günü açıkladığı taahhütlerini yerine getirmesi halinde Rusya’ya yaptırım uygulamakta olan ülkelerin, şirketlerine ve bankalarına Türkiye’den çekilme çağrısı yapmalarını önerdi.

Yetkili “Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerini daha da geliştirmesinin yaratacağı riskler ışığında, Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkeler Ankara’ya karşı Batılı firmalardan Türkiye’den çekilmesini isteyerek veya Türkiye’yle olan ilişkilerini azaltmasını isteyerek adım atabilir” ifadesini kullandı.

Öte yandan bazı yetkililer Türkiye’ye yaptırım uygulanmasının pratikte hukuken zor olabileceğini de belirtiyor. 800 milyar dolar büyüklüğünde olan ve zaten hiperenflasyonla mücadele eden Türkiye ekonomisi, olası bir yaptırım durumunda ekonomik olarak daha da zor günler görebilir.

KARAR