Soylu’nun, gazeteci Yılman hakkındaki "hakaret ve iftira" iddiası yargıdan döndü
"Yazılar sert ve tahrik edici olabilir"
Soylu’nun, gazeteci Yılman hakkındaki "hakaret ve iftira" iddiası yargıdan döndü; "Yazılar sert ve tahrik edici olabilir"
Yılman'ın Sedat Peker'in açıklamalarına atıf yaparak kaleme aldığı yazıları sonrası Soylu'nun yaptığı suç duyurusunu değerlendiren İstanbul Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi
T24 Ankara
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun gazeteci Sevilay Yılman hakkındaki suç duyurusunu takipsizlikle sonuçlandırdı. Yılman’ın organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamalarına atıf yaparak kaleme aldığı yazılarında hakaret ve iftira unsurlarının bulunmadığının anlatıldığı kararda, söz konusu açıklamaların kamuoyu tarafından yakından takip edildiğine dikkat çekildi. Kararda, Yılman’ın Soylu hakkında doğrudan kullandığı bir ifade olmadığı vurgulanarak, yazılar için, “Müştekinin İçişleri Bakanı olması nedeniyle haberin kamuoyu tarafından yakından takip edildiği, Yılman’ın da yazı içeriğinde bu duruma değindiği, kullanılan dilin haberin niteliği gereği sert, tahrik edici, şaşırtıcı ve çarpıcı olduğu ve fakat ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı, hakaret suçundan kovuşturma yapılamayacağı anlaşılmıştır” denildi.
Dilekçede, Yılman’ın “Asli görevi suç ve suçlularla mücadele etmek olan İçişleri Bakanı ve ilgili kamu görevlileri hakkında sistematik bir şekilde kişilik haklarına saldırı kastıyla iftira, hakaret, yalan ve şaibe oluşturma amacıyla hareket ettiği” öne sürüldü.
Suç duyurusunda köşe yazılarının basın özgürlüğü kapsamında kalmasının mümkün olmadığı, sansasyon yaratma ya da manipülasyon yapma amacına yönelik haberlerin, köşe yazılarının basın özgürlüğü ile gerekçelendirilemeyeceği ifade edildi.
Suç duyurusunu değerlendiren İstanbul Başsavcılığı, kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Kararda, Yılman’ın Peker’in bazı sözlerinden alıntı yaptığı ve bunların ilgiyle izlendiğine atıfta bulunduğu yazıları özetlendikten sonra, Yılman’ın, suç duyurusuna konu ifadeleri kendisinin kullanmadığı, Sedat Peker’in sözlerinden alıntı yaptığı kaydedildi.
AİHM kararları
Kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "İfade Özgürlüğü" başlıklı 10. maddesine atıfta bulunularak "Herkes görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ülke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir alma ve verme özgürlüğünü de içerir" denildi.
Ayrıca AİHS'nin "Aynı zamanda kırıcı, hoş karşılanmayan ya da kaygı uyandıran bilgiler ya da düşünceler için de geçerli olduğu, çoğulculuk, hoşgörü, ve açık fikirliliğin bunu gerektirdiğini ve bunlar olmaksızın 'demokratik bir toplum' olmayacağı" tespitlerine yer verildi.
“Yakından takip edilen Peker”
Kararda, hakaret ve iftira suçunun unsurları tartışıldıktan sonra, “İfade özgürlüğü ile aynı öneme sahip bir hakkın (şeref ve itibarın korunması) karşı karşıya geldiği durumlarda “ifadenin kamu yararına katkısı, muhatabının tanınmışlık düzeyi ve konumu vb. kriterlerin göz önüne alınması gerektiği” anımsatıldı.
Kararda, Yılman’ın Soylu’ya yönelik hukuka aykırı fiil isnat etme kastıyla hareket ettiğine yönelik delil bulunmadığı da vurgulandı.
Yılman: Asıl benim dava açmam lazımKararla ilgili OdaTV’ye konuşan Yılman, "Beklediğim buydu, aksini beklemiyordum. Kovuşturmaya yer olmadığına karar vermiş savcı. Adaletin kestiği parkam acımaz. Umarım bakan da bu sonuca bakarak ne kadar yanlış suç duyurusunda bulunduğunun farkına varır.Hakimleri, savcıları meşgul etmenin anlamı yok.İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan birinin hiç yapmaması lazım. Bana parmak sallama niyetiyle suç uydurma başlatmasına üzüldüm. Aslında karşı dava açmam lazım. Düşünüyorum da bana iftira edildi. Ne o niyetle yazdım ne öyle bir amaca hizmet ediyor" dedi. |