Strateji değişiyor

Rusya, Türkiye’nin “İdlib’de saldırıları durdurun” çağrısını dikkate almadı

Strateji değişiyor


Emekli Tümgeneral Yavuz, Türkiye’nin Suriye’de strateji değişikliğine gittiğini ve ABD ile birlikte yürümenin adımlarını attığını belirtti. Emekli Tuğgeneral Babüroğlu da Rusya’nın ilk kez Türkiye’nin “İdlib’de saldırıları durdurun” çağrısını yanıtsız bıraktığına dikkat çekti.

İdlib’deki gerilimin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Suriye ordusu arasında sıcak çatışmaya dönüşmesini değerlendiren emekli tümgeneral Ahmet Yavuz, Türkiye’nin Suriye’de strateji değişikliğine gittiğini ve ABD ile birlikte yürümenin adımlarını attığını belirtti. Emekli tuğgeneral Naim Babüroğlu da Rusya’nın ilk kez Türkiye’nin “İdlib’de saldırıları durdurun” çağrısını yanıtsız bıraktığını dikkat çekerek, “Bugün İdlib’de Suriye hava kuvvetlerinin 200’den fazla operasyon yaptığını duyuyoruz. Bu, Türkiye şehit vermesine rağmen Rusya, Suriye ordusunun operasyonunu durdurmayacak demek. Yoksa çoktan Putin, Cumhurbaşkanı’nı arar ‘Geçmiş olsun’ derdi, böyle bir görüşme de olmadı” diye konuştu.

‘ISRAR ANLAŞILIR DEĞİL’

İdlib’de TSK ve Suriye ordusu arasında sıcak çatışmaya yaşanmasını ve 5 asker ile 1 sivil personelin şehit olmasını Cumhuriyet’e değerlendiren emekli tümgeneral Ahmet Yavuz, “Ben bu gelişmeyi Suriye’de genel bir strateji değişikliğine bağlıyorum. Türkiye, tekrar ABD ile birlikte yürümenin adımlarını atıyormuş gibi görünüyor. Yoksa sıcak çatışmayı körükleyecek bu ısrar anlaşılır değil” dedi. Türkiye’nin ulusal çıkarlarının şu anda İdlib’de M4 ve M5 karayollarının kuzeyine ve batısına çekilmeyi gerektirdiğini vurgulayan Yavuz, “Eğer bu yapılsaydı ne askerlerimiz şehit olurdu, ne de göç bu kadar büyük bir tehlike haline gelirdi. Fakat anlaşılan Türkiye, Suriye rejimiyle hiçbir şekilde uzlaşmak istemiyor” diye konuştu. Yavuz, Türkiye’nin her fırsatta vurgu yaptığı Suriye’nin toprak bütünlüğü doğrultusunda adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer Suriye’nin toprak bütünlüğü savunuluyorsa rejimle anlaşarak, Suriye sınırında güvenli bir bant oluşturacak adımlar atılması lazım. Ama bu adımlar atılmıyor. Şu anda sanki Suriye’de adımlar, ABD’yle birlikte atılıyor gibi görünüyor, öyle bir izlenim var. Bu da yine bir zaman kazanma taktiği gibi görünüyor ama maalesef bu arada olan askerlerimize oluyor” ifadelerini kullandı.

‘MASADA ÇÖZÜM ARANMALI’

Emekli Tuğgeneral ve Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu da Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, Türkiye ve Rusya’nın arasının açılmasına neden olan İdlib’de TSK ve Suriye ordusu arasında yaşanan sıcak çatışmanın “ABD provokasyonu” olduğunu söyledi. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in hafta sonu gazetecilere yaptığı açıklamada İdlib’in büyük bir bölümünü kontrol eden El Kaide bağlantılı terör örgütü HTŞ’yle ilgili “Henüz biz bu iddiaları kabul etmedik ama kendileri, terörist değil vatansever muhalif savaşçılar olduklarını iddia ediyorlar. Bir süredir uluslararası bir tehdit oluşturduklarını görmedik” dediğini anımsatan Babüroğlu, “Bu açıklama, kağıt üstünde terör örgütü olarak görseler de HTŞ’nin İdlib’deki mücadelesini meşru gördükleri anlamına geliyor. Ayrıca ABD’nin İdlib’de desteklediği gruplar olduğunu biliyoruz. Onları hem Suriye ve Rusya’ya karşı hem de Türkiye’ye karşı provoke ediyorlar” dedi.

Türkiye’nin Rusya’yla 17 Eylül 2018’de imzaladığı Soçi Mutabakatı’nda İdlib’den geçen M4 ve M5 karayollarının güvenliğini sağlama ve kullanıma açma sözü verdiğini anımsatan Babüroğlu, bu taahhüdün yerine getirilmemesiyle birlikte Suriye ordusunun bu yolları ele geçirme operasyonuna yeşil ışık yaktığını söyledi. Babüroğlu, “Rusya, ilk kez Türkiye’nin ‘İdlib’de operasyonu durdurun’ çağrısını yanıtsız bıraktı. Oradaki terör gruplarının varlığı nedeniyle Suriye’yi tercih etti. Bugün İdlib’de Suriye hava kuvvetlerinin 200’den fazla operasyon yaptığını duyuyoruz. Bu, Türkiye şehit vermesine rağmen Rusya, Suriye ordusunun operasyonunu durdurmayacak demek. Yoksa çoktan Putin, Cumhurbaşkanı’nı arar ‘Geçmiş olsun’ derdi, böyle bir görüşme de olmadı” dedi.

‘SOÇİ MUTABAKATI ÖLDÜ’

Soçi Mutabakatı’nın “öldüğünü” söyleyen Babüroğlu, mutabakattaki hiçbir maddenin fiilen uygulanır durumda olmadığına dikkat çekti. Babüroğlu, Soçi Mutabakatı’nın çökmesine karşın Astana sürecinin devamının önemli olduğunu vurgulayarak “Astana çökerse Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığı da sorgulanır hale gelir, ayrıca PYD/PKK da güçlenir. ABD ve PYD/PKK mutludur” ifadelerini kullandı. Babüroğlu, Türkiye ve Suriye’nin çatışmasıyla ABD’nin “bir taşla birkaç kuş vurduğunu” söyledi.

 

Hüseyin Hayatsever / CUMHURİYET