Soner Yalçın'dan Kürt Siyasi Hareketine Psikanaliz: Gerçekliğin Kilidini Açmak

Gerçekliğin Kilidini Açmak

Soner Yalçın'dan Kürt Siyasi Hareketine Psikanaliz: Gerçekliğin Kilidini Açmak






Soner Yalçın'dan Kürt Siyasi Hareketine Psikanaliz: Gerçekliğin Kilidini Açmak

ŞEHİTLER ÖLMEZ  / TÜRKİYE

Soner Yalçın, Kürt siyasi hareketi üzerine kaleme aldığı analizinde, Türkiye'de son dönemde gündeme gelen yeni Kürt çözüm süreci iddialarına ilişkin derinlemesine bir değerlendirme sunuyor. Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konuyu yeniden gündeme taşımasıyla, Yalçın, uzun zamandır düşündüğü bu yazıyı kaleme aldığını belirtiyor.

Yalçın, yazısında kapitalizmin insanı ve toplumu çökerten etkilerine dair klasik eleştirilerin ötesine geçerek, toplumsal ve siyasi hareketlerin zihinsel yapısını ve tarihsel gelişimini psikanaliz perspektifiyle ele alıyor. Yalçın’a göre, ideolojik çilecilik olarak nitelendirebileceğimiz bazı siyasi ve toplumsal hareketler, kitleleri özgürleştirmek yerine, acı çekmeye ve şiddeti yüceltmeye sürüklüyor.

Yalçın, Kürt siyasi hareketine dair analizinde, PKK’nın 50 yıllık şiddet sürecini ve bu süreçte dökülen kanın yarattığı toplumsal tahribatı vurguluyor. PKK’nın silahlı mücadelesinin gencecik insanların hayatlarını kaybetmesine neden olduğunu, mezarlara taşınan bu gençlerin ölüm üzerinden bir tür çileci hayat sürdürüldüğünü ifade ediyor. Yazısında şiddeti yüceltmenin ve bu yolla kazanılmaya çalışılan zaferin imkansızlığına dikkat çeken Yalçın, PKK'nın silahla kazanamayacağını, bu gerçeği görmesi gerektiğini vurguluyor.

Yalçın, bu ideolojik ve stratejik sapmanın, Kürt siyasi hareketinin bir "çileci ideoloji"ye dönüştüğünü, acı çekmeyi yüceltmenin ve şiddete saplanıp kalmanın hiçbir çözüm getirmediğini belirtiyor. Bunun yerine, dünyadaki benzer birçok siyasi hareketin legalleşmeyi ve silah bırakmayı tercih ettiğini hatırlatarak, Kürt siyasi hareketinin de bu yolu seçmesi gerektiğini savunuyor.

PKK’nın, emperyalist güçlerin yedeğinde bir askeri güç haline gelmesinin, Kürt halkının gerçek çıkarlarını temsil etmekten uzaklaştığını dile getiren Yalçın, tek kurtuluş yolunun, Türk halkıyla birleşmek ve şiddetten uzaklaşmak olduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak, Soner Yalçın, Kürt siyasi hareketinin içinde bulunduğu çıkmazı eleştirel bir bakışla değerlendirirken, silahlı mücadelenin ve şiddetin artık sona erdirilmesi gerektiğini vurguluyor. PKK’nın geleceği, Yalçın’a göre, yalnızca çileci bir yaşamı terk edip halkla bütünleşmek ve barışçıl bir siyasetle yoluna devam etmekle mümkün olabilir.

www.sehitlerolmez.com