Süper rezalet Türkiye’yi ayağa kaldırdı! Hesabını kim verecek?

TAKIMLARA TAZMİNAT TEHDİDİ

Süper rezalet Türkiye’yi ayağa kaldırdı! Hesabını kim verecek?




Süper rezalet Türkiye’yi ayağa kaldırdı! Hesabını kim verecek?

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Süper Kupa maçında yaşananlar Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Atatürk fotoğrafı ve pankartlara izin verilmemesinin Riyad’daki krizi tetiklediği belirtilirken, yetkililerin konuyu aydınlatacak açıklama yapmaması tepki çekti. Kamuoyundan ‘Benzeri görülmemiş skandala ilişkin birileri hesap vermeli’ eleştirileri yükseldi.

KRİZİN YAŞANACAĞI BAŞTAN BELLİYDİ

Cumhuriyet’in 100’üncü yılının kutlandığı dönemde Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanacak Süper Kupa maçının Riyad’a alınması tepkilere neden oldu. Taraftar ve spor camiasının “Maç Türkiye’de oynansın” talepleri dikkate alınmadı. Riyad’daki maç öncesi İstiklal Marşı’nın okunmasına ve Türk bayraklarının açılmasına izin verilmediği iddialarının yansıması öfkeyi katladı. TFF’den ‘İstiklal Marşı okunacak’ açıklaması gelse de Atatürk fotoğrafları ve takımların sahaya pankartla çıkma isteğine dönük kriz aşılamadı. Kulüp Başkanları ile yapılan toplantılarda da sorun giderilemeyince takımlar sahaya çıkmadan Türkiye’ye döndü.

PANKART PROTOKOLDE YOKTU

Yaşananlara tepki yağarken Türkiye’ye dönen kulüpler, büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. İddialara ilişkin İletişim Başkanlığı açıklama yaptı. ‘Atatürk tişörtleri ve pankartlar TFF ile Suudi yetkililer arasında 20 Ekim’de imzalanan protokolde yoktu’ denildi. Açıklamada gün boyu devam eden krizin detaylarına ise değinilmedi. Suudi yetkililerin ‘Milli marş ve Türk bayrağına izin verilmesine rağmen takımlar sahaya çıkmadı’ şeklindeki ifadeleri ise ‘Türkiye’nin ortak milli değerleri pazarlık konusu yapıldı’ eleştirilerini güçlendirdi. Açıklamalar tepkileri dindiremezken kamuoyunda ‘sorumluların hesap vermesi gerektiğine’ dönük beklenti oluştu.

3112krt01a-tum.jpg

MİLLİ DEĞERLERİ PAZARLIĞA ÇIKARANLAR HESAP VERMELİ

Suudi Arabistan’daki Süper Kupa maçında Galatasaray ile Fenerbahçe’nin sahaya Atatürk pankartı ve tişörtüyle çıkmasına izin verilmemesiyle başlayan krize siyasiler tepki gösterdi. Özgür Özel, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın Türkiye’nin onurunu koruduğunu ifade ederken Meral Akşener, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin değerleri tartışma konusu yapılamaz” dedi. Sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Ahmet Davutoğlu ise “Bir spor organizasyonunda dahi milli itibarımızı koruyamayanlara yazıklar olsun” dedi.

Türk futbolunda 2023 yılı, Suudi Arabistan’daki Süper Kupa kriziyle sona erdi. Galatasaray ile Fenerbahçe’nin karşılaşacağı maç, yaşanan sorunlar nedeniyle oynanamadı. Federasyon ve kulüplerin ortak kararıyla maç ertelendi. Suudi Arabistan’da yaşanan Süper Kupa krizine yönelik siyasilerden de tepkiler geldi. Siyasilerden peş peşe Galatasaray ve Fenerbahçe kulüplerine destek ve Atatürk paylaşımları yapıldı.

CHP lideri Özgür Özel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında vatandaşları Fenerbahçe ve Galatasaray takımını Atatürk fotoğrafları ve Türk bayraklarıyla karşılamaya davet etti. Özel paylaşımında, “Fenerbahçe ve Galatasaray, Suudi yönetimiyle Mustafa Kemal Atatürk üzerinden pazarlık yapanlara karşı Türkiye’nin onurunu korumuştur. Tüm halkımızı, İstanbul’a dönüşlerinde Atatürk fotoğrafları ve Türk bayraklarıyla takımlarımızı karşılamaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti lideri Meral Akşener de Süper Kupa’da ‘Atatürk resmi’ ile ilgili çıkan krize tepki gösterdi. Akşener, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin değerleri ne Suud’lara ne de başka bir ülkeye tartışma konusu yapılamaz! Bizi bu cihanda; Gazi Mustafa Kemal Atatürkümüzü anmaktan alıkoyacak hiçbir güç yoktur, olamaz!” paylaşımı yaptı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yaşanan krizin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Davutoğlu, “Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’da oynanmasına karar verenler, siz milli değerlerimizi pazarlığa mı çıkardınız? Bu maçın atmosferine uyacak organizasyon planlanmadı mı? Bir spor organizasyonunda dahi milli itibarımızı koruyamayanlara yazıklar olsun” dedi. Ayrıca Davutoğlu, sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, X hesabında Süper Kupa maçında yaşanan krizi değerlendirdi. Babacan, “Bu gece yaşananlar bir organizasyon basiretsizliğidir, kabul edilemez bir skandaldır. Konunun tüm detaylarıyla açıklığa kavuşturulmasını bekliyor, sorumluları hesap vermeye çağırıyorum. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e saygısızlık kabul edilemez” ifadelerini kullandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizin kurucu lideri ve ortak değeridir” ifadelerini kullandı. Çelik, Atatürk konusunda hassasiyet gösteren tüm vatandaşlara da teşekkür etti.

İMAMOĞLU’NDAN RİYAD ELEŞTİRİSİ: ÜLKENİN YÖNETİCİLERİ KRİTİK OLAYLARDA KAYBOLUYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beşiktaş’ta Barbaros Meydanı açılışında konuştu. Konuşmasına, Suudi Arabistan’daki Süper Kupa krizine değinerek başlayan İmamoğlu, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın maça çıkmama kararı alarak ülkeye dönmesinin doğru bir adım olduğunu söyledi. Süper Kupa finalinin Suudi Arabistan’da planlanmasının hata olduğunu kaydeden İmamoğlu, “Bu gidişin mimarı kim?” diye sordu. Devlet yetkililerinin tavrını eleştiren İmamoğlu, “Ülkedeki yönetici akıl böyle kritik olaylardan sonra bir süre kayboluyorlar ortadan, ses bile çıkarmıyorlar” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, “Bir ülkenin kralının ölümüne milli yas ilan ediyorsunuz ama o ülke Atatürk’ün fotoğrafına bile tahammül edemiyor” dedi. Öte yandan Ankara’da CHP İl Başkanlığı’nın çağrısıyla Anadolu Meydanı’nda toplanan bir grup taraftar, Anıtkabir’e yürüyerek, Riyad’da yaşananlara tepki gösterdi. Grup, ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ ve ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları attı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN SÜPER KUPA AÇIKLAMASI: ATATÜRK FOTOĞRAFINI PROTOKOLE EKLEMEYİ KABUL ETMEDİLER

Süper Kupa finalinin ertelenmesine neden olan olaylar hakkında Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklama yaptı. Açıklamada “Suudi Arabistanlı yetkililer, daha önce TFF ile yaptıkları anlaşmayla uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmemiştir” denildi.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Riyad’da oynanması planlanan Süper Kupa finalinin ertelenmesine neden olan olaylar hakkında T.C. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklama yaptı. Açıklamada, ileri bir tarihe ertelenen Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması ile ilgili gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında yoğun bilgi kirliliği ile karşı karşıya kalındığı vurgulandı. Açıklamada maç organizasyonun öncesinde TFF ile Suudi Arabistanlı yetkililer arasında sahada ve tribünlerde uyulacak kurallara ve esaslara ilişkin protokol imzalandığı belirtilerek, protokolde söz konusu müsabakanın bir milli maç olmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olması dolayısıyla İstiklal Marşı okunması ve Türk bayraklarının kullanılmasına yönelik uzlaşıya varıldığı belirtildi. Açıklamada, kulüplerin maçın hemen öncesinde takımların sahaya ısınmak için Mustafa Kemal Atatürk tişörtleriyle çıkma ve üzerlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinin yazılı olduğu pankartlarla çıkma taleplerinin TFF ile Suudi yetkililer arasında daha önceden yapılan protokole eklenmesini talep ettikleri ancak Suudi Arabistanlı yetkililerin daha önce TFF ile yaptıkları anlaşmayla uluslararası yönetmelikler ve düzenlemeleri gerekçe göstererek maçın hemen öncesinde bu talepleri mevcut protokole eklemeyi kabul etmediği vurgulandı.

kr1-supar-2.jpg

HAKARET İÇERİKLİ PAYLAŞIM YAPAN İKİ KİŞİ GÖZALTINDA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un sosyal medya platformlarından Süper Kupa maçına ilişkin provokasyon ve suç teşkil eden paylaşımlar hakkında adli soruşturma başlatıldığını açıklamasının ardından iki şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa maçının ertelenmesinin ardından sosyal medya platformları üzerinden, dini ve manevi değerleri aşağılamaya çalışan, hakaret ve provokasyon içerikli paylaşımda bulunan Ö.B.Ç. ve A.Y. isimli şüphelilerin gözaltına alındığını bildirdi. Yerlikaya açıklamasında “Halkımız arasında nifak tohumları eken, başka halklara hakaret eden, milli, manevi ve dini değerlerimizi aşağılayanlar bir bir adalete teslim edilecektir!” ifadelerine yer verdi.

BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA

Hakeme yumruklu saldırı ve sahadan çekilen takımlar nedeniyle TFF’ye olan güven sarsılırken bardağı taşıran son damla Suudi Arabistan’da yaşanan skandalların ardından Süper Kupa maçının ertelenmesi oldu. Krizin yankıları sürerken spor kamuoyu, yaşananlardan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi sorumlu tuttu.

Suudi Arabistan’daki Süper Kupa karşılaşması Galatasaray ile Fenerbahçe takımlarının sahaya Atatürk tişörtleri ile çıkmalarına izin verilmemesi üzerine iptal edildi. Türkiye Futbol Federasyonu, Galatasaray ve Fenerbahçe’den yapılan ortak açıklamada ise yaşanan aksaklıklar nedeniyle karşılaşmanın ileri bir tarihe ertelendiği belirtildi. Cumhuriyet tarafından paylaşılan haberde, Süper Kupa’nın da ertelenmesiyle birlikte Türk futbolunda son 21 gün içinde yaşanan olaylar dikkat çekti.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin her fırsatta “Türk futbolunun marka değerini yükseltmeliyiz” demesinin ardından TFF yönetimi ve Türk futbolu ilk olarak 11 Aralık’taki hakem saldırısı ile sarsıldı. Ankaragücü’nün eski başkanı Faruk Koca, 11 Aralık’ta hakem Halil Umut Meler’e saldırıda bulundu. Meler’e yapılan saldırı sonrası ligler bir hafta sonra yeniden başlarken, haftanın açılış gününde yine çarpıcı bir olay gerçekleşti. İstanbulspor, sahasında Trabzonspor’u konuk ederken 2-1 yenik durumda olduğu maçın 73. dakikasında sahadan çekilme kararı aldı. İstanbulspor’un bu kararı tıpkı hakem Meler’e saldırı gibi dünyada gündem olurken Sarı-Siyahlılar, hükmen yenik sayıldı ve 3 puan silme cezası aldı. Bardağı taşıran son damla ise Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa maçında geldi. Aylar öncesinden Suudi Arabistan’da oynanacağı duyurulan kupa kamuoyundan tepki almıştı.

Hem Fenerbahçe hem de Galatasaray yönetimi, TFF yönetimi ile defalarca masaya oturarak Turkcell Süper Kupa’nın Türkiye, Almaya ya da Azerbaycan’da oynanmasına yönelik tekliflerini iletmişti. Ancak TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Suudi Arabistan ile yüksek bir ücret karşılığında yapılan anlaşmadan geri adım atmayarak takımları Riyad’a götürmüştü.

Arabistan’da yaşanan skandalların ardından spor kamuoyu TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin istifasını isterken son karar, yapılacak olağanüstü toplantının ardından verilecek. Geçen yıl Suudi Arabistan’da düzenlenen İtalya ve İspanya Süper Kupa maçlarının saatinde Suudi Ligi maçı oynatılmazken Turkcell Süper Kupa’nın oynanacağı gün ligin en çok taraftara sahip takımlarından Al-Ahli’nin maçı Galatasaray-Fenerbahçe ile aynı saatlere verildi. Söz konusu tablo Türk futboluna gösterilen saygının da yeterli olmadığı yönündeki tepkileri güçlendirdi.

‘SÖZLEŞME ŞARTLARINI AÇIKLAYIN’

TSYD, Riyad’daki skandal üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada “1- Sözleşmeye Türkiye Cumhuriyetinin 100’ncü yıl kutlamaları ile ilgili özel bir madde yazdırdınız mı? 2- Maç öncesi İstiklal marşının çalınması için Suudi Arabistan yetkililerinden önceden izin istediniz mi? Bu madde sözleşmede yazılı mı? 3- Takımlar sahaya pankartla çıkabilir diye bir şart koydurdunuz mu? 4- Takımlar ısınmak için sahaya çıkarken, forma dışında bir tişort giyebilirler diye belirttiniz mi? 5- Yoksa her müsabaka öncesi yapılan bu prosedür unutuldu da, Suudi Arabistan yetkilileriyle son dakika ayaküstü pazarlık mı yaptınız? 6- Maç iptal edilirse taraflar şu kadar tazminat öder diye bir madde var mı? Varsa bundan kulüpler mi sorumlu, yoksa TFF mi? 7- Final maçı için kaç paraya anlaşıldı? Süper Kupa oynansaydı kulüpler ne kadar, TFF kaç para alacaktı?” soruları ile TFF’nin hesap vermesi istendi.

İSTANBUL’DA SEVGİ SELİ

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Al - Awwal Park’ta Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanması planlanan Süper Kupa, organizasyondaki bazı aksaklıklar nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Bunun üzerine Fenerbahçe ve Galatasaray, gece yarısı İstanbul’a döndü. İstanbul Havalimanı Genel Havacılık Terminali’ne iniş yapan Galatasaray kafilesini yüzlerce taraftar karşıladı. Ellerinde bayraklarla teknik direktör Okan Buruk ve futbolculara sevgi gösterilerinde bulunan taraftarlar, “Türkiye sizinle gurur duyuyor” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde tezahüratlarda bulundular. Ayrıca taraftarlar takımlarını beklerken andımızı da okudular. Fenerbahçe ise Sabiha Gökçen Havalimanı’na geldi. Takımlarını karşılamak için havalimanına gelen çok sayıda taraftar da Başkan Ali Koç, teknik direktör İsmail Kartal ve futbolculara sevgi gösterilerinde bulundular. Teknik direktör İsmail Kartal da takım otobüsünden taraftarlara seslenerek, “Tüm taraftarlara buraya kadar geldiğiniz için çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bu arada her iki kafileyi rakip takım taraftarları da karşılamak üzere havalimanında yer aldı.

TEPKİLERİN ARKASI KESİLMİYOR

Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Süper Kupa maçına Galatasaray ve Fenerbahçe’nin çıkmama kararı sonrası kulüplerin sergilediği duruş alkış topladı. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Suudi Arabistan’daki Süper Kupa krizinde yaşananlar sonrası sosyal medya hesabından Atatürk logolu forma paylaşımı yaparak tepki gösterdi. Beşiktaş’ın eski çalıştırıcısı Rıza Çalımbay ise Halk TV’ye yaptığı açıklamada “Süper Kupa’nın Suudi Arabistan’da ne işi var? Bizi küçük düşürmeye çalıştılar. TFF’nin izin vermemesi gerekiyordu. Ali Koç ve Dursun Özbek mükemmel karakterli insanlar. Ağırlıklarını koydular ve geri döndüler. Biz, Suudi Arabistan’a ders verdik” ifadelerini kullandı. Fenerbahçeli ve Galatasaraylı futbolcular da ortak paylaşımlar yaparak tepkilerini gösterdi.

'KULÜPLER ANLAŞMAYA UYMADI'

Galatasaray ile Fenerbahçe, Suudi Arabistan’da Atatürk pankart ve tişörtlerine izin verilmeyince Süper Kupa maçına çıkmama kararı aldı. Suud yetkililer, kulüpleri sorumlu tutarken “Marş ve bayrak konusunda anlaşmaya vardık ancak iki takım anlaşmaya uymadı” ifadelerini kullandı. Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanması planlanan 2023 Turkcell Süper Kupa maçının Türkiye’nin milli değerlerine ve sembollerine yapılan saygısızlık nedeniyle ertelenmesinin ardından organizatör şirketten açıklama geldi. TFF’nin maç günü yaptığı açıklamada İstiklal Marşı ve bayrak konusunda pazarlık yapılmadığı ifade edilse de organizasyon şirketi açıklamasında bu konularında masaya yatırıldığını belirtti. Suudi Arabistan devletine bağlı bir kuruluş olan Riyadh Season’dan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Maçın, kapsamı dışında herhangi bir slogan olmaksızın spor yapılmasını gerektiren uluslararası futbol yönetmelikleri ve düzenlemelerine uygun olarak zamanında yapılmasını dört gözle bekliyorduk. TFF ile görüşmelerde bu maç için yönetmeliklerin gerekliliklerine uyulması gerektiğini vurguladık. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşının çalınması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sahip olduğu statünün tanınması için stadyum içinde ve tribünlerde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya vardık. Bu anlaşmaya rağmen, iki takımın da anlaşmaya uymaması üzücü oldu ve bu da maçın yapılamamasına yol açtı.” Ayrıca Arabistan medyası ise ev sahibi ülkenin kurallarına uygun davranılmadığını iddia ederken İngiltere Londra Loftus Road Stadyumu’nun ev sahipliğinde oynanan 2018 Suudi Süper Kupa maçının görüntüleri sosyal medyada yankı buldu. Söz konusu görüntülerde Suudi Arabistanlı oyuncuların siyasi figürleri tanıttığı ve maç öncesinde savaş dönemine atıfta bulunan yöresel kılıç dansının oynandığı görülüyor.

TAKIMLARA TAZMİNAT TEHDİDİ

İyi Partili Mehmet Aslan, Suudi Arabistan’daki Fenerbahçe ve Galatasaray’a tazminat tehdidi yapıldığını ifade etti. Suudi Arabistan’da yaşanan Süper Kupa rezaletinin arka planını, İyi Parti İdari Kurulu Üyesi Mehmet Aslan anlattı. Sözcü TV’ye konuşan Aslan “Başta Spor Bakanı ve federasyon başkan, ‘40 milyon dolar tazminatı var bu işin’ diye baskı yapıyorlar. Başkanlar da, yapılan bu saygısızlığa müsaade etmiyorlar. İstiklal Marşı’yla başlıyor problem. Dün provası yapıldı İstiklal Marşı’nın. Suudi Arabistan marşının 5 dakikalık ve 30 saniyelik versiyonu varmış. ‘Kısa versiyonunu çalın, biz İstiklal Marşı’mızla maça çıkalım’ diyorlar. Suudiler bunu kabul etmeyince kriz çıkıyor. Fenerbahçe ve Galatasaray’a ‘tazminat ödeme’ konusunda baskı yapıldığını ancak, iki kulübün “Atatürk yoksa biz de yokuz” restini çektiğini söyledi.

KARAR