Sri Lanka'da eylemciler başkanlık sarayını terketmiyor; muhalefet yeni hükümet kurma arayışında

Uzmanlar: Yeni hükümet de Wickremesinghe'den fazlasını yapamayabilir

Sri Lanka'da eylemciler başkanlık sarayını terketmiyor; muhalefet yeni hükümet kurma arayışında


Sri Lanka'da eylemciler başkanlık sarayını terketmiyor; muhalefet yeni hükümet kurma arayışında

Güneydoğu Asya ülkesi Sri Lanka'da ekonomik krizin tetiklediği siyasi ve toplumsal kargaşayı durdurmak üzere muhalafet harekete geçti. Dün binlerce göstericinin başkanlık sarayını basması ve ülke yöneticilerinin istifa etmeyi kabul edeceklerini belirtmelerinin ardından bugün biraraya gelecek olan muhalafet partileri yeni bir hükümet üzerinde anlaşmaya çalışıyor.

Muhalif milletvekili Mathiaparanan Abraham Sumanthiran bütün muhalafet partilerinin biraraya gelerek parlamentoda çoğunluğu elde etmek için gerekli 113 milletvekilini toparlamayı kolaylıkla başaracağını söyledi. Milletvekili, yeni hükümet kurulduktan sonra Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'dan resmen istifasını talep edeceklerini belirtti.

Ülkede dün devlet başkanlığı sarayına basan protestocuların sarayının havuzunda yüzdüğü, spor salonunu kullandığı, yataklara uzanıp dinlendiği ve kendilerine çay-kahve hazırladığı görüldü. Başbakanlık konutunu basan öfkeli protestocular ise konutu ateşe verdi.

Eranga Jayawardena/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Devlet başkanlığı sarayını basan protestocular konutu terketmediEranga Jayawardena/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Eylemciler, Başbakan Ranil Wickremesinghe ve Devlet Başkanı Rajapaksa'nın istifasını istiyor ve iki yetkili resmen istifa edene kadar konutları terketmeyeceklerini belirtiyor. Protestocular dün geceyi bu konutlarda geçirdi. 

Başbakan Wickremesinghe dün istifa edeceğini bildirdi, ancak yeni bir hükümet kurulana kadar görevini sürdüreceğini söyledi. Devlet Başkanı Rajapaksa da istifa etmeyi kabul etti ve bunu çarşamba günü gerçekleştireceğini açıkladı. Her iki yetkiliden de açıklamaların haricinde henüz resmi bir adım gelmedi. Ne Devlet Başkanı Rajapaksa, ne de Başbakan Wickremesinghe, nerede olduklarına dair bilgi vermiyor.

Eranga Jayawardena/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Protestocular Devlet Başkanı Gotabaya rajapaksa'nın istifasını istiyorEranga Jayawardena/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Anayasa'ya göre hem başbakan hem de devlet başkanının istifa etmesi halinde parlamento sözcüsü Mahinda Yapa Abeywardena geçici olarak devlet başkanlığı görevini devralacak.

Uzmanlar: Yeni hükümet de Wickremesinghe'den fazlasını yapamayabilir

Protestocular mayıs ayında başbakanlık konutunu basarak eski başbakan Mahinda Rajapaksa'yı istifaya zorlamış, devlet başkanı da yerine Wickremesinghe'yi atamıştı. 

Ülkede temel gıda ve ihtiyaç maddelerine erişim için sıkıntıların giderilmesi için atanan yeni başbakan bir yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir kurtarma paketi üzerinde uzlaşmaya, diğer yandan da ülkedeki gıda kıtlığına karşı çözüm bulabilmek için Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'ndan (WFP) yardım almaya çalışıyordu.

Başbakan Wickremesinghe, geçtiğimiz günlerde ülke ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için ödeme yapamadıklarını duyurdu.

Eranga Jayawardena/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved
Sri Lanka'da temel gıda ve ihtiyaç maddesi kıtlığı ciddi boyutlara ulaştıEranga Jayawardena/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Hükümetin IMF ile anlaşma yapabilmesi için ağustos ayında borç sürdürülebilirliği üzerine bir plan sunması gerekiyor. Wickremesinghe hükümeti, bir sonraki ekim sezonu için gerekli olan gübre elde edilmesi ve yemeklik yağın pazar günü ülkeye gönderilmesi gibi umut vaadeden çabalar sarfetti. Ancak uzmanlar yeni kurulacak hükümet liderinin de elinden Wickremesinghe'nın yaptığından fazlasının gelmeyeceği düşüncesinde. 

Uzmanlara göre Başbakan Wickremesinghe doğru yönde ilerliyordu, ancak hükümetinin zayıf olması gündelik sorunları çözmekten öte daha uzun vadeli planları uygulamaya geçirmesine engel oldu. Çok partili bir hükümetin de IMF'nin desteklediği bir ekonomik reform paketi üzerinde uzlaşmasının zor olacaığını vurguluyor. 

Öte yandan başkent çevresine askerler yerleştiren Genel Kurmay Başkanı Shavendra Silva hukuk ve düzenin korunması için halktan destek çağrısında bulundu. Siyasi analistler bu tür ayaklanmaların IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası örgütler açısından kafa karışıklığına sebebiyet verdiğine dikkat çekiyor.

Ülke halen Hindistan'dan gelen yardımlarla ayakta duruyor.

EURO NEWS