Sorunlu Bebek Beslenmesi ve Kaka Problemi - Yardım İstiyoruz!

Bebeğimde Kakada Zorlanma - Yardım İstiyorum!

Sorunlu Bebek Beslenmesi ve Kaka Problemi - Yardım İstiyoruz!


Sorunlu Bebek Beslenmesi ve Kaka Problemi - Yardım İstiyoruz!

COCUKDOKTORU.NET / İZMİR

Bebeğimde Kakada Zorlanma - Yardım İstiyorum!

İyi günler,

Sayın yetkili, Almanya'nın Bremen şehrinden size yazıyorum. Öncelikle bu harika siteyi hazırladığınız için çok teşekkür ederim. Hemen soruma geçiyorum. 35 günlük, 4.6 kg ve 57 cm boyunda bir kızımız var. Eşim ilk 3 hafta boyunca düzenli bir şekilde anne sütü verdi, ancak son zamanlarda Milupa marka bir bebek maması vermeye başladı. Bu değişiklikle birlikte bebeğimiz kaka yaparken aşırı derecede zorlanmaya başlıyor. Doktora gittik, fitil önerdi. Fitil kullanımından sonra bebeğimiz rahatladı, ancak şu anda poposunu derecenin ucunu az miktarda kremle uyarmadan kaka yapmıyor. Eşime süt ver dediğimde ise gelmiyor, vermek istemiyor gibi görünüyor. Sizce ne yapabilirim? Çok teşekkür ederim, saygılarımla.

CEVAP: Emzirme Bebek İçin Hayati Önem Taşır

"Bebek mümkün olduğu kadar anne sütü ile beslenmelidir. Çünkü anne sütü bebek daha doğmadan önce, anne karnında iken, onu besleyen kana en çok benzeyen besindir. Anne sütü hem bebek tarafından daha kolay sindirilir hem de bebeğe daha yararlı olur. Bu nedenle de bebeğin beslenmesi ve büyümesi için en uygun besindir." - İbni Sina

İlk bir iki gün daha koyu kıvamlı ve sarı renkli gelen ilk sütü (kolostrum), özellikle hiçbir damlası ziyan edilmeden bebeğin alması sağlanmalıdır. Kolostrum; daha sonra gelen anne sütüne göre bebeğinizi daha yoğun oranda hastalıklardan koruyucu maddeler ve hücreler içerir.

Annelerin en büyük korkusu ve telaşı, ilk günlerde sütünün gelmeyeceği ve bebeğinin aç kalacağıdır. Bu endişeyi aşmanın tek yolu, olumlu düşünerek huzurlu bir şekilde gülümseyip gevşeyerek sık sık bebeğinizi emzirmektir.

Anne sütü her zaman bebeğinizi koruyan maddeler yanı sıra koruyucu canlı hücreler de içerir. Bu hücreler, bebeğinizi özellikle ishallerden korur. Anne sütü parayla satın alınmaz, ekonomiktir.

Sürekli steril tutulması gereken biberon ve emzik gibi malzemeler gerektirmez. Bebeğin istediği anda ısıtmak veya soğutmak gerekmeden içilmeye hazırdır. Emzirme sırasında kurulan anne-bebek iletişimi, bebeğin ruh sağlığı ve zihinsel gelişimini olumlu etkiler. Emzirmek, kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltır.

Anne sütü, tek başına herhangi bir ek gıda verilmeden 4 ila 6 ay boyunca bebeğinizin sağlıklı gelişimi için her yönden yeterlidir. Dolayısıyla, bebeğinize anne sütü vermeye devam etmek için gerekli isteği ve çabayı göstermelisiniz. Bebeğinizi her zaman rahat bir ortamda gevşeyerek ve gülümseyerek emzirin.

Anne sütünün ilk gelen bölümünün şekerinin, sonrasında proteinin ve en son kısmında kilo almasını sağlayıcı yağların daha fazla olduğunu düşünürsek, memeden süt gelmez hale gelene kadar emzirmeye devam etmek önemlidir. Memede süt bırakırsanız, süt üretimi düşer.

İlk günlerde emzirme, bebeğin ve annenin birbirine alışması için sık olmalıdır. Normalde bebek ilk günlerde anneyi emdikten sonra iki saatlik uykular yapar. Beslenme sıklığını bebeğin emme isteği belirlemelidir. Bebeği emzirmek için ağlamasını beklememek önemlidir. Altı temizse daha rahat ve istekli emer, altı kirliyken rahatsız olup beklediğiniz gibi emmeyebilir. Bu nedenle uykudan uyandığında beslemeye başlamadan önce altını kontrol etmek daha iyi olacaktır. Ancak, beslenme sonrasında yapacağı ilk şey yine size alt temizleme işi çıkarmak olacaktır. Temiz bezde kaka yapmaya bayılırlar. Eğer beslenirken altını kirletmişse, altını temizlemek için bebeği hemen alt üst etmemek daha iyi olacaktır; emdiği süt midesine yerleşmeden kusmasına neden olabilir.

Sağlıklı ve dengeli beslenen her annenin sütü, ilk 4-6 ayda bebeğinin beslenmesinde tek başına yeterlidir. Ancak doktorunuzun önerisiyle birlikte 4-6 aydan itibaren anne sütüne devam ederek ek beslenmeye başlayabilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü, bütün annelere, bebekleri iki yaşına gelene kadar emzirmeye devam etmelerini önermektedir.

Eşinizin emzirmekten çekinmemesi gerekir. Emzirmek, ona bir şey kaybettirmez; aksine sağlığına çok olumlu katkıları olur.

Bebek dışkılamasının normal sınırları günde 3 kereden 3 günde bir şeklindedir. İlk 4-5 ay içindeki bebeklerde zaman zaman kaka yapmak bir sorun haline gelebilir. Özellikle kolik durumları, ıkınmalarını ve kakalarını çıkarmalarını zorlaştırabilir. Karın ağrısı geçtikten sonra bebeğiniz kakasını kolayca yapacaktır. Sadece anne sütü alıyorken bile böyle sıkıntılar olabilir. Ancak anne sütü yetmiyorsa ve formül mamalarla besleniyorsa, kaka yapma zorlukları daha sık görülebilir. Bu durumda bebeğin biberonuna bir çay kaşığı sıfır asitli zeytinyağı eklemek mümkündür. Eğer bu çözüm işe yaramazsa, rektal uyarı yapılabilir. Bu önerilere rağmen bebeğinizde düzelme görmezseniz, başka nedenleri değerlendirmek için doktora başvurmanız önemlidir.

Size ve eşinize kolaylıklar diliyorum. Bebeğinizi annesi bol bol emzirerek büyütmeniz dileğiyle, sağlıklı ve mutlu seneler.

www.cocukdoktoru.net